Samoinicijativno uzimanje lekova
+12
pahuljica
male
Troja
enigma_
Bult
ces@ric@
black_morena
Stephan^^
Liza_N.
Mima
zanesena
Still_dreaming
16 posters
Samoinicijativno uzimanje lekova
Iliti, sam sebi doktor...
Uzimate li lekove na sopstvenu inicijativu, tj. bez konsultacije sa stručnim licima?
Da li ste uzimali lekove koje vam je ,,provereno'' preporučio neko?
Konsultujete li se uvek sa vašim doktorom pre konzumacije nekog leka?
Uzimate li lekove na sopstvenu inicijativu, tj. bez konsultacije sa stručnim licima?
Da li ste uzimali lekove koje vam je ,,provereno'' preporučio neko?
Konsultujete li se uvek sa vašim doktorom pre konzumacije nekog leka?
Amor fati
Live today
Still_dreaming- Administrator
- Broj poruka : 22089
Godina : 36
Datum upisa : 15.01.2010
Re: Samoinicijativno uzimanje lekova
Lijekove pijem jako rijetko...sem onih za menstrualne bolove, koje pijem svaki mjesec na preporuku ginekologa...
Kad primjetim neke tegobe prvo se drzim narodne medicine i nekih savjeta koje sam pokupila od bake...i u vecem broju slucajeva mi to pomogne...jednostavno nemam potrebu da uzimam bilo kakav lijek....
Kad primjetim neke tegobe prvo se drzim narodne medicine i nekih savjeta koje sam pokupila od bake...i u vecem broju slucajeva mi to pomogne...jednostavno nemam potrebu da uzimam bilo kakav lijek....
zanesena- Počasni član
- Broj poruka : 2574
Godina : 41
Datum upisa : 17.04.2010
Pijem samo ferveks, rapten, kafetin i nimulid. Ostatak izbegavam
Mima- Odvažni član
- Broj poruka : 572
Datum upisa : 19.03.2010
Jedino sto uzimam na svoju ruku, a da nije protiv glavobolje ili stomacnih tegoba, jeste "Bromazepam". "Smesne tablete", kako zovu ovaj lek. Uverena sam da bi mi to i bilo koji doktor ili psiholog (psihijatar... :<3: ) prepisao, a i trudim se da ne preteram sa konzumacijom.
Liza_N.- Počasni član
- Broj poruka : 2032
Datum upisa : 04.05.2010
Jedino sam uzimam lijek protiv glavobolje,Panadon.
Stephan^^- Novajlija
- Broj poruka : 29
Godina : 30
Datum upisa : 27.07.2010
Pa pijem ono što mi doktor preporuči, ili ona teta u ljekarni inače se samo kljukam tabletama protiv bolova kad procurim, i nekad, al vrlo rijetko, za glavobolju... ovak neke jače tablete se ovdje ni ne mogu kupiti bez recepta
black_morena- Početnik
- Broj poruka : 58
Datum upisa : 23.08.2010
Doktoru ne idem, jedino pitam apotekarku sta bi mi preporucila za... Ako moze bez recepta uzmem, ne treba mi doktor. Caffetin uzimam skroz na svoju ruku za one dane, za glavobolju, ostale bolove, ali tu mi zaista i ne treba neko da preporuci. Na preporuku bivse cimerke pocela sam uzimati neke vitamine protiv opadanja kose i jacanja imuniteta. Jedino sto sam vjerovatno trebala prvo kod doktora, a sto sam uzimala prosli mjesec su bile tablete za spavanje. To se i inace kupuje na recept, ali sam imala srecu da ih je deda nekad pio, pa mi ih je maceha donijela i fakat su mi pomogle. Sad opet mogu i bez njih da fino zaspim
Nesto sto nikad ne bih uzimala na svoju ruku su kontracepcijske pilule...
Nesto sto nikad ne bih uzimala na svoju ruku su kontracepcijske pilule...
"Don't tell me what they said about me. Tell me why they were so comfortable to say it around you."
ces@ric@- Legendarni član
- Broj poruka : 11888
Datum upisa : 03.04.2010
Apoterkari puno znaju. Ja cesto slusam njihove savjete.
Bult- Odvažni član
- Broj poruka : 546
Datum upisa : 03.06.2010
Svi to rade, a ne bi smelo..iako apotekari znaju mnogo, svaka cast..neke lekove nikako ne bi smeli da uzimamo sami.
Naravno i ja, iako imam vek i op...mrzi me da odem do lekara, pa kupim u apoteci...posle citam nuspojave ..i, strepim da bas mene ne snadje nesto..
Naravno i ja, iako imam vek i op...mrzi me da odem do lekara, pa kupim u apoteci...posle citam nuspojave ..i, strepim da bas mene ne snadje nesto..
enigma_- Veteran
- Broj poruka : 4779
Godina : 56
Datum upisa : 13.02.2010
Uzimala sam lijekove i na svoju ruku, mada moram da kazem da to stvarno nije pozeljno, i nekada se pitam da li mi je to moglo naskoditi zdravstveno. Inace, zadnjih godina imam problema sa osjecajem slabosti, pa povremeno uzimam zeljezo, magnezijum, kalcijum i razne koktele vitamina samoinicijativno. Nekada kada sam jako nervozna uzmem i tabletu za smirenje koju mi je dala majka, mada se to ne desava tako cesto.
Troja- Legendarni član
- Broj poruka : 17011
Datum upisa : 08.12.2010
Obzirom da većina lekara (naročito lekari opšte prakse koji rade kao obične ćate) ne dolazi na posao da bi nama pomogla nego da bi primili platu, i nisu posao dobili jer su mnogo pametni nego preko neke veze (oni pametni su otišli u inostranstvo), lekove uzimam "na svoju ruku". Odlično znam šta mi prija a šta ne.
male- Legendarni član
- Broj poruka : 6176
Datum upisa : 15.01.2011
Odlično znam šta mi prija a šta ne.
Ovde svi gresimo, jer ne mozemo mi da znamo.Nego nam je zdrastvena kultura niska. Naravno mislim na sebe, jer ja prva sama sebi cas kupim neki antibiotik...glupost na kub!
Zanimljivo kad je nesto ozbiljnije, i kad se suocimo sa nekom dijagnozim, onda postujemo lekare, naravno prva ja.I tada se strogo pridrzavamo propisane terapije.
Konkretno mislim na neko hronicno oboljenje, gde su lekovi neizbezni. Recimo poremecaj metabolizma, koji je usko povezan sa endokrinim zlezdama.Tu nema samoinicijativnog uzimanja lekova, vec strogo propisana terapija.Kao i mnoga druga...
Inace ni jedan lekar ne dozvoljava da sami sebi propisujemo lekove.Mene je sramota da priznam lekaru da sam sama kupila neki antibiotik, jer me mrzelo da odem na vreme kod lekara,vec kad moram
enigma_- Veteran
- Broj poruka : 4779
Godina : 56
Datum upisa : 13.02.2010
Lekove pijem u slucaju krajnje nuzde. S obzirom da sam zavrsila srednju medicinsku skolu, imam neko znanje, pa sebi dozvoljavam da uzimam ponekad nesto na svoju ruku. Sama uzimam neke antibiotike, i lekove protiv glavobolje. Nekada se posavetuujem sa farmaceutom.
pahuljica- Zaslužni član
- Broj poruka : 1675
Godina : 33
Datum upisa : 17.06.2011
Gotovo uvek samoinicijativno uzimam lekove (naravno za banalne i najcesce stvari kao sto su raznorazne prehlade, glavobolja i sl.
Ko će zbog toga da se cima kod doktora...
Ako je bilo šta drugo u pitanju, onda nikako ne uzimam lekove na svoju ruku.
Ne treba se igrati sa zdravljem.
Ko će zbog toga da se cima kod doktora...
Ako je bilo šta drugo u pitanju, onda nikako ne uzimam lekove na svoju ruku.
Ne treba se igrati sa zdravljem.
Miloš_88- Ugledni forumaš
- Broj poruka : 3461
Datum upisa : 22.03.2011
Kod nas se odnedavno, po nekom novom zakonu, skoro nikakvi lijekovi ne mogu uzeti bez recepta, čak i ako su na onoj listi lijekova koji se plaćaju. Kada sam prehlađena, naprimjer, znam koji mi lijekovi pomažu, pa samo nazovem doktoricu i kažem joj da mi po nekome pošalje recept. Inače imam jake menstrualne bolove, pa i za te tablete radim isto. Za sve ostalo odem kod doktorice. Alergična sam na penicilin pa me možda malo strah da uzmem nešto na svoju ruku; nikad se ne zna...
Gnothi seauton!
polly88- Moderator
- Broj poruka : 6404
Datum upisa : 28.07.2010
Pre nisam nikada uzimala, izbegavala sam lekove.
A sada bas kad me boli nesto....glava -stomak....
Meni su svi lekovi isti axaxax
za sve bolove pijem andol, brufen, kafetin...
Ni nemam svog doktora.
A sada bas kad me boli nesto....glava -stomak....
Meni su svi lekovi isti axaxax
za sve bolove pijem andol, brufen, kafetin...
Ni nemam svog doktora.
Born to die- Profi
- Broj poruka : 315
Godina : 34
Datum upisa : 19.08.2012
Hahhahhahaha. Moram da se nasmejem. A mogla sam da umrem.
Uzimam, jašta, kako da ne uzimam. I što je najgore, uzimala sam psihoaktivne lekove na svoju ruku jer kao što rekoh NESTRUČNOST me do toga dovela.
Međutim, nikad nisam uzela lek po preporuci i nikad ne bih, jer moj organizam nije isti kao tuđ i svi smo mi različiti.
Ne konsultujem lekare, više farmaceute, ili pozovem apoteku i pitam da li smem da kombinujem ako sam nešto već popila pa mi nije delovalo. Lekove protiv bolova, neke antibiotike, analgetike, antipiretike (za temperaturu) sve to uzimam sama. Probiotik takođe - ako imam problema sa želucem ili mučninom, nekim stomačnim virusom. Za ozbiljnije stvari odem i dreždim dok me ne prozovu i prepišu. Ono što nikad ne bih popila na sopstvenu inicijativu su hormonske tablete.
Uzimam, jašta, kako da ne uzimam. I što je najgore, uzimala sam psihoaktivne lekove na svoju ruku jer kao što rekoh NESTRUČNOST me do toga dovela.
Međutim, nikad nisam uzela lek po preporuci i nikad ne bih, jer moj organizam nije isti kao tuđ i svi smo mi različiti.
Ne konsultujem lekare, više farmaceute, ili pozovem apoteku i pitam da li smem da kombinujem ako sam nešto već popila pa mi nije delovalo. Lekove protiv bolova, neke antibiotike, analgetike, antipiretike (za temperaturu) sve to uzimam sama. Probiotik takođe - ako imam problema sa želucem ili mučninom, nekim stomačnim virusom. Za ozbiljnije stvari odem i dreždim dok me ne prozovu i prepišu. Ono što nikad ne bih popila na sopstvenu inicijativu su hormonske tablete.
She was one of the few souls that made me wonder: What it was to LIVE?
Ivana_- Ugledni forumaš
- Broj poruka : 3079
Datum upisa : 11.12.2012
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu