Zid
Dobro došli na forum Zid!

Ovu poruku vidite jer pregledate naš forum kao gost.

Ukoliko se registrujete dobićete mogućnost da odgovarate na teme, otvarate nove, upoznate nove ljude, učestvujete u forumskim takmičenjima i iskoristite sve pogodnosti jednog člana. Registracija traje samo minut, jednostavna je i potpuno besplatna.

Da biste se registrovali kliknite ovde.

Važna napomena: Mejl za registraciju može dospeti u spam ili trash u vašem mejlu, pa prilikom aktivacije naloga, ukoliko ne dobijete mejl u inbox, proverite da li je možda završio tamo.

Join the forum, it's quick and easy

Zid
Dobro došli na forum Zid!

Ovu poruku vidite jer pregledate naš forum kao gost.

Ukoliko se registrujete dobićete mogućnost da odgovarate na teme, otvarate nove, upoznate nove ljude, učestvujete u forumskim takmičenjima i iskoristite sve pogodnosti jednog člana. Registracija traje samo minut, jednostavna je i potpuno besplatna.

Da biste se registrovali kliknite ovde.

Važna napomena: Mejl za registraciju može dospeti u spam ili trash u vašem mejlu, pa prilikom aktivacije naloga, ukoliko ne dobijete mejl u inbox, proverite da li je možda završio tamo.
Zid
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Efekat staklenog zvona

+7
Troja
Ubica_mekog_srca
Shadow
8
zanesena
ces@ric@
Still_dreaming
11 posters

Ići dole

Efekat staklenog zvona Empty Efekat staklenog zvona

Počalji od Still_dreaming Čet Okt 28, 2010 5:21 am

,,Živeti bezbedno je opasno.''

Mnogi roditelji, u želji da zaštite svoje dete od negativnih uticaja, u isto vreme oduzimaju deci iskustvo potrebno za dalji hod kroz život. Naravno, ta deca vremenom provire iza staklenog zvona svojih roditelja, ali onda nailaze na prepreke i izazove koje nisu očekivali i u koje nisu bili upućeni. Navikli na zaštitu i podršku u svemu, ili postaju asocijalni ili previše promiskuitetni (da nadoknade propušteno). Obično se teško snalaze i u najjednostavnijim odnosima. Naravno, uvek ima i izuzetaka...

Jasna je i potreba roditelja da zaštite svoje dete, ali i tu treba da se postavi granica. Dokle ići?
Ako ste roditelj, na koji način ste sebi samima postavili granicu u kontrolisanju ponašanja svog deteta i zaštiti od spoljašnjih uticaja?
Mislite li da neke vaše odluke i ,,kontrolisanje ponašanja'' vašeg deteta mogu biti i pogrešne?

----------

Ako ste neko ko je iskusio stakleno zvono, bio pod njim i izvrpoljio se ispod njega, koliko ste zahvalni svojim roditeljima na toj vrsti zaštite?
Smatrate li da su vam tako pomogli ili možda odmogli?

----------

Ako ste neko ko je samo bio posmatrač, van cele te priče, tj. neko ko je samo video rezultate takve zaštite, podelite svoje utiske...
Kako su vaši vršnjaci, nakon oslobođenja od roditeljske svakodnevne zaštite, uspeli da se izbore u svetu realnosti?
Still_dreaming
Still_dreaming
Administrator
Administrator

Broj poruka : 22089
Muški Jarac Godina : 36
Datum upisa : 15.01.2010

Nazad na vrh Ići dole

Efekat staklenog zvona Empty Re: Efekat staklenog zvona

Počalji od ces@ric@ Sub Dec 04, 2010 1:58 pm

Realnost me sustigla dosta brzo, tako da nisam bila bas pod tim staklenim zvonom (mozda do negdje seste godine). No upoznala sam dosta ljudi koji jesu. Nekad im zaista zavidim, tako bezbriznim, opustenim i sretnijim. Pozelim i sama da sam u toj poziciji i da ne znam neke stvari. No, opet, mislim da ti roditelji grijese i da od djece prave parazite, koji ne znaju bez njih napraviti najmanji korak i misle da je svijet divno mjesto. Posmatrala sam najbolju prijateljicu kad je izasla ispod tog zvona. Mislila sam da ce imati nervni slom kad se odjednom suocila sa tolikom realnoscu. u svemu treba imati mjeru

"Don't tell me what they said about me. Tell me why they were so comfortable to say it around you."
ces@ric@
ces@ric@
Legendarni član
Legendarni član

Broj poruka : 11888
Ženski Datum upisa : 03.04.2010

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od zanesena Pon Dec 06, 2010 8:37 am

Nisam nikada zivjela pod staklenim zvonom i sada sam jako zahvalana svojim roditeljima sto su znali postaviti granice do koje je trebala da ide zastita.
Ali, znam nekoliko onih koji su dugo zivjeli u savrsenom svijetu koji su za njih stvorili roditelji...koji su uvijek bili potpuno zasticeni od svega, od svakog moguceg problema...osoba koje su uvijek stavljane po strani kad se govorilo o realnom zivotu.
A, kad je trebalo da samostalno pocnu odlucivati doslo je do problema. Svi su se tesko snalazili i pomalo gubili u svakodnevnom zivotu.
Najstrasnije mi je sto znam neke osobe mojih godina koji jos uvijek zive u potpunoj zastiti...mozda nisam u pravu, ali meni je to pomalo nerealno.
zanesena
zanesena
Počasni član
Počasni član

Broj poruka : 2574
Ženski Ribe Godina : 41
Datum upisa : 17.04.2010

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od 8 Pon Dec 06, 2010 11:51 am

Ja sam sama bezala od zvona, kao djavo od krsta. Nisam volela stege i nametnute modele ponasanja, ni po koju cenu. Definitivno sam samu sebe vodila ka autodestrukciji.
Shvatam ja danas da sam u mnogo cemu gresila i da je krivica apsolutno moja, sto nisam slusala kada je imao ko da mi kaze vec sam mislila da je jedini ispravni nacin, moj nacin.
Ima to i svoje dobre strane. Mnogo sam ucila. U razlicitim zivotnim dobima stvari, ljude i pojave gde im vreme nije. Trebalo mi je vremena da toliko sebe kocim, da sacekam moje vrsnjake na putu koji sam vec prolazila. Da se bukvalno restartujem i cekam, ne bi li izmenila tok dinamike svog zivota.
Da mogu da se vratim, ne bih nista menjala, jer sam sigurna da je svakome dat krst onoliki koliki moze da ponese. De facto.

Sto se moje princezice tice, svet je njen. Neka proseta po njemu i zgrabi ono najbolje za sebe, ne osvrcuci se na moje ili ocevo iskustvo. To su nasa iskustva a ne njena. Nemam tapiju na njen zivot.
Ja je jesam rodila i dacu joj sve sto pozeli, ali nisam je rodila da bi zivela moje snove, vec sam je rodila da zivi svoj zivot. Ima pravo, apsolutno pravo na slobodu odlucivanja i delanja po sopstvenom nahodjenju.
Znam koliko je meni to pravo znacilo i ne bih imala srca da joj to oduzmem ili da je kocim jer vidim da ce pasti. Neka padne, neka oseti a ja cu uvek biti tu da je podignem i kazem joj da nije vazno koliko ce puta pasti, nego koliko ce se izdignuti.

8
8
Novajlija
Novajlija

Broj poruka : 31
Ženski Lokacija : Ostendstrasse
Datum upisa : 31.10.2010

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Shadow Pon Dec 06, 2010 12:12 pm

...Vaša deca nisu vaša deca.
Ona su sinovi i kćeri čežnje života za samim sobom.

Ona dolaze kroz vas, ali ne od vas,
I premda su s vama, ne pripadaju vama.

Možete im dati svoju ljubav, ali ne i svoje misli,
Jer, ona imaju vlastite misli.

Možete okućiti nihova tela, ali ne njihove duše,
Jer, njihove duše borave u kući od sutra, koju vi ne možete posetiti, čak ni u svojim snima.

Možete se upinjati da budete kao oni, ali ne tražite od njih da budu poput vas.
Jer, život ne ide unatrag niti ostaje na preključe.

Vi ste lukovi s kojih su vaša deca odapeta kao žive strele.
Strelac vidi metu na putu beskonačnosti, i on vas napinje svojom snagom da bi njegove strele poletele brzo i daleko.
Neka vaša napetost u strelčevoj ruci bude za sreću;
Jer, kao što on ljubi strelu koja leti, isto tako ljubi i luk koji miruje.

(F.G.Lorca)
Shadow
Shadow
Istraživač
Istraživač

Broj poruka : 113
Ženski Ribe Godina : 52
Datum upisa : 21.10.2010

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Ubica_mekog_srca Čet Jan 27, 2011 9:34 am

Djecu ne treba drzati pod staklenim zvonom.Nekada roditelji grijese u vezi svoga djeteta i tog staklenog zvona.Svako dijete treba da zna sta smije a sta ne smije da radi, sta je najbolje da uradi u nekoj odredjenoj situaciji,a ne da citavog zivota zavisi od svojih roditelja. U redu je da se dijete konsultuje sa svojim roditeljima ,ali stakleno zvono za dijete po nekom mom misljenju predstavlja u nekim slucajevima ne povjerenje kod roditelja..npr zasto Milena moze na zurku a ja ne ?? Dijete nekada ne moze da shvati da kod roditelja postoji neki odredjeni strah..uredu je da za sve postoje neke granice ali po meni stakleno zvono ne resava stvar..Za svakoga roditelja bitno je kako svoje dijete vaspitava,od dana njegovog rodjenja pa na dalje i da mu vjeruje. Povjerenje je najbitnije !!
Ubica_mekog_srca
Ubica_mekog_srca
Novajlija
Novajlija

Broj poruka : 27
Ženski Lav Godina : 34
Datum upisa : 17.01.2011

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Troja Sub Mar 19, 2011 8:22 am

Mislim da su moji roditelji bili za nijansu strozi od roditelja mojih vrsnjaka. Ja sam dugo bila povuceno dijete, knjiski moljac, koji je sjedio kuci i citao knjige mnogo vise nego sto je izlazio napolje da se igra sa drugom djecom. Pred kraj puberteta prosla sam kroz period pobune, kada sam eksperimentisala sa pusenjem, alkoholom i cak nekim vrstama droga. Naravno, i dalje sam bila pod strogom kucnom kontrolom. Nekada mislim da sam mozda malo manje drustvena zbog toga, kao i da sam nedovoljno prozivjela zivot.
Troja
Troja
Legendarni član
Legendarni član

Broj poruka : 17011
Ženski Lokacija : London
Datum upisa : 08.12.2010

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od enigma_ Pet Apr 01, 2011 6:22 am

Ne, nikako stakleno zvono. Deci najjasnije predociti sta ih ceka napolju, Pustiti ih da se snadju, i ponekad im biti iza ledja, a da oni ne znaju to.
Tacno je da roditelji grese sto decu drze pod nekom 'zvonom' i takva deca se obicno ne snalaze napolju.
Secam se jednog klinca, sa njim su u parkicu bila oba roditelja, i to do njegove 10-12 godine.Ako je igrao fubal, tu su bili, i pazili kad padne da mu pomognu, ako je igrao zmurke, isto su bili tu (za svaki slucaj, je l..)Ostala deca su ga zezala, i taj mali se polako povlacio iz parkica, i postao je 'star mali'..Provodio je vreme u stanu, i sa roditeljima.
Sad je to momak od 23 godina, sam je, ne druzi se, cujem da nije uspeo ni srednju da zavrsi, jer se nije snasao...i nisu mu veselo okice.

enigma_
enigma_
Veteran
Veteran

Broj poruka : 4779
Lav Godina : 56
Datum upisa : 13.02.2010

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od male Pon Apr 11, 2011 12:26 am

Deca koja sve dobiju "na tanjiru" izrastu u drčne i bezobrazne ljude navikle da mnogo pričaju a malo rade. Tako nešto treba sprečiti.
male
male
Legendarni član
Legendarni član

Broj poruka : 6176
Muški Lokacija : Kragujevac
Datum upisa : 15.01.2011

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Bult Pon Apr 11, 2011 11:26 pm

male ::Deca koja sve dobiju "na tanjiru" izrastu u drčne i bezobrazne ljude navikle da mnogo pričaju a malo rade. Tako nešto treba sprečiti.

Ovo je totalno pogresno, ali istovremeno i dobar izgovor za sebicnost. :)
Bult
Bult
Odvažni član
Odvažni član

Broj poruka : 546
Muški Lokacija : London
Datum upisa : 03.06.2010

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od ThePoet Pet Jan 11, 2013 1:11 pm

Dok sam bio mlađi, bio sam pod staklenim zvonom. Iz sopstvenog iskustva, reći ću da to nije nikako dobro. Zbog toga sam postao previše naivan, verovao sam svima.
Nisam učinio ništa posebno kako bih se spasao efekta staklenog zvona, prosto sam u jednom trenutku shvatio da sam budala i promenio ono što mi je kod sebe smetalo. Stvorio sam sliku sebe kakav želim da budem i trudio sam se da se tako ponašam. Uspeo sam da se spasem toga tako što sam, na neki način, sam sebi pomogao.

Deca koja su odrasla pod staklenim zvonom zaista izrastu u bića nespremna za život, nisu stasala za svet (jer svet je mnogo poganiji nego što nam izgleda u roditeljskom domu). Treba dopustiti deci da iskuse i dobro i loše. Mada, nijedan roditelj ne želi da mu dete ikako pati i odatle tolika potreba za potpunom zaštitom. Ipak, treba pustiti decu da iskuse život. Slušati o životu i zaista ga živeti dve su potpuno drugačije stvari.

najukusnija je sirova misao
ThePoet
ThePoet
Moderator
Moderator

Broj poruka : 6720
Muški Devica Godina : 33
Datum upisa : 23.04.2012

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Sponsored content

Sponsored content