Pamtite li dobro ili loše?
+13
Teixos
Ika
Troja
Bult
Modesty
Nymphadora
Dora_Mar
enigma_
zanesena
Ireth
Liza_N.
ces@ric@
Still_dreaming
17 posters
Zid :: Društvo :: Psihologija
Strana 1 od 1
Pamtite li dobro ili loše?
Krivudav put, ravnica, uzvišenje, podmetnuta noga - pad. Pružena ruka, poverenje, sigurnost, pouzdanost - osmeh. Nežnosti, obećanja, prećutkivanje, spuštanje pogleda - laž. Bliskost, tišina, emocije, briga, požrtvovanost, razumevanje - san.
Toliko puta smo pali i digli se, toliko puta ponovo puštali nekog da nam priđe, da bi otišao bez našeg dopuštenja. Toliko puta verovali i bili izigrani. Toliko puta smo se osetili voljeno i poletno. Nebrojeno puta smo se od srca smejali. Toliko puta smo dobili pomoć i pomogli. A opet, mnogo puta smo bili razočarani.
Danas...
Pamtite li više dobrih ili loših stvari?
I uopšte, da li je čovek naklonjeniji pamćenju onog lošeg ili dobrog?
Toliko puta smo pali i digli se, toliko puta ponovo puštali nekog da nam priđe, da bi otišao bez našeg dopuštenja. Toliko puta verovali i bili izigrani. Toliko puta smo se osetili voljeno i poletno. Nebrojeno puta smo se od srca smejali. Toliko puta smo dobili pomoć i pomogli. A opet, mnogo puta smo bili razočarani.
Danas...
Pamtite li više dobrih ili loših stvari?
I uopšte, da li je čovek naklonjeniji pamćenju onog lošeg ili dobrog?
Amor fati
Live today
Still_dreaming- Administrator
- Broj poruka : 22089
Godina : 36
Datum upisa : 15.01.2010
Re: Pamtite li dobro ili loše?
Kako kad, mada lose stvari mi je jako tesko zaboraviti. Trudim se da to budu one dobre, ali uvijek ne uspjeva. Jednom me je prijatelj izradio tako da sam htjela prekinuti svaki kontakt sa njim, ali sam zastala koji trenutak i sjetila se kako je on bio tu kad sam gubila faks i kad sam raskidala sa deckom, kako me je vedrio, kako mi je pomogao. Sjetila se dobrog i ta ljutnja je brzo prosla. Danas se sjetim toga kad me iznevjerio, nisam zaboravila, ali ne dajem znacaj.
Na drugu stranu, sjecanje na jednog bivseg je prilicno cudno. Ne mogu se vise sjetiti nekih lijepih stvari, kojih je bilo vise nego ruznih, ali svaku losu pamtim. Pamtim osjecaj kad me je povrijedio, kuda sam tad onako odsutno hodala i tako neke dogadjaje, ali se ne mogu sjetiti nase pjesme, gdje smo sve bili (sem ako se na tom mjestu nismo slikali)
Na drugu stranu, sjecanje na jednog bivseg je prilicno cudno. Ne mogu se vise sjetiti nekih lijepih stvari, kojih je bilo vise nego ruznih, ali svaku losu pamtim. Pamtim osjecaj kad me je povrijedio, kuda sam tad onako odsutno hodala i tako neke dogadjaje, ali se ne mogu sjetiti nase pjesme, gdje smo sve bili (sem ako se na tom mjestu nismo slikali)
"Don't tell me what they said about me. Tell me why they were so comfortable to say it around you."
ces@ric@- Legendarni član
- Broj poruka : 11888
Datum upisa : 03.04.2010
Stvarno nisam razmišljala o ovome. Mislim da sve zaboravljam, i lepo i ružno, a rukovodim se nekim utiskom koji ostaje duboko sakriven. Naravno, nemam potpunu amneziju, ali mislim da moja podsvest funkcioniše tako da sve potiskuje.
Učim sebe da pamtim samo lepe stvari. Ružnih uvek ima, i svuda, i previše, tako da je već umetnost ili veština dati prednost onom pozitivnom.
Učim sebe da pamtim samo lepe stvari. Ružnih uvek ima, i svuda, i previše, tako da je već umetnost ili veština dati prednost onom pozitivnom.
Liza_N.- Počasni član
- Broj poruka : 2032
Datum upisa : 04.05.2010
Mislim da je pamtim sve zivo... Mada, iskreno, najvise pamtim blamove
Generalno mislim da covek pamti dobre stvari dok lose potiskuje... Imam utisak da postoji neki kutakk, negde u mozgu koji je kao Pandorina kutija, ako je otvoris sve lose ce izaci njega :/
Generalno mislim da covek pamti dobre stvari dok lose potiskuje... Imam utisak da postoji neki kutakk, negde u mozgu koji je kao Pandorina kutija, ako je otvoris sve lose ce izaci njega :/
Ireth- Istraživač
- Broj poruka : 182
Godina : 34
Datum upisa : 03.10.2010
Cini mi se da vise pamtim lijepe stvari koje su mi se desavale...uglavnom se sjecam svega lijepog.
No, ni one lose situacije koje su se desile nisam zaboravila, ali u sjecanja mnogo cesce prizovem dobro.
Zelim da se sve cega se sjecam bude lijepo, dobro, nasmijano.
No, ni one lose situacije koje su se desile nisam zaboravila, ali u sjecanja mnogo cesce prizovem dobro.
Zelim da se sve cega se sjecam bude lijepo, dobro, nasmijano.
zanesena- Počasni član
- Broj poruka : 2574
Godina : 41
Datum upisa : 17.04.2010
Pokusavam uvek da zaboravim lose, i uspevam..., do onog momenta dok se ne nadje neko da me podseti (naravano, ne radi to namerno...)i, onda mi treba par dana,mozda i nedelja, da zaboravim to lose...
Najvise me nervira kad je nekim ljudima je dusevna hrana da me podsecaju...to su oni, od kojih bezim, uvek. Dozvolim previse da mi pridju, i onda sve znaju i to 'lose' gde ja apolutno nista nisam kriva, i onda me povredjuju. Neznajucu, koliko mogu da cutim i sklanjam se...e, kad puknem, onda je haos, i onda sam nazalost 'zver'.
Sinoc se nasla jedna 'pametnica' da me umesno podseca (a, dosla mi u goste)ko sam ja...onda sam joj pokazala ko sam ja. Sagla je glavu, i otisla pre vremena kuci.
Ovo joj nije bio prvi put, mnogo puta me je povredjivala, i to svesno.
Sad cu ja to da zaboravim, cas ja to mogu..naucio me zivot..da pamtim samo dobro, i da budem optimista.A, nju ce uvek biti sramota.
Najvise me nervira kad je nekim ljudima je dusevna hrana da me podsecaju...to su oni, od kojih bezim, uvek. Dozvolim previse da mi pridju, i onda sve znaju i to 'lose' gde ja apolutno nista nisam kriva, i onda me povredjuju. Neznajucu, koliko mogu da cutim i sklanjam se...e, kad puknem, onda je haos, i onda sam nazalost 'zver'.
Sinoc se nasla jedna 'pametnica' da me umesno podseca (a, dosla mi u goste)ko sam ja...onda sam joj pokazala ko sam ja. Sagla je glavu, i otisla pre vremena kuci.
Ovo joj nije bio prvi put, mnogo puta me je povredjivala, i to svesno.
Sad cu ja to da zaboravim, cas ja to mogu..naucio me zivot..da pamtim samo dobro, i da budem optimista.A, nju ce uvek biti sramota.
enigma_- Veteran
- Broj poruka : 4779
Godina : 56
Datum upisa : 13.02.2010
Stvarno se trudim da ne pamtim lose stvari,i do sada mi ide od ruke.Mislim takva sam oduvjek.Jednostavno krenem dalje i ne opterecujem se tim stvarima,niti tim osobama.I da mi se ta osoba iskreno izvini uvjek bih prihvatila izvinjenje.
Dora_Mar- Ugledni forumaš
- Broj poruka : 2926
Godina : 32
Datum upisa : 17.12.2010
Ne mogu da kazem da pamtim samo dobro ili lose.
Pamtim sve,ali znacajne stvari uvijek nadju nacin da prije ili kasnije dodju do izrazaja u odnosu na one druge.
Ali ipak, mislim da su ljudi naklonjeniji da pamte lose, mada se na kraju uvijek postigne ravnoteza.Ko je dobrim djelima zasluzio oprostaj dobice ga, ko nije, nece.Jednostavno.
Pamtim sve,ali znacajne stvari uvijek nadju nacin da prije ili kasnije dodju do izrazaja u odnosu na one druge.
Ali ipak, mislim da su ljudi naklonjeniji da pamte lose, mada se na kraju uvijek postigne ravnoteza.Ko je dobrim djelima zasluzio oprostaj dobice ga, ko nije, nece.Jednostavno.
Nymphadora- Član za primer
- Broj poruka : 1206
Godina : 32
Datum upisa : 09.03.2010
Uglavnom pamtim sve... Trudim se da upamtim sto vise lepih stvari i da ih se nekad prisetim. Lose potisnem, pa posle ne daj Boze da me nesto podseti - zna da bude bas bolno.
Nista ne zaboravljam.
Nista ne zaboravljam.
Modesty- Novajlija
- Broj poruka : 36
Datum upisa : 24.01.2011
Ja uglavnom pamtim dobre stvari. Ne zaboravim potpuno ni lose, ali se trudim da o njima ne razmisljam. Ako mislis o pozitivnim aspektima zivota mnogo se lakse zivi.
Bult- Odvažni član
- Broj poruka : 546
Datum upisa : 03.06.2010
Mislim da na mene dublji utisak ostavljaju lose stvari koje su se desile, mada imam i perioda velikog optimizma kada mjesecima razmisljam samo o stvarima koje me cine sretnom. Umjetnost zivljenja se zaista sastoji od toga da naucite da zaboravljate lose, i ja jos moram da radim na tome!
Troja- Legendarni član
- Broj poruka : 17011
Datum upisa : 08.12.2010
Pamtim i jedno i drugo. Naravno, radije i cesce se prisetim lepih trenutaka. Sto se losih tice... tu su negde i sluze kao lekcija, ali za njih nema mesta jer sam veliki optimista!
Ika- Zavisni član
- Broj poruka : 4253
Godina : 38
Datum upisa : 09.03.2011
Pamtim uglavnom dobro. Izuzetne trenutke, svaku poklonjenu i prihvaćenu reč, svaki podeljeni san, svaku prećutanu bliskost, svaki dodir koji znači više nego klišetirane reči.
Pamtim dobro.
Provuče se i loše. Magličasto sećanje na bol. Vrati se samo izbledelo osećanje koje je nekad remetilo mir toplog jastuka. Vrati se izobličeno i nebitno, jer ni događaj ni osoba obično više nisu bitni da bi ono i dalje trajalo.
Pamtim dobro.
Pamtim dobro.
Provuče se i loše. Magličasto sećanje na bol. Vrati se samo izbledelo osećanje koje je nekad remetilo mir toplog jastuka. Vrati se izobličeno i nebitno, jer ni događaj ni osoba obično više nisu bitni da bi ono i dalje trajalo.
Pamtim dobro.
Amor fati
Live today
Still_dreaming- Administrator
- Broj poruka : 22089
Datum upisa : 15.01.2010
Pamtim samo dobro.. Loše pamtim dok je sveže ali posle izvesnog (kratkog) vremena sve loše zaboravim.. Što je verovatno dobro, na neki način.
Teixos- Član za primer
- Broj poruka : 1273
Godina : 34
Datum upisa : 27.04.2011
Smatram da je covek naklonjenij pamcenju ruznog.. Pamtim i lepo i ruzno.
Lepog se radije setim, ali ne i cesce, mozda, jer iz ruznog sam dosta toga naucila, pa mi u vidu naucene lekcije cesce pada na um.
Lepog se radije setim, ali ne i cesce, mozda, jer iz ruznog sam dosta toga naucila, pa mi u vidu naucene lekcije cesce pada na um.
Eurinome- Član za primer
- Broj poruka : 1131
Datum upisa : 15.08.2011
Trudim se da pamtim sve sto je dobro i da to iznova premotavam.
Cak i jedno dobro sto vezujem za nekog moze da bude ono za sta se drzim u moru losih dogadjaja.
Ne volim loseg da se prisjecam,ali takve uspomene mi najprije ispivaju onada kada mi se zaredjaju lose stvari i kad kazem 'sve je dobro..sve ce bit dobro',a onda se javi neki glas iz moje svijesti,koji realno gleda na stvari i vrati me u stvarnost sjecanjima na lose.
Jer ja kad padam,ja se bas utucem.
Cak i jedno dobro sto vezujem za nekog moze da bude ono za sta se drzim u moru losih dogadjaja.
Ne volim loseg da se prisjecam,ali takve uspomene mi najprije ispivaju onada kada mi se zaredjaju lose stvari i kad kazem 'sve je dobro..sve ce bit dobro',a onda se javi neki glas iz moje svijesti,koji realno gleda na stvari i vrati me u stvarnost sjecanjima na lose.
Jer ja kad padam,ja se bas utucem.
Virginija_Woolf- Član za primer
- Broj poruka : 1030
Godina : 31
Datum upisa : 26.07.2011
Ja pamtim apsolutno sve, samo što se dobrog rado prisećam, a loše negde zaključam duboko u sebi.
Jednostavno imam slonovsko pamćenje i pamtim čak i razne rivijalne stvari... :O
Jednostavno imam slonovsko pamćenje i pamtim čak i razne rivijalne stvari... :O
Miloš_88- Ugledni forumaš
- Broj poruka : 3461
Datum upisa : 22.03.2011
Pamtim, ali i zaboravljam. Ko će znati kako sam mogla sam mogla da zaboravim neke stvari...
Kada mi nešto ružno dođe na pameti, odmah razbistrim glavu, ne produbljujem sećanje...
Nekada sam neke trenutke silno želela da zadržim zauvek (jer mi je to samo ostalo), stalno sam se prisećala i najsitnijih detalja, ali reme je učinilo svoje, i bacilo veo magle na sećanja...
Nekih trenutaka koji su se odigrali davno se pak vrlo živopisno sećam..
Ko će znati taj mehanizam pamćenja... Trudim se da pamtim dobro...
Ja još nisam video da je neko koga su dobro istabanali to zaboravio, ali sam sto puta video da ljudi zaboravljaju i najlepše savete i pouke. -Ivo Andrić-
Kada mi nešto ružno dođe na pameti, odmah razbistrim glavu, ne produbljujem sećanje...
Nekada sam neke trenutke silno želela da zadržim zauvek (jer mi je to samo ostalo), stalno sam se prisećala i najsitnijih detalja, ali reme je učinilo svoje, i bacilo veo magle na sećanja...
Nekih trenutaka koji su se odigrali davno se pak vrlo živopisno sećam..
Ko će znati taj mehanizam pamćenja... Trudim se da pamtim dobro...
pahuljica- Zaslužni član
- Broj poruka : 1675
Godina : 33
Datum upisa : 17.06.2011
Zid :: Društvo :: Psihologija
Strana 1 od 1
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu