Zid
Dobro došli na forum Zid!

Ovu poruku vidite jer pregledate naš forum kao gost.

Ukoliko se registrujete dobićete mogućnost da odgovarate na teme, otvarate nove, upoznate nove ljude, učestvujete u forumskim takmičenjima i iskoristite sve pogodnosti jednog člana. Registracija traje samo minut, jednostavna je i potpuno besplatna.

Da biste se registrovali kliknite ovde.

Važna napomena: Mejl za registraciju može dospeti u spam ili trash u vašem mejlu, pa prilikom aktivacije naloga, ukoliko ne dobijete mejl u inbox, proverite da li je možda završio tamo.

Join the forum, it's quick and easy

Zid
Dobro došli na forum Zid!

Ovu poruku vidite jer pregledate naš forum kao gost.

Ukoliko se registrujete dobićete mogućnost da odgovarate na teme, otvarate nove, upoznate nove ljude, učestvujete u forumskim takmičenjima i iskoristite sve pogodnosti jednog člana. Registracija traje samo minut, jednostavna je i potpuno besplatna.

Da biste se registrovali kliknite ovde.

Važna napomena: Mejl za registraciju može dospeti u spam ili trash u vašem mejlu, pa prilikom aktivacije naloga, ukoliko ne dobijete mejl u inbox, proverite da li je možda završio tamo.
Zid
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Egocentrizam

+2
Liza_N.
Still_dreaming
6 posters

Ići dole

Egocentrizam Empty Egocentrizam

Počalji od Still_dreaming Pet Sep 03, 2010 10:34 pm

Egocentrizam je nesposobnost da se svet posmatra iz ugla nekog drugog. Pojedinac apsolutizuje sebe i posmatra svet isključivo iz svog ugla - ne može da se postavi na nečije mesto i u nečiju kožu i ne razume tuđe potrebe i gledišta. Dete do 6. godine je egocentrično jer još uvek nema osećaj za potrebe drugih. Egoista nije egocentričan jer poznaje potrebe i interese drugih, ali ih ignoriše.

Ponekad smo svi egocentrični... Nesvesno, ali jesmo...

U kojim situacijama ste egocentrični?

Amor fati

Live today
Still_dreaming
Still_dreaming
Administrator
Administrator

Broj poruka : 22089
Muški Jarac Godina : 36
Datum upisa : 15.01.2010

Nazad na vrh Ići dole

Egocentrizam Empty Re: Egocentrizam

Počalji od Liza_N. Sub Sep 04, 2010 1:51 am

Ponekad, kada mislim da sam dužna sebi da dam "oduška" i da se pravim da ne postojim za druge. Ja nekad preterujem u razmišljanju tipa: šta će svet da kaže, i prečesto robujem nekim glupim pravilima i manirima. Vaspitana sam tako, i nije da mi ne smeta. Retko kada uspem baš planski da budem egocentrik, ali uspem.
Inače, ovakve osobe me užasno iritiraju. I pitam se kako su ubedile sebe da se svet vrti upravo oko njih.
Liza_N.
Liza_N.
Počasni član
Počasni član

Broj poruka : 2032
Ženski Datum upisa : 04.05.2010

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Nymphadora Ned Sep 19, 2010 5:05 am

Egoista?Cesto.Egocentricna?Nikad.
Savrseno razumijem potrebe drugih ljudi,njihova vidjenja.Mrzim raspravu sa osobom toliko ogranicenom da ne vidi dalje od sebe, jer je jednostavno nemoguce pricati sa nekim ko stalno vrti istu plocu, i cije je misljenje nemoguce promijeniti, ne zato sto je cvrsto ubijedjen u ono sto govori nego zato sto je nesposoban da sagleda bilo sta drugo, a jos manje da shvati.
I nismo svi ponekad egocentricni.To ti, Stilly, mislis :D I kad sam povrijedjena zato sto su moje potrebe zanemarene, ja razumijem zasto, sta je moglo da navede nekoga, znam da bih mogla da se nadjem u istoj situaciji vrlo lako.A ako tu osobu sklonim iz svog zivota, to nije moja egocentricnost i nesposobnost da shvatim, vec samo potreba da se zastitim.
A moja egoisticnost...Pa,ako razumijem ne znaci da cu da se vodim time...
Nymphadora
Nymphadora
Član za primer
Član za primer

Broj poruka : 1206
Ženski Lav Godina : 32
Datum upisa : 09.03.2010

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Ireth Ned Okt 03, 2010 10:11 pm

Egocentricna sam kada se ubijam od posla jedno nedelju dana i hoce jedan da provedem ne radeci nista, a ne daju mi... Tada ne vidim nista iz tudje perspektive. Znam da sam zasluzila odmor i necu odustati od njega i nije mi jasno kako to drugima nije jasno :P
Ireth
Ireth
Istraživač
Istraživač

Broj poruka : 182
Ženski Rak Godina : 34
Datum upisa : 03.10.2010

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Still_dreaming Ned Jan 09, 2011 9:15 am

Egocentričan sam u ispitnim rokovima. Bolesno egocentričan. Ljudi mi se javljaju i pitaju me gde sam, šta radim, što se ne javljam, jesam li dobro, a ja im odgovorim sa ‚‚Ispitni rok'' (ne baš tako, ali skoro) i dalja pitanja se ne postavljaju ako je u pitanju neko ko me dobro poznaje. ‚‚Šta? Ruši se svet? Pa dobro, rušiće se i sa mnom i bez mene...'' Ali zato posle ispitnog roka 2-3 dana posvetim svima koje sam zapostavio.

Pored toga, moj egocentrizam često ume da bude odgovor na nečiji drugi egocentrizam. Povremeni egocentrizam smatram vrlinom.

Amor fati

Live today
Still_dreaming
Still_dreaming
Administrator
Administrator

Broj poruka : 22089
Muški Jarac Godina : 36
Datum upisa : 15.01.2010

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od ces@ric@ Ned Jan 09, 2011 10:48 am

Joj, Stilly skroz te razumijem, ja sam znala u ispitnim rokovima i momka ignorisati po dvije sedmice. Znam da je to nekima tesko shvatiti, ali mene je to uzasno dekoncentrisalo i morala sam jedan period tako. Nije meni problem izdvojiti i u tom periodu dva sata za nekog, ali zato sto cu prvo provesti bar 2 sata razmisljajuci o tom susretu i pripremajuci se, pa onda nakon susreta razmisljati o tome kako je proslo... ma znam sebe, nivo svoje koncentracije, pa ko izdrzi-izdrzi :P

"Don't tell me what they said about me. Tell me why they were so comfortable to say it around you."
ces@ric@
ces@ric@
Legendarni član
Legendarni član

Broj poruka : 11888
Ženski Datum upisa : 03.04.2010

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Troja Sre Mar 16, 2011 11:04 am

Moze biti da sam bila egocentricna kada sam se borila da dobijem povisicu na poslu, i zaista me nije interesovalo sta iko drugi misli o tome, jer sam ja bila sigurna da je zasluzujem. Nekih malih izliva egoizma imam kada zelim da sebe zastitim ili zadovoljim neke svoje potrebe, i kada moram da biram da li da zadovoljim sebe ili druge, pa se odlucim za sebe.

Inace, mislim da sam ja gotovo opsjednuta potrebom da uzmem u obzir i osjecanja drugih ljudi, i to me cesto skupo kosta, jer vecina ljudi samo gleda da zadovolji svoje interese.
Troja
Troja
Legendarni član
Legendarni član

Broj poruka : 17011
Ženski Lokacija : London
Datum upisa : 08.12.2010

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Sponsored content

Sponsored content

Nazad na vrh Ići dole