Potpuno nesebično djelo
+4
Nymphadora
Liza_N.
Dora_Mar
Maja
8 posters
Zid :: Društvo :: Filozofija
Strana 1 od 1
Potpuno nesebično djelo
Nedavno smo na jednom predmetu raspravljali o ovoj temi. Većina ljudi kad nesto čini, čini za vlastitu korist. No, tu su naravno i djela koja činimo, a od kojih naizgled nemamo apsolutno nikakvu ličnu korist, samo pomažemo nekom.
Prije koju godinu sam sa svojom porodicom posjetila Dječije selo (dio naselja u Sarajevu, gdje su po kucama razdjeljene tzv. SOS majke sa "svojih" 7-8 djece). Realno gledajući, na prvi pogled, nisam imala nista od tog: Nisam javna ličnost, pa da to radim zbog medijske pažnje, potrošila sam više od pola dana, dala neke svoje igračke, slušala dječije gluposti... ali onda opet, bila sam jako sretna sto smo to učinili i željela sam da odemo što prije ponovo. Moja korist je bila moje osobno zadovoljstvo.
Da li smatrate da postoje potpuno nesebična djela? Imate li kakav primjer za to? Ili ipak sve na kraju činimo zbog sebe?
Prije koju godinu sam sa svojom porodicom posjetila Dječije selo (dio naselja u Sarajevu, gdje su po kucama razdjeljene tzv. SOS majke sa "svojih" 7-8 djece). Realno gledajući, na prvi pogled, nisam imala nista od tog: Nisam javna ličnost, pa da to radim zbog medijske pažnje, potrošila sam više od pola dana, dala neke svoje igračke, slušala dječije gluposti... ali onda opet, bila sam jako sretna sto smo to učinili i željela sam da odemo što prije ponovo. Moja korist je bila moje osobno zadovoljstvo.
Da li smatrate da postoje potpuno nesebična djela? Imate li kakav primjer za to? Ili ipak sve na kraju činimo zbog sebe?
ces@ric@- Legendarni član
- Broj poruka : 11888
Datum upisa : 03.04.2010
Re: Potpuno nesebično djelo
Dati život za nekoga, svesno, sopstvenom odlukom, u nekoj bezizlaznoj situaciji je jedino potpuno nesebično delo. Sve ostalo, na nekom nivou koliko god mi to u sebi negirali činimo isključivo zbog sebe.
Nemam sad dovoljno koncentracije da sve objasnim sa psihološkog aspekta, ali napisaću kad budem odmornija.
p.s. Doduše ovde se mogu uključiti i situacije kad svesno rizikujemo život za nekoga, npr. prilikom doniranja organa..i tu uvek postoji rizik da donor ne preživi, a svesno ulazi u to.
Nemam sad dovoljno koncentracije da sve objasnim sa psihološkog aspekta, ali napisaću kad budem odmornija.
p.s. Doduše ovde se mogu uključiti i situacije kad svesno rizikujemo život za nekoga, npr. prilikom doniranja organa..i tu uvek postoji rizik da donor ne preživi, a svesno ulazi u to.
Maja- Legendarni član
- Broj poruka : 6121
Datum upisa : 19.02.2010
Potpuno nesebicno djelo je ono koje nema interes,kojim se svjesno zrtvujemo zbog nekog....
Takva je ljubav majke prema djetetu,mislim njena djela su takva.
Takva je ljubav majke prema djetetu,mislim njena djela su takva.
Dora_Mar- Ugledni forumaš
- Broj poruka : 2926
Godina : 32
Datum upisa : 17.12.2010
Ja sam jednom dala beskucniku poprilicno veliku svotu novaca. Ne zato sto sam ocekivala da ce on onda uciniti nesto za mene, nego sto mi ga je bilo zao. Takodje smatram da je potpuno nesebicno djelo kada ljudi daju novac prosjacima, dobrovoljnim organizacijama i slicno, jer oni sami nece nikada imati nikakve koristi od toga.
Troja- Legendarni član
- Broj poruka : 17011
Datum upisa : 08.12.2010
Bilo ih je mnogo... ali najdraže mi je jedno iz osnovne škole.
Pas se popeo na terasu škole, popeo se na krov i skliznuo do oluka, tu se zadržao i cvileo, uplašio se visine od 3 metra. Deca su počela da se okupljaju dole gledajući šta se dešava. Bio je veliki odmor, kada sam video šta de dešava istog momenta sam potrčao uz stepenice i popeo se na krov. Polako sam se spustio do njega i uhvatio ga za šapu ne razmišljajući da može da me ujede i da mogu i ja skliznuti sa njim. Snažno sam ga uhvatio i povukao ga ka sebi dok su svi u čudu posmatrali sve to. Spustio sam ga na sigurno, srećan što sam ga spasio sišao dole. Usledio je aplauz svih koji su bili tu. Neopisiv osećaj.
Pas se popeo na terasu škole, popeo se na krov i skliznuo do oluka, tu se zadržao i cvileo, uplašio se visine od 3 metra. Deca su počela da se okupljaju dole gledajući šta se dešava. Bio je veliki odmor, kada sam video šta de dešava istog momenta sam potrčao uz stepenice i popeo se na krov. Polako sam se spustio do njega i uhvatio ga za šapu ne razmišljajući da može da me ujede i da mogu i ja skliznuti sa njim. Snažno sam ga uhvatio i povukao ga ka sebi dok su svi u čudu posmatrali sve to. Spustio sam ga na sigurno, srećan što sam ga spasio sišao dole. Usledio je aplauz svih koji su bili tu. Neopisiv osećaj.
Ika- Zavisni član
- Broj poruka : 4253
Godina : 38
Datum upisa : 09.03.2011
Mišljenja sam sličnog ovde navedenom, da ljubav prema detetu može navesti na potpuno nesebično delo. Ipak, svedok sam i drugačijih primera.
U zgradi imamo jednog komšiju, čičicu od sedamdeset i nešto godina. Družim se sa njim kad sam u Beogradu, odem na kafu i slušam ga. Preživeo je sve i svašta, proputovao svet uzduž i popreko (bio je na Titovom ,,Galebu" 3 godine, dok je služio vojni rok), i svaki njegov doživljaj je krio neko dobro delo, potpuno spontano izvedeno. Jednostavno, on je takav čovek, ne razmišlja mnogo kad se zamoli za pomoć,ili kada vidi da je neko u nevolji, već odmah dela.
Uglavnom ga bije glas da ima love (zato što je putovao, imao brata u Kanadi...) a samo ja i još neki bliski rođaci znamo da živi kao crkveni miš. Redovno mu dolaze zemljaci (on je iz Bosne) na vrata, sa rečima: poslao me taj i taj, možeš li pomoći, pozajmi.... - i onda se zaduži i sam kako bi drugima dao. A zna da mu neće vratiti.
Spretan je i ume sve da popravlja, tako da ga ceo kraj uzurpirao kao svog majstora. Da ti popravi nešto otići će na Mars, ako treba! Ja sam se tako i upoznala sa njim - čula sam od ljudi iz zgrade da je dobar majstor, i zamolila sam ga za pomoć kad mi je procurio vodokotlić. On je došao do mene, odneo moj vodokotlić, a doneo svoj! Zamenio ih i to je bilo to. Kad sam spomenula da platim, maltene se narogušio. Insistirala sam da se bar nekako odužim.
-Skuvaj kafu, idem da zavarim ovu rupu, pa ću doći.
Od onda se mi kafenišemo, šta je mogao (a nije morao) popravljao mi je po stanu, a ja sam se trudila da češće odlazim na kafe, jer živi sam i društvo mu je potrebno.
Valjda smo uzajamno jedno drugo naveli na potpuno nesebična dela.
U zgradi imamo jednog komšiju, čičicu od sedamdeset i nešto godina. Družim se sa njim kad sam u Beogradu, odem na kafu i slušam ga. Preživeo je sve i svašta, proputovao svet uzduž i popreko (bio je na Titovom ,,Galebu" 3 godine, dok je služio vojni rok), i svaki njegov doživljaj je krio neko dobro delo, potpuno spontano izvedeno. Jednostavno, on je takav čovek, ne razmišlja mnogo kad se zamoli za pomoć,ili kada vidi da je neko u nevolji, već odmah dela.
Uglavnom ga bije glas da ima love (zato što je putovao, imao brata u Kanadi...) a samo ja i još neki bliski rođaci znamo da živi kao crkveni miš. Redovno mu dolaze zemljaci (on je iz Bosne) na vrata, sa rečima: poslao me taj i taj, možeš li pomoći, pozajmi.... - i onda se zaduži i sam kako bi drugima dao. A zna da mu neće vratiti.
Spretan je i ume sve da popravlja, tako da ga ceo kraj uzurpirao kao svog majstora. Da ti popravi nešto otići će na Mars, ako treba! Ja sam se tako i upoznala sa njim - čula sam od ljudi iz zgrade da je dobar majstor, i zamolila sam ga za pomoć kad mi je procurio vodokotlić. On je došao do mene, odneo moj vodokotlić, a doneo svoj! Zamenio ih i to je bilo to. Kad sam spomenula da platim, maltene se narogušio. Insistirala sam da se bar nekako odužim.
-Skuvaj kafu, idem da zavarim ovu rupu, pa ću doći.
Od onda se mi kafenišemo, šta je mogao (a nije morao) popravljao mi je po stanu, a ja sam se trudila da češće odlazim na kafe, jer živi sam i društvo mu je potrebno.
Valjda smo uzajamno jedno drugo naveli na potpuno nesebična dela.
Always believe that something wonderful is about to happen...
Liza_N.- Počasni član
- Broj poruka : 2032
Datum upisa : 04.05.2010
Divan primjer, Lizo. I moj je otac cinio nesebicna djela citav svoj zivot. Djecu od rodjaka koji su zivjeli u manjim mjestima je primao da dodju kod nas i izdrzavao ih dok su studirali kao da su njegova vlastita, placao njihove kockarske dugove i jednom cak platio pola automobila (po pola sa tetkom) kada je njen sin razlupao stricev automobil da u porodici ne bi bilo svadje. Imao je svojih mana kao i svaki covjek, ali ja mislim, ako ima raja, da on sigurno mora sada sjediti u njemu. I niko me ne moze ubijediti da nije bio nesebicno dobar prema porodici i ljudima oko sebe.
Troja- Legendarni član
Sveto Jevanđelje po Mateju
6:2 Kad dakle daješ milostinju, ne trubi pred sobom, kao što čine licemeri po zbornicama i po ulicama da ih hvale ljudi. Zaista vam kažem: primili su platu svoju.
6:3 A ti kad činiš milostinju, da ne zna levica tvoja šta čini desnica tvoja.
6:4 Tako da bude milostinja tvoja tajna; i Otac tvoj koji vidi tajno, platiće tebi javno.
Samo ovako je potpuno nesebično delo davanja. Mogu da obrazložim i sa psihološke strane, ali mislim da je citat iz Biblije sasvim dovoljan. (čak i za ateiste)
6:2 Kad dakle daješ milostinju, ne trubi pred sobom, kao što čine licemeri po zbornicama i po ulicama da ih hvale ljudi. Zaista vam kažem: primili su platu svoju.
6:3 A ti kad činiš milostinju, da ne zna levica tvoja šta čini desnica tvoja.
6:4 Tako da bude milostinja tvoja tajna; i Otac tvoj koji vidi tajno, platiće tebi javno.
Samo ovako je potpuno nesebično delo davanja. Mogu da obrazložim i sa psihološke strane, ali mislim da je citat iz Biblije sasvim dovoljan. (čak i za ateiste)
Maja- Legendarni član
- Broj poruka : 6121
Datum upisa : 19.02.2010
U potpunosti se slazem sa ovim sto je Maja rekla. Moj pokojni otac je davao sakom i kapom, a nikada nikome nije nije spomenuo ni jednom jedinom rijeci sta i koliko cini. Medjutim, njegova zena i djeca su znali za to, jer su ljudi dolazili i zivjeli sa nama godinama, a pare odlazile, pa je bilo vise nego ocigledno. Pricali su tetka i stric koji nikada nece zaboraviti kako je sprijecio svadju u porodici. Pricali su ljudi kojima je ucinio i koji su se nekada vracali i sa drugim molbama. Za sve se na kraju sazna, bilo dobro ili lose. A dobro se, po mom iskustvu, cesto vrati dobrim jos za zivota.
Troja- Legendarni član
Ne.Iskreno, mislim da ne postoji nesebicno djelo.
Znam da kad ja uradim nesto sto naizgled meni ne moze da donese nikakvu korist...Zapravo moze.Bilo kakvu, nebitno.Bar najobicnije zadovoljstvo sto sam nekome pomogla.
I mislim da je to prirodno i da tako treba da bude.Kad bi ljudi bili nesebicni sve bi bilo uzasno, haoticno.Ljudi treba prvo da brinu o sebi.
Ljubav majke prema djetetu?Ja se izvinjavam ako ce ovo mozda nekoga da uvrijedi, ali nema tu nista nesebicno.Majka stiti dijete samo iz razloga sto sve sto utice na njega direktno pogadja i nju.Ne stiti ga radi njega samog.
Nekad jednostavno da kupe sebi malo mira, i sprijece grizu savjest.Ali, u svakom slucaju, svi su ljudi sebicni, i takvi treba da ostanu.
Znam da kad ja uradim nesto sto naizgled meni ne moze da donese nikakvu korist...Zapravo moze.Bilo kakvu, nebitno.Bar najobicnije zadovoljstvo sto sam nekome pomogla.
I mislim da je to prirodno i da tako treba da bude.Kad bi ljudi bili nesebicni sve bi bilo uzasno, haoticno.Ljudi treba prvo da brinu o sebi.
Ljubav majke prema djetetu?Ja se izvinjavam ako ce ovo mozda nekoga da uvrijedi, ali nema tu nista nesebicno.Majka stiti dijete samo iz razloga sto sve sto utice na njega direktno pogadja i nju.Ne stiti ga radi njega samog.
Nekad jednostavno da kupe sebi malo mira, i sprijece grizu savjest.Ali, u svakom slucaju, svi su ljudi sebicni, i takvi treba da ostanu.
Nymphadora- Član za primer
- Broj poruka : 1206
Godina : 32
Datum upisa : 09.03.2010
Utisak imam .. tako što ne postoji .. tako da .. primjer nemam ..
ms.k- Zavisni član
- Broj poruka : 3752
Datum upisa : 20.12.2012
Ika ::Bilo ih je mnogo... ali najdraže mi je jedno iz osnovne škole.
Evo upravo sam shvatio da čak ni ovo nije nesebično delo. Potpuno nesebično delo bi bilo da čovek učini nešto čak i na svoju štetu. Dakle da to delo ne izaziva osećaj prijatnosti i uživanja jer bi to značilo da je delo učinjeno iz potrebe da u čoveku izazove lepu emociju.
Ika- Zavisni član
- Broj poruka : 4253
Godina : 38
Datum upisa : 09.03.2011
Sasvim je normalno da dobro djelo izaziva prijatna osjećanja i to niti je za osudu niti umanjuje veličinu i dobrotu učinjenog.
Troja- Legendarni član
Ika ::Ika ::Bilo ih je mnogo... ali najdraže mi je jedno iz osnovne škole.
Evo upravo sam shvatio da čak ni ovo nije nesebično delo. Potpuno nesebično delo bi bilo da čovek učini nešto čak i na svoju štetu. Dakle da to delo ne izaziva osećaj prijatnosti i uživanja jer bi to značilo da je delo učinjeno iz potrebe da u čoveku izazove lepu emociju.
I ja na slican nacin razmisljam, ali mi se onda cini da potpuno nesebicno djelo ne postoji. Mozda je najblize tome upravo to da ucinis neko djelo na svoju stetu. Pri tom ne mislim na davanje novca bez kog i tako mozes, ali nesto vece.
"Don't tell me what they said about me. Tell me why they were so comfortable to say it around you."
Malo ću da karikiram stvari i izvučem tekst iz konteksta ali samo da bih naglasila bitno ..
.. Ego .. + ...Ika :: .. srećan što sam ga spasio sišao dole. Usledio je aplauz svih koji su bili tu. Neopisiv osećaj. ..
.. Ego .. + ...Elajza :: .. jer živi sam i društvo mu je potrebno ..
.. Crnogorac bješe?? ..Troja :: .. moj je otac ..
.. Ego .. + ...Troja :: .. Pricali su tetka i stric ..
.. Pricali su ljudi ..
.. A dobro se, po mom iskustvu, cesto vrati dobrim jos za zivota..
.. ljevica uvijek zna šta desnica radi .. ili je most koji spaja dvije hemisfere pokidan?? .. koliko je ljudi u tom fizičkom stanju?? .. jedan? .. dva? .. čak i tad .. Ego je čudo ..Maja :: .. da ne zna levica tvoja šta čini desnica tvoja ..
.. Ego .. + ...Troja ::.. niti umanjuje veličinu ..
ms.k- Zavisni član
Ms.K - to što stalno iznosiš svoje stavove o drugima i smatraš da to mora svima nama biti jako interesantno čitavo vrijeme - ...Ego...+...
Svi mi imamo ego.
Svi mi imamo ego.
Troja- Legendarni član
Jel ti to smatraš da ja smatram da sam vam interesantna kao što i Ivana smatra da ja smatram da znam sve najbolje?? .. .. uff .. stalno neki komplimenti .. ..Troja :: Ms.K - to što stalno (∞ ) iznosiš svoje stavove (osud(ov)e i sl itd .. ) o drugima i smatraš ( ) da to mora svima nama biti jako interesantno čitavo vrijeme - ...Ego...+...
Mada .. trunku si pogrešila ..
Sad ćem popravim ..
Evo ..
Sad je kako treba .. ..Troja :: Ms.K - to što stalno iznosiš svoje stavove o drugima i smatraš da to mora svima nama biti jako interesantno čitavo vrijeme - ... Ego * (puta) 10^ (na) X (pri čemu X teži beskonačnosti) ... + ...
Nego .. Tema ..
Potpuno nesebično djelo .. bi utisak imam ( ) zahtjevalo potpuno odsustvo ega .. a kao što su su negdje već Ces i Ika zaključili .. sad i ti pišeš ..
.. neko manje neko više .. kako ko .. .. . .. ali .. no .. detalji .. .. . da ne cjepidlačimo .. .. .Troja :: Svi mi imamo ego.
Al to je samo moj utisak .. što i nije tako važno .. 'cos "there's more than one way to skin a cat" ..
P.S. (nevezano za temu)
Takođe smatram da bi zbog tog mog stalnog iznošenja stavova i sma(t)ranja trebalo podnijeti prijavu protivu mene i da budem banovana sa foruma ..
Čini mi se da je neki prethodni član i za neki manji prekršaj banovan ..
Meni se već nakupi poprilično packi .. krenuvši od nekolke povrede/uvrede Poeta kako prethodne tako i ove godine (uključujući i otkrivanje privatnih informacija), pa onda utisak imam povrede/uvrede Ivane i sad tebe ..
Definitivno bi trebalo da podnesete kolektivnu prijavu ..
U stvari što reko gospodin Keri I hold myself in contempt pa ću da se pridružim kolektivnoj prijavi i potpišem istu zajedno sa vama ..
ms.k- Zavisni član
Ne mogu da citiram, na poslu sam i zurim, pa cu zamoliti admine da prebace gdje treba:
Forumi i sluze za to da se iskaze misljenje, da se raspravlja i pise, a ne da se slozi sa misljenjem vecine i strogo pazi na svaku napisanu rijec kako se neko ne bi uvrijedio.
Forumi i sluze za to da se iskaze misljenje, da se raspravlja i pise, a ne da se slozi sa misljenjem vecine i strogo pazi na svaku napisanu rijec kako se neko ne bi uvrijedio.
"Don't tell me what they said about me. Tell me why they were so comfortable to say it around you."
Nisam sklona da gledam blagonaklono na izrugivanje mom pokojnom ocu, niti crnogorcima. Iskljucenje sa foruma nisam ja spominjala, ali svakako i ja imam pravo da njoj odgovorim, a ne samo ona meni ako vec "razmjenjujemo misljenja"?
Interesantno je da ljudi kao ti cesarice koji se najvise busaju kako nemaju dlake na jeziku i kako vole da svakome skresu u brk sta god da misle bude prvi koji se pocnu buniti ako neko odgovori. MsK nema problema sa mojim odgovorom, pa ne vidim zasto se ti mijesas.
Interesantno je da ljudi kao ti cesarice koji se najvise busaju kako nemaju dlake na jeziku i kako vole da svakome skresu u brk sta god da misle bude prvi koji se pocnu buniti ako neko odgovori. MsK nema problema sa mojim odgovorom, pa ne vidim zasto se ti mijesas.
Troja- Legendarni član
Da ponovim, zato sto je ovo forum i zato sto imamo pravo da iznesemo svoje misljenje.
Ne smatram da nemam dlake na jeziku, niti se sjecam da sam to za sebe kad rekla, pa prema tome ne vidim cemu to "koji se najvise busaju kako nemaju dlake na jeziku"
Po meni ms.K nije izrugivala tvog oca licno, osvrnula se na primjere "nesebicnih djela", koje su ljudi ovdje naveli, no presudio je (kao i mnogo puta ranije) tvoj izuzetno los smisao za humor.
Licno, mislim da ms.K povremeno pretjeruje i kad mi je naporna samo preskacem, ne citam taj dio. Ali, meni licno, naporniji su izvjestaceni forumasi, koji se uvijek trude da sa svima budu dobri, iskazuju misljenje samo kad je misljenje vecine, a ciji ego, ruku na srce, probija oblake... ma jednom rjecju dupelizci...
Ne smatram da nemam dlake na jeziku, niti se sjecam da sam to za sebe kad rekla, pa prema tome ne vidim cemu to "koji se najvise busaju kako nemaju dlake na jeziku"
Po meni ms.K nije izrugivala tvog oca licno, osvrnula se na primjere "nesebicnih djela", koje su ljudi ovdje naveli, no presudio je (kao i mnogo puta ranije) tvoj izuzetno los smisao za humor.
Licno, mislim da ms.K povremeno pretjeruje i kad mi je naporna samo preskacem, ne citam taj dio. Ali, meni licno, naporniji su izvjestaceni forumasi, koji se uvijek trude da sa svima budu dobri, iskazuju misljenje samo kad je misljenje vecine, a ciji ego, ruku na srce, probija oblake... ma jednom rjecju dupelizci...
Pa bas lijepo razmisljas o drugovima sa foruma.
Procitaj svoj omiljeni citat sa "Ja u 30 fotografija", a sigurna sam da si to spominjala vise puta, ali mi se stvarno ne da da trazim.
ces@ric@ ::
Procitaj svoj omiljeni citat sa "Ja u 30 fotografija", a sigurna sam da si to spominjala vise puta, ali mi se stvarno ne da da trazim.
Troja- Legendarni član
.. .. .. . eto ga majko prirodo nije da samo sma(t)ram nego i izrugujem .. .. .
Da .. nemam nikakav problem sa ničim/nikim ..
Ces objasnila da nisam izrugivala pa da se ne ponavaljam ..
Samo bih da dodam ..
Crnogorci su totalno kul sa sve njihovim egom, arogantnosti, samopouzdanjem, hvalisavosti, ponosom, i sl, itd ...
Ukoliko nije primjećeno do sad .. da konstatujem sad .. trunku mi sve to prija i nije mi dobro u najpozitivnijem mogućem smislu .. .. . .. .. .
Kad kažem Crnogorac to je kompliment a ne uvreda i(li) izrugivanje ..
Da .. nemam nikakav problem sa ničim/nikim ..
Ces objasnila da nisam izrugivala pa da se ne ponavaljam ..
Samo bih da dodam ..
Crnogorci su totalno kul sa sve njihovim egom, arogantnosti, samopouzdanjem, hvalisavosti, ponosom, i sl, itd ...
Ukoliko nije primjećeno do sad .. da konstatujem sad .. trunku mi sve to prija i nije mi dobro u najpozitivnijem mogućem smislu .. .. . .. .. .
Kad kažem Crnogorac to je kompliment a ne uvreda i(li) izrugivanje ..
ms.k- Zavisni član
Zid :: Društvo :: Filozofija
Strana 1 od 1
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu