Šargarepa, jaje ili zrno kafe?
+9
Miloš_88
amaranth
Virginija_Woolf
Troja
Liza_N.
Ubica_mekog_srca
Shadow
Maja
Still_dreaming
13 posters
Zid :: Društvo :: Psihologija
Strana 1 od 1
Šargarepa, jaje ili zrno kafe?
Ćerka se žalila svom ocu na težak život i rekla kako ne zna više kako da se suprotstavi životnim problemima i teškoćama, kako nema više snage za borbu; jer čim reši jedan problem, već je pred njom drugi i teži od prethodnog.
Njen otac, koji je bio kuvar po zanimanju, odveo ju je u kuhinju. Uzeo je tri lonca, napunio ih vodom i stavio ih na vatru. Za kratko vreme voda u posudama počela je da ključa. U prvi lonac je stavio šargarepu, u drugi jaje, a u treći nekoliko zrna kafe, zatim ih je ostavio da se kuvaju neko vreme.
Ćerka se nije mogla strpeti, jer nije znala šta njen otac tim postupkom želi reći i dokazati.
Otac je isključio šporet, pa je izvadio šargarepu iz vode i stavio je u posudu, a isto je uradio sa jajetom i kafom. Pogledao je ćerku i upitao: ,,Šta vidiš?"
- ,,Vidim šargarepu, jaje i zrno kafe", odgovorila je.
Zatražio je od nje da opipa šargarepu i osetila je da je šargarepa jako meka i krhka. Onda je zatražio da oguli jaje i videla je da je ono tvrdo i skuvano. Rekao joj je da pomiriše kafu, a ona se nasmešila kad je osetila njen bogati miris.
- ,,Ali šta sve ovo treba da znači?'', upitala je začuđeno.
- ,,Znaj, kćeri moja, da su i šargarepa, jaje i kafa prošli kroz isto stanje, boreći se sa istim neprijateljem - 'ključalom vodom' - ali se svaki od njih suprotstavio na različit način.
Šargarepa je bila tvrda i jaka, ali je vrlo brzo omekšala i oslabila u ključaloj vodi.
Jaje je čuvala njegova jaka ljuska, ali ne zadugo i ono se skuvalo u vreloj vodi i promenilo iz tečnog u tvrdo stanje.
Dok je kafa sasvim drugačija. Njeno zrno je ostalo isto, naprotiv - ona je uspela promeniti vodu! A ti??
Da li si šargarepa koja je naizgled jaka, ali, čim naiđeš na manje prepreke i teškoće, oslabiš i gubiš snagu?
Ili si jaje mekog srca koje, kad naiđe na probleme, postaje jako. Tvoja ljuska (spoljašnji izgled) se ne menja, ali se menja tvoja unutrašnjost tako da tvoje srce postaje tvrdo, jako i gorko?
Ili si zrno kafe koje izmeni vrelu vodu (a ona je izvor bola) tako što je čini ukusnom i daje joj lep miris. Ako si kao zrno kafe, ti svoju okolinu činis boljom, vrednijom, ti teškocu sebi olakšavaš tako da ona bude olakšica umesto teškoće i problema, brige i tuge.
Razmisli, kćeri moja, kako ćes se suočiti sa svim problemima i teškoćama ovog sveta..."
Da li si ti kao šargarepa, kao jaje ili kao zrno kafe?
Njen otac, koji je bio kuvar po zanimanju, odveo ju je u kuhinju. Uzeo je tri lonca, napunio ih vodom i stavio ih na vatru. Za kratko vreme voda u posudama počela je da ključa. U prvi lonac je stavio šargarepu, u drugi jaje, a u treći nekoliko zrna kafe, zatim ih je ostavio da se kuvaju neko vreme.
Ćerka se nije mogla strpeti, jer nije znala šta njen otac tim postupkom želi reći i dokazati.
Otac je isključio šporet, pa je izvadio šargarepu iz vode i stavio je u posudu, a isto je uradio sa jajetom i kafom. Pogledao je ćerku i upitao: ,,Šta vidiš?"
- ,,Vidim šargarepu, jaje i zrno kafe", odgovorila je.
Zatražio je od nje da opipa šargarepu i osetila je da je šargarepa jako meka i krhka. Onda je zatražio da oguli jaje i videla je da je ono tvrdo i skuvano. Rekao joj je da pomiriše kafu, a ona se nasmešila kad je osetila njen bogati miris.
- ,,Ali šta sve ovo treba da znači?'', upitala je začuđeno.
- ,,Znaj, kćeri moja, da su i šargarepa, jaje i kafa prošli kroz isto stanje, boreći se sa istim neprijateljem - 'ključalom vodom' - ali se svaki od njih suprotstavio na različit način.
Šargarepa je bila tvrda i jaka, ali je vrlo brzo omekšala i oslabila u ključaloj vodi.
Jaje je čuvala njegova jaka ljuska, ali ne zadugo i ono se skuvalo u vreloj vodi i promenilo iz tečnog u tvrdo stanje.
Dok je kafa sasvim drugačija. Njeno zrno je ostalo isto, naprotiv - ona je uspela promeniti vodu! A ti??
Da li si šargarepa koja je naizgled jaka, ali, čim naiđeš na manje prepreke i teškoće, oslabiš i gubiš snagu?
Ili si jaje mekog srca koje, kad naiđe na probleme, postaje jako. Tvoja ljuska (spoljašnji izgled) se ne menja, ali se menja tvoja unutrašnjost tako da tvoje srce postaje tvrdo, jako i gorko?
Ili si zrno kafe koje izmeni vrelu vodu (a ona je izvor bola) tako što je čini ukusnom i daje joj lep miris. Ako si kao zrno kafe, ti svoju okolinu činis boljom, vrednijom, ti teškocu sebi olakšavaš tako da ona bude olakšica umesto teškoće i problema, brige i tuge.
Razmisli, kćeri moja, kako ćes se suočiti sa svim problemima i teškoćama ovog sveta..."
Da li si ti kao šargarepa, kao jaje ili kao zrno kafe?
Amor fati
Live today
Still_dreaming- Administrator
- Broj poruka : 22089
Godina : 36
Datum upisa : 15.01.2010
Re: Šargarepa, jaje ili zrno kafe?
Ja sam se već izjasnila u drugoj temi.
Maja ::
Biljka - šargarepica
Maja- Legendarni član
- Broj poruka : 6121
Datum upisa : 19.02.2010
hm, bila sam često jaje, ali i zrno kafe.
Shadow- Istraživač
- Broj poruka : 113
Godina : 52
Datum upisa : 21.10.2010
Nekad sam sargarepa ,nekad jaje,a nekad i zrno kafe ..
Ubica_mekog_srca- Novajlija
- Broj poruka : 27
Godina : 34
Datum upisa : 17.01.2011
Tjah, ja sam celer.
Mlitava sam ionako, a još kad me probare...
Mlitava sam ionako, a još kad me probare...
Always believe that something wonderful is about to happen...
Liza_N.- Počasni član
- Broj poruka : 2032
Datum upisa : 04.05.2010
Mislim da bi najprije neko drugo mogao objektivno da kaze da li sam sargarepa, mrkva ili jaje. Znala sam postupiti kao sargarepa, mada mi je trebalo dugo da se slomim, znala sam biti i kao jaje. Prema onome ko me voli i cijeni sam najvjerovatnije najcesce bila kao zrno kafe.
Troja- Legendarni član
- Broj poruka : 17011
Datum upisa : 08.12.2010
Rekla bih da sam jaje.
Ali se trudim da budem i zrno kafe,to mi je cilj.Jer sve sto je lose,prestaje da bude lose kada pronedjemo srecu u tome sto radimo.
Ali se trudim da budem i zrno kafe,to mi je cilj.Jer sve sto je lose,prestaje da bude lose kada pronedjemo srecu u tome sto radimo.
Virginija_Woolf- Član za primer
- Broj poruka : 1030
Godina : 31
Datum upisa : 26.07.2011
Verujem da smo svi mi nekim delom sve. Zapravo smo i šargarepa i jaje i zrno kafe. Samo je stvar kako ćemo pristupiti određenom problemu ili situaciji, kako odreagovati i kakav će ishod na kraju biti.
Dakle, ja sam lično nekad šargarepa, nekad jaje a nekad zrno kafe.
Dakle, ja sam lično nekad šargarepa, nekad jaje a nekad zrno kafe.
"Where is the wonder where's the awe?
Where are the sleepless nights I used to live for?"
Where are the sleepless nights I used to live for?"
amaranth- Zaslužni član
- Broj poruka : 1943
Godina : 35
Datum upisa : 26.07.2010
Ja sam najčešće jaje, ali po nekad budem kao zrno kafe. Takav mi je karakter da ispod ljuske krijem svoja osećanja.
Miloš_88- Ugledni forumaš
- Broj poruka : 3461
Godina : 36
Datum upisa : 22.03.2011
Vidi se da se potencira na tome da je zrno kafe najjače, ali razmislite o još jednom o tome. Tačno je da je ono obojilo i promenilo miris i ukus vodi (nevolji), ali je i samo ono iščezlo u toj borbi, zar ne? Promenilo je oblik, tačno, ali je drugačije nego pre. Da li to znači da i mi, tokom borbe, zarad pobede
nad nevoljom, trebamo da menjamo svoje oblike (raspoloženja, emocije, navike, pokrete u životu)?
Ipak, biram da budem jaje.
nad nevoljom, trebamo da menjamo svoje oblike (raspoloženja, emocije, navike, pokrete u životu)?
Ipak, biram da budem jaje.
StephenKING- Novajlija
- Broj poruka : 33
Datum upisa : 21.06.2011
Ne znam.
Nekad sam šargarepa, nekad jajce a ponekad i zrno kafe.
Da nisam sama kući, pitala bih moje.
@StephenKING slažem se sa Tvojom tezom oko zrna kafe, ono zaista oboji vodu, ostane tvrdo, no oblik i verovatno ukus nije isti.
Nekad sam šargarepa, nekad jajce a ponekad i zrno kafe.
Da nisam sama kući, pitala bih moje.
@StephenKING slažem se sa Tvojom tezom oko zrna kafe, ono zaista oboji vodu, ostane tvrdo, no oblik i verovatno ukus nije isti.
enigma_- Veteran
- Broj poruka : 4779
Godina : 56
Datum upisa : 13.02.2010
Ja sam ključala voda. Ja vas sve mučim.
male- Legendarni član
- Broj poruka : 6176
Datum upisa : 15.01.2011
Šargarepa. Nažalost.
cisko kid- Novajlija