Zid
Dobro došli na forum Zid!

Ovu poruku vidite jer pregledate naš forum kao gost.

Ukoliko se registrujete dobićete mogućnost da odgovarate na teme, otvarate nove, upoznate nove ljude, učestvujete u forumskim takmičenjima i iskoristite sve pogodnosti jednog člana. Registracija traje samo minut, jednostavna je i potpuno besplatna.

Da biste se registrovali kliknite ovde.

Važna napomena: Mejl za registraciju može dospeti u spam ili trash u vašem mejlu, pa prilikom aktivacije naloga, ukoliko ne dobijete mejl u inbox, proverite da li je možda završio tamo.

Join the forum, it's quick and easy

Zid
Dobro došli na forum Zid!

Ovu poruku vidite jer pregledate naš forum kao gost.

Ukoliko se registrujete dobićete mogućnost da odgovarate na teme, otvarate nove, upoznate nove ljude, učestvujete u forumskim takmičenjima i iskoristite sve pogodnosti jednog člana. Registracija traje samo minut, jednostavna je i potpuno besplatna.

Da biste se registrovali kliknite ovde.

Važna napomena: Mejl za registraciju može dospeti u spam ili trash u vašem mejlu, pa prilikom aktivacije naloga, ukoliko ne dobijete mejl u inbox, proverite da li je možda završio tamo.
Zid
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Napadi panike

+2
Troja
Still_dreaming
6 posters

Ići dole

Napadi panike Empty Napadi panike

Počalji od Still_dreaming Uto Mar 15, 2011 1:42 am

Reč panika dolazi od grčkog termina panikon deima, koji je označavao efekte iznenadne buke koju je proizvodio bog Pan na usamljene putnike.

Koreni današnjeg shvatanja paničnog poremećaja nalaze se još kod Westphala (1872) i u konceptu iritabilnog srca koji je uveo Da Costa na osnovu zapažanja kod obolelih u Američkom građanskom ratu. Freud je bio prvi koji je uočio relaciju između napada panike i agorafobije.

Napad panike je iznenadni osećaj jakog straha i uplašenosti. Osećaj nelagodnosti koji za sobom donosi niz psiho-somatskih simptoma (ubrzano lupanje srca, preskakanje srca, osećaj kao da gubite razum, podrhtavanje celog tela, misli uperene ka najgorem mogućem ishodu situacije, velika nelagodnost, treperenje, podrhtavanje stomaka, osećaj nerealnosti – derealizacija i depersonalizacija).

Osoba koja doživljava panični napad ima osećaj da će joj se nešto strašno dogoditi,čak je uverena da će se istog trena srušiti ili da će umreti na licu mesta, da će izgubiti kontrolu nad sobom, da će poludeti i/ili neće znati šta da radi. Napad panike možeda traje u rasponu od 5 minuta do pola sata.

Kod paničnog napada osoba misli da je fizički ugrožena ili da joj preti nekakva opasnost. Taj strah je nerealan, ali ga osoba doživljava jako realno. Za osobu koja doživljava napad panike to je zaista zastrašujući događaj (posebno prvi panični napad), pa nije ni čudo da osoba misli da će joj se nešto strašno dogoditi.

Posle napada panike osoba je veoma izmorena, zbunjena, a često i veoma icrpljena, zato što je napad panike sam po sebi veoma iscrpljujuć po organizam.

Postoje 3 karakteristična tipa paničnih napada s različitim odnosima između početka napada i prisutnosti ili odsutnosti situacijskih okidača: neočekivani (bez povoda) panični napadi, u kojima početak napada nije praćen situacijskim okidačem, situacijski ograničeni (s povodom) panični napadi, u kojima se panični napad skoro bez varijacija pojavljuje neposredno nakon izlaganja određenoj situaciji ili okidaču (npr. osoba ugleda zmiju i to je uvek okidač za trenutni panični napad) i situacijski predisponirani panični napadi, koji se češće javljaju nakon izlaganja osobe određenoj situaciji ili okidaču, ali nisu nepromenjivo vezani za situaciju i ne javljaju se obavezno po izlaganju osobe situaciji.

Izvor: B92.net

Imate li ponekad panični napad?
Izaziva li ga nešto određeno ili se jednostavno javi?
Od kada se javlja i sa čime ga povezujete?
Kako se izborite sa njim?

Amor fati

Live today
Still_dreaming
Still_dreaming
Administrator
Administrator

Broj poruka : 22089
Muški Jarac Godina : 36
Datum upisa : 15.01.2010

Nazad na vrh Ići dole

Napadi panike Empty Re: Napadi panike

Počalji od Troja Uto Mar 15, 2011 10:46 am

Ja sam imala napad panike kada me je napao pas koji se vrlo cudno ponasao. Gurala sam ga i odbacivala od sebe, a on je stalno kidisao i skakao prema meni, i na kraju nekako uspjela da ga uputim u pravcu neke grupe ljudi u blizini. Grizla me je savjest zbog toga, ali sam zakljucila da ce se oni lakse izboriti sa njim nego ja sama. Do ovog dana ne znam sta nije bilo u redu sa tim psom i da nije bio bijesan.
Troja
Troja
Legendarni član
Legendarni član

Broj poruka : 17011
Ženski Lokacija : London
Datum upisa : 08.12.2010

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od enigma_ Uto Mar 15, 2011 12:27 pm

Mislim da je svako od nas imao neki panicni napad...Ja imam paniku od zemljotresa, i stalno mi se ljulja uglavi, i pitam da l je zmeljotresa...verovatno sam i zbog te panike dva dana ocoravela gledajucu tv...i citajuci vesti na netu.No to nisu tako opasni napadi panike, koliko su opasni oni koji su posledica neke bolesti, kao sto je Astma..gde ljudi imaju uzasnu paniku (koja je opisana u temu) da ce se ugusiti, umreti itd...
Onda poremecaj rada Stitne zlezde dovode do panicnih napada, koji su isto opisani u temi. Ako se adekvatno ne leci, ta panika lako predje u tezi oblik psihosomastih bolesti.
I, da ne nabrajam vise....jedno je strah, a panicni napadi nesto savim drugo...nazalost znam tu razliku...ali Boze moj, ja sam odgovorna oduvek, i naravno nisam dozvolila da panicni napad predje u nesto drugo.

enigma_
enigma_
Veteran
Veteran

Broj poruka : 4779
Lav Godina : 56
Datum upisa : 13.02.2010

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od hermina Sub Apr 16, 2011 12:39 pm

Mislim da je svako od nas imao neki panicni napad...
Ja mislim da NIJE svako od nas imao panični napad.
Jedno je intenzivan strah (koji se u jeziku naziva i panikom), a drugo je panični NAPAD.
U toku paničnog napada ne možemo se braniti od psa. U tom stanju preovladavaju fiziološke reakcije, misli su nam zaokupljene isključivo tumačenjem tih fizioloških reakcija i to su uglavnom: "umirem" ili "počinjem da ludim".

Panični napad je posledica unošenja prevelike količine kiseonika u organizam, usled nekog (nerealnog) straha. Organizam se unošenjem kiseonika priprema za borbu ili beg. Ali, pošto je strah nerealan, kiseonik ostaje neistrošen, šta izaziva fiziološke reakcije karakteristične za panični napad, koje ljudi onda tumače pogrešno (poludeću ili umirem). To dalje izaziva još veći strah, šta uslovljava još brže disanje i unošenje kiseonika, te se simptomi pogoršavaju sve dok ne pređu u pravi napad.

Nisam nikada doživela panični napad.
hermina
hermina
Istraživač
Istraživač

Broj poruka : 117
Ženski Lav Godina : 37
Datum upisa : 25.03.2011

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od enigma_ Sre Apr 20, 2011 8:37 pm

Panicni napadi su usko povezani sa nekom dijagnozom.Gledala sam asmaticara imao je siptome koji su navedeni u temi, jer pumpica nije bila kod njega. Mislio je da umire.Nije umro naravno..panika je nestala kad je imao pumpicu u rukama.
Znam da asmaticari imaju razgovore i sa psihologom, upravo zbog te panike koja moze da se javi.
Tacno je da panika i strah nije ni slicno.Tu ljudi grese. Panika ima siptome koje su u temi.Ja se plasim zemljotresa, ali nemam paniku.Ne gubim vazduh itd...
Ne mislim da panicni napadi su nerealoni strahovi, ljudi zaista kad su u panicnom napadu tako se osecaju, a uzrok panicnog napada je uvek neka dijagnoza.

Pravi panicni napad mislim da nisam imala, ali neki strah jesam, koji je posledica moje obolele Stitne zlezde.Regulisanjem rada stitaste zlezde (uz hormonsku terapiju) strah je nestao. I nisu to neki strahovi gde sam ja mislila da cu poludeti...Vec je bio strah da ne ostanu deca sirocici, nije se znalo sta mi je, samo su me setali od lekara do lekara, ja naglo gubila na tezini itd...ljudi me nisu prepoznavali na ulici.
Kod mene je vise bila depresija, nego opisani panicni napad.Dobro je da je proslo.
enigma_
enigma_
Veteran
Veteran

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Ika Sub Jun 11, 2011 1:24 am

Da.. javlja se jedino u slučajevima neostvarenih planova ili u neizvesnim situacijama koje su mi veoma važne. Ne javlja se često. Izborim se tako što se pomirim sa činjenicama da će biti onako kako mora. Na primer u slučaju izlaska na ispit - uspaničim se i razmišljam o tome kako će sve proći, ali ishod zavisi od mene i time se smirujem. Sada sam već naučio da nema potrebe za panikom dok je u početku bilo. :)

Ika
Zavisni član
Zavisni član

Broj poruka : 4253
Muški Lav Godina : 38
Datum upisa : 09.03.2011

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Troja Ned Jun 12, 2011 9:27 am

Ja sam se bojala i ispita, i dobila jednom prilikom napad gusenja od astme, a nisam imala pri ruci lijekove koji bi mi pomogli i cinilo se da cu se zaista ugusiti. Dok su obje situacije bile vrlo neprijatne i svakako stvarale neku vrstu straha, tek je napad psa izazvao potpuno haoticnu paniku, gdje ja doslovno nisam znala sta da radim i kako da se branim, ali sam instinktivno odbacivala psa od sebe dok ga se nisam rijesila. Nije me odbranilo od njega logicka samoodbrana, nego neizrecivi uzas u borbi sa mogucnoscu jezive smrti. Hermina - ako te (ne daj Boze!) nekada napadne pas i ponasa se agresivno kao sto se ponasao onaj koji je napao mene, shvatices da je to najgori strah koji covjek moze dozivjeti.
Troja
Troja
Legendarni član
Legendarni član

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od enigma_ Sre Jun 29, 2011 10:22 am

Ovih dana sam na netu našla poučan text na ovu temu.Pravilnik ne dozvoljava da se ostavi link.
Toliko toplote se oseća u tim slovima, da sam ja bez ramišljanja ostavila otvoreno da se pročita...
Posle stresne punkcije nekog limfnog čvora i isčekivanja rezultata može doći do paničnog napada, koji je realan za onoga ko ga doživljava.
Visok pritisak, gušenje, lupanje srca, bledilo i neopisiv strah od smrti.
Dobro je da koliko toliko znam na ovu temu i da umem da se postavim i pomognem onome kome je tada
potrebna pomoć.

enigma_
enigma_
Veteran
Veteran

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Bult Sre Jun 29, 2011 7:22 pm

Znam da ono sto se desavalo meni i nije pravi napad panike, ali kad se tebi desi cini ti se mnogo gore nego sto u stvari jeste. Znam samo da su me odveli u hitnu i dali mi koktel (injekciju) da me smire.

U snu koji sam tu noc sanjao, cinilo mi se sa se sve ekspnencijalno umnozava. To je vjerivatni bilo izazvano visokom temperaturom.
Bult
Bult
Odvažni član
Odvažni član

Broj poruka : 546
Muški Lokacija : London
Datum upisa : 03.06.2010

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od enigma_ Uto Jul 26, 2011 11:35 pm

To je vjerivatni bilo izazvano visokom temperaturom.

Naravno da je temperatura izazvala to stanje koje si Ti imao.

No, opet ja na ovoj temi.Mnogo sam čitala o paničnim napadima u poslednje vreme, samo zato što sam imala ispred sebe devojku koja je imala panični napad.
Prepoznala sam to, ne znam kako...menjanje boje lica, strah od smrti, lupanje srca, visok prtisak i napad gušenja.
Pod stresom je bila i mnogo toga su krili od mene, da nisu ne bi došlo do tog napada panike.Tri dana su mi bili sumnjivi, jer sam videla da se nešto dešava, nikako nisam mogla da saznam šta je, mislila sam da su ljubavni problemi.
Posle napada panike, ostao je strah od smrti.Da nije čitano po netu zašto izbijaju limfni čvorovi, ne bi došlo do paničnog napada i ne bi posle imala taj strah.Jer na netu je sve kancer.
Dva meseca sam maximalno bila uz nju i bez i jedne tablete za smirenje je to prošlo. Nema više straha od smrti.I dobro je, počela je da radi.

Hoću da Vam ostavim poruku, da nikada odgovore o nekim zdrastvenim tegobama ne tražite na netu.Lekari su u ordinacijama, a ne na netu.
(malo sam skrenula sa teme, morala sam :) )
enigma_
enigma_
Veteran
Veteran

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Troja Uto Avg 09, 2011 2:34 am

Samo da kazem da se slazem sa Enigmom o informacijama sa neta. Znam djevojku koja je mislila da je oboljela od skleroze multipleks i lezala par mjeseci u krevetu jer je pronasla simptome koji su slicni, a i sama sam jednom bila ubijedjena da mi je puklo ili upaljeno slijepo crijevo, a bila je u pitanju infekcija urinarnog trakta. Ako ste ozbiljno bolesni - sto prije kod ljekara, i bez toga da sami sebi postavljate dijagnoze! Strah i panika mogu samo pogorsati vase stanje.
Troja
Troja
Legendarni član
Legendarni član

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Still_dreaming Uto Avg 09, 2011 9:49 am

Troja, ako želiš da prokomentarišeš post a tvoj odgovor nije nimalo vezan za temu, onda citiraš post koji želiš da prokomentarišeš u Utopiju i uradiš to tamo.

Amor fati

Live today
Still_dreaming
Still_dreaming
Administrator
Administrator

Broj poruka : 22089
Muški Jarac Godina : 36
Datum upisa : 15.01.2010

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od enigma_ Uto Nov 15, 2011 11:44 pm

Moram, da dodam da u Srbiji za napad panike, koji je odvratan po onoga ko ga dozivljava, bez pardona se propisuju lekovi.
Nema razgovora sa psihologom, vec odmah lekovi. Sokirana sam!!!
No, do psihologa i do psihoterapije se moze doci kod privatnika.
I odlicna je psihoterapija, konkretno mislim na KBT kojom se bave i neuropsihijatri, naravno ne svi, vec samo oni koji su edukavani za to.
Nema lekova, vec samo psihoterapija tj edukacija coveka da se izbori sa tim nerealnim strahom bez i jedne tablete.

Skoro sam gledala film, dokumentarac,kako nas psihijatri "ubijaju" sa tim lekovima i sve je to farmaceutska mafija.

enigma_
enigma_
Veteran
Veteran

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Sponsored content

Sponsored content

Nazad na vrh Ići dole