Intuicija
+4
Bult
Troja
enigma_
Still_dreaming
8 posters
Zid :: Društvo :: Psihologija
Strana 1 od 1
Intuicija
Intuicija ili predosećaj podrazumeva instinktivno shvatanje i ‚‚predviđanje'' nekih stvari, događaja. Može se kretati od sumnjičavosti do potpunog verovanja u nešto. Često se i ne protumači kao intuicija sve dok se događaj ne odigra. Tek onda shvatamo da nas je nešto ‚‚upozorilo''.
Koliko je jaka vaša intuicija?
Možete li se sasvim pouzdati u nju?
Koliko je jaka vaša intuicija?
Možete li se sasvim pouzdati u nju?
Amor fati
Live today
Still_dreaming- Administrator
- Broj poruka : 22089
Godina : 36
Datum upisa : 15.01.2010
Re: Intuicija
Negde sam procitala da je to nase 'sesto culo'...ja ne mislim da je to sesto culo, al dobro...
Mislim da svako od nas je imao neki predosecaj...
Mnogo puta sam imala predosecaj, kako pozitivne, tako i negativne.Nisam dozvoljavala da me intuicija 'poljulja' ali kad se bas to dogodilo, sto sam predosecala, ja sam uvek zanemela...
Mislim da svako od nas je imao neki predosecaj...
Mnogo puta sam imala predosecaj, kako pozitivne, tako i negativne.Nisam dozvoljavala da me intuicija 'poljulja' ali kad se bas to dogodilo, sto sam predosecala, ja sam uvek zanemela...
enigma_- Veteran
- Broj poruka : 4779
Godina : 56
Datum upisa : 13.02.2010
Nisam sigurna da sam veoma intuitivna, ali nisam ni potpuno izgubljen slucaj kada je intuicija u pitanju.
Desavalo mi se da nekoga upoznam i imam veoma jak negativan utisak o toj osobi, i da onda prevladam to vlastito osjecanje odbojnosti ako se cesto susrecem sa tom osobom i mislim da sam pogrijesila i da je ta osoba bolja nego sto mi se u pocetku cinilo, pa se kasnije grdno razocaram kada doticni/a ucini nesto sto bi samo teski sebicnjak i beskicmenjak uradio. Dakle, moji prvi utisci o ljudima/mjestima/dogadjajima cesto mogu biti tacniji nego oni zasnovani na stavovima koje zauzmem kada bolje upoznam situaciju.
Kada sam bila mladja cesto sam imala veoma zivopisne i burne snove koji su na mene ostavljali veoma dubok utisak. Neki od njih su se kasnije ostvarili. Na primjer, sanjala sam hodnike fakulteta na kome sam studirala prije nego sto sam ikada usla u tu zgradu. Sanjala sam da mi je otac sahranjen u Kolasinu 20-tak godina prije nego sto je umro i dok smo jos zivjeli u Sarajevu (obistinilo se), sanjala sam da me zmija ujela kada sam susrela jednu osobu - sanovnik je rekao da to znaci iznevjerenost - nisam vjerovala da me ta osoba ikako mogla iznevjeriti i onda se to desilo. Neki moji snovi bi se mogli protumaciti kao simbolicno tacni. Na primjer, jedan od najstrasnijih snova za mene je bio da mi je ajkula odgrizla stomak. Sada se pitam da li je to bilo predskazanje da necu imati djece. I slicno.
Izvinjavam se sto sam ovoliko oduzila, ali za mene je ovo stvarno fascinantna tematika.
Desavalo mi se da nekoga upoznam i imam veoma jak negativan utisak o toj osobi, i da onda prevladam to vlastito osjecanje odbojnosti ako se cesto susrecem sa tom osobom i mislim da sam pogrijesila i da je ta osoba bolja nego sto mi se u pocetku cinilo, pa se kasnije grdno razocaram kada doticni/a ucini nesto sto bi samo teski sebicnjak i beskicmenjak uradio. Dakle, moji prvi utisci o ljudima/mjestima/dogadjajima cesto mogu biti tacniji nego oni zasnovani na stavovima koje zauzmem kada bolje upoznam situaciju.
Kada sam bila mladja cesto sam imala veoma zivopisne i burne snove koji su na mene ostavljali veoma dubok utisak. Neki od njih su se kasnije ostvarili. Na primjer, sanjala sam hodnike fakulteta na kome sam studirala prije nego sto sam ikada usla u tu zgradu. Sanjala sam da mi je otac sahranjen u Kolasinu 20-tak godina prije nego sto je umro i dok smo jos zivjeli u Sarajevu (obistinilo se), sanjala sam da me zmija ujela kada sam susrela jednu osobu - sanovnik je rekao da to znaci iznevjerenost - nisam vjerovala da me ta osoba ikako mogla iznevjeriti i onda se to desilo. Neki moji snovi bi se mogli protumaciti kao simbolicno tacni. Na primjer, jedan od najstrasnijih snova za mene je bio da mi je ajkula odgrizla stomak. Sada se pitam da li je to bilo predskazanje da necu imati djece. I slicno.
Izvinjavam se sto sam ovoliko oduzila, ali za mene je ovo stvarno fascinantna tematika.
Troja- Legendarni član
- Broj poruka : 17011
Datum upisa : 08.12.2010
Moj suprug se pomalo dopisuje preko foruma sa djevojkom koju ne poznaje licno i nikada nam nije bila gost u kuci. Sinoc je, kaze, sanjala da nam je dolazila u posjetu i pitala se zasto nam plavi cilim viri ispod ovog nasega. Ono sto je pomalo zastrasujuce je sto je stan zaista imao plavi cilim kada smo u njega uselili, zaostavstina zene koja je zivjela i umrla u stanu prije nego sto smo ga mi kupili.
Mozda je, naravno, i koincidencija, ali ja bih rekla da ona mora biti veoma intuitivna osoba.
Mozda je, naravno, i koincidencija, ali ja bih rekla da ona mora biti veoma intuitivna osoba.
Troja- Legendarni član
- Broj poruka : 17011
Datum upisa : 08.12.2010
Ja ne vjerujem previse u intuiciju i uglavnom se ne oslanjam na nju, nego na racionalne analize ljudi i dogadjaja.
Bult- Odvažni član
- Broj poruka : 546
Datum upisa : 03.06.2010
Postoji mišljenje da je intuicija "nesvesno" učenje. Tj. neka vrsta iskustva. Dakle, ništa mistično.
Ja u to duboko verujem.
Da li sam intuitivna. -- jesam. I to veoma intuitivna. A zapravo mislim da sam samo dobro naučena, a da tog ni sama nisam svesna. I NIKAKO ne mislim da sam rođena sa "šestim čulom".
Oslanjam se često na intuiciju, obično je "ispravna". Čim počnem svesno da analiziram, zapetljam se u sopstvenom misaonom procesu iz koga često proističu "pogrešne" odluke. Neke stvari je, ipak, teško (ili bar nepotrebno) analizirati.
Ja u to duboko verujem.
Da li sam intuitivna. -- jesam. I to veoma intuitivna. A zapravo mislim da sam samo dobro naučena, a da tog ni sama nisam svesna. I NIKAKO ne mislim da sam rođena sa "šestim čulom".
Oslanjam se često na intuiciju, obično je "ispravna". Čim počnem svesno da analiziram, zapetljam se u sopstvenom misaonom procesu iz koga često proističu "pogrešne" odluke. Neke stvari je, ipak, teško (ili bar nepotrebno) analizirati.
hermina- Istraživač
- Broj poruka : 117
Godina : 37
Datum upisa : 25.03.2011
Ne znam da li je to intuicija ili šta već, ali dešava mi se da me predosećaj ne prevari. Čak i kada savetujem nekoga obično se posle toga vučem rečenicom "Lepo sam ti rekao."
Ika- Zavisni član
- Broj poruka : 4253
Godina : 38
Datum upisa : 09.03.2011
Imam jako izrazenu intuiciju. (ili kako hermina kaze "nesvesno" učenje. Tj. neka vrsta iskustva, ili je to mozda glas srca)
Nikada me nije prevarila. Kad god je razum nadvladao, a ja prkosila intuiciji nisam se dobro provela...
Fascinirana sam onim sto se izdesavalo Troji, verujem da nista nije slucajno...
Nikada me nije prevarila. Kad god je razum nadvladao, a ja prkosila intuiciji nisam se dobro provela...
Fascinirana sam onim sto se izdesavalo Troji, verujem da nista nije slucajno...
pahuljica- Zaslužni član
- Broj poruka : 1675
Godina : 33
Datum upisa : 17.06.2011
Imam izrazenu intuicija kada bliznakinja u pitanju mi je.
Ali, njena je jaca.
To je nesto neverovatno !
Jedne noci mi nije bilo dobro u gradu gde studiram, a ona se probudila placuci i nazvala me.Ja sam jednom jednom sanjala da ce je kola udariti na nasem pesackom i jedna devojka je povukla da je ne smrska kamion, bas tu.
Ima jos situacija, ali ne zelim da se prisecam.
To su uznemiravajuci osecaji, i smetaju mi.
Iako smo skroz razlicite fizicki i psihicki, dosta sam vezane na taj cudnovati nacin.
Ali, njena je jaca.
To je nesto neverovatno !
Jedne noci mi nije bilo dobro u gradu gde studiram, a ona se probudila placuci i nazvala me.Ja sam jednom jednom sanjala da ce je kola udariti na nasem pesackom i jedna devojka je povukla da je ne smrska kamion, bas tu.
Ima jos situacija, ali ne zelim da se prisecam.
To su uznemiravajuci osecaji, i smetaju mi.
Iako smo skroz razlicite fizicki i psihicki, dosta sam vezane na taj cudnovati nacin.
Eurinome- Član za primer
- Broj poruka : 1131
Datum upisa : 15.08.2011
Zanimljivo da moja intuicija najviše izražena kad se nešto loše dešava ljudima koje volim.
To je neopisiv osećaj ili ja nemam prave reči za taj osećaj, samo znam da sam tada uplašena i bukvalno spremna na sve.
Izraženu intuiciju imam i kad neko treba da nam dođe, a nije se najavio, jednostavom osećam da će neko doći.
Moje žensko dete ima izraženu intuiciju, dok muško ne ili ne priča o tome.
Ona bukvalno oseća kad ja jako brinem i ako mi je servirana neka bela laž, da ne bih brinula.
To je neopisiv osećaj ili ja nemam prave reči za taj osećaj, samo znam da sam tada uplašena i bukvalno spremna na sve.
Izraženu intuiciju imam i kad neko treba da nam dođe, a nije se najavio, jednostavom osećam da će neko doći.
Moje žensko dete ima izraženu intuiciju, dok muško ne ili ne priča o tome.
Ona bukvalno oseća kad ja jako brinem i ako mi je servirana neka bela laž, da ne bih brinula.
enigma_- Veteran
- Broj poruka : 4779
Godina : 56
Datum upisa : 13.02.2010
Zid :: Društvo :: Psihologija
Strana 1 od 1
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu