Dokumentarni film
Dokumentarni film
Dokumentarni film se uz igrani, animirani i eksperimentalni film ubraja u filmske rodove. Za razliku od igranog filma (koji izmišlja stvarnost, tj. uljepšava je ili nagrđuje, čini je uzbudljivijom, strašnijom, drugačijom…), dokumentarni film prikazuje stvari kakve jesu.
Izraz dokumentarni film prvi put je 1926. godine upotrijebio britanski producent i redatelj John Grierson. Naziv je izveden od francuske riječi documentaire, koja se prvotno odnosila na putopisne filmove. Dokumentarni film, međutim, obuhvaća tematski i stilski različite filmove. Prikazuje stvarne ili istinite događaje, pojave i osobe u prirodnom okružju. Ipak, zbog načina snimanja i utjecaja autora, film preobražava zbilju pa nikad nije njezina jednostavna preslika. Radi uvjerljivosti, pri snimanju dokumentarca rabi se skrivena kamera, pri čemu sudionici nisu svjesni snimanja, pa se ponašaju prirodno, ili se s njima, uz vidljivu kameru, vodi razgovor (anketni, ispovjedni film). Snima se na mjestu događaja, izvan filmskog studija, a umjesto profesionalnih glumaca sudjeluju obični ljudi.
Najpoznatiji svjetski festivali dokumentarnog filma su IDFA u Amsterdamu, DOK u Leipzigu i Hot Docs u Torontu. Ondje se dodjeljuju najznačajnije nagrade pored američkog Oscara za najbolji dokumentarni film.
Gledate li dokumentarne filmove? Koje biste izdvojili i preporučili drugima?
Izraz dokumentarni film prvi put je 1926. godine upotrijebio britanski producent i redatelj John Grierson. Naziv je izveden od francuske riječi documentaire, koja se prvotno odnosila na putopisne filmove. Dokumentarni film, međutim, obuhvaća tematski i stilski različite filmove. Prikazuje stvarne ili istinite događaje, pojave i osobe u prirodnom okružju. Ipak, zbog načina snimanja i utjecaja autora, film preobražava zbilju pa nikad nije njezina jednostavna preslika. Radi uvjerljivosti, pri snimanju dokumentarca rabi se skrivena kamera, pri čemu sudionici nisu svjesni snimanja, pa se ponašaju prirodno, ili se s njima, uz vidljivu kameru, vodi razgovor (anketni, ispovjedni film). Snima se na mjestu događaja, izvan filmskog studija, a umjesto profesionalnih glumaca sudjeluju obični ljudi.
Najpoznatiji svjetski festivali dokumentarnog filma su IDFA u Amsterdamu, DOK u Leipzigu i Hot Docs u Torontu. Ondje se dodjeljuju najznačajnije nagrade pored američkog Oscara za najbolji dokumentarni film.
Gledate li dokumentarne filmove? Koje biste izdvojili i preporučili drugima?

polly88- Moderator

- Broj poruka: 1489
Godina: 23
Datum upisa: 28.07.2010
Re: Dokumentarni film
Volim dokumentarni film, mada ih ne gledam često pošto nisam u prilici. Za mene je dokumentarni film prvenstveno informacija, baš zato što je istinit i neulepšan.
Poslednji dokumentarac koji sam odgledala je ‚‚VJ Burma". Uopšte nisam znala (niti mi je palo na pamet da razmišljam o tome) kako neki narodi žive - kao narod Burme, šta je diktatorski, represivni režim, i kako se pojedini, slobodni novinari dovijaju i rizikuju da pravu istinu o Burmi pošalju u svet.
Poslednji dokumentarac koji sam odgledala je ‚‚VJ Burma". Uopšte nisam znala (niti mi je palo na pamet da razmišljam o tome) kako neki narodi žive - kao narod Burme, šta je diktatorski, represivni režim, i kako se pojedini, slobodni novinari dovijaju i rizikuju da pravu istinu o Burmi pošalju u svet.

Every breath you take,
Every move you make...
Be grateful!

Liza_N.- Član za primer

- Broj poruka: 1126
Godina: 29
Datum upisa: 04.05.2010
Volim dokumentarce o životinjama, prirodi, istraživanju svemira.
Evo nekih linkova...
Životinje
Priroda
Svemir
Evo nekih linkova...
Životinje
Priroda
Svemir

Ika- Ugledni forumaš

- Broj poruka: 3297
Godina: 25
Datum upisa: 10.03.2011
Dokumentarce gledam iskljucivo po preporukama, ako me tematika zanima... Jako su poucni, sadrze pregršt informacija, jedina mana je sto mogu biti subjektivni.
Srbi, narod koji nestaje
Černobilska katastrofa
Digitalni andjeo (Žig zveri)
(nisam bas mogla da pronadjem odgovarajuci snimak, ima 3 dela, treci nisam gledala, drugi je najbolji, i preporucujem da se samo on i odgleda)
Srbi, narod koji nestaje
Černobilska katastrofa
Digitalni andjeo (Žig zveri)
(nisam bas mogla da pronadjem odgovarajuci snimak, ima 3 dela, treci nisam gledala, drugi je najbolji, i preporucujem da se samo on i odgleda)

pahuljica- Zaslužni član

- Broj poruka: 1526
Godina: 21
Datum upisa: 17.06.2011
Najviše volim dokumentarce o muzici jer na taj način puno toga saznam o temi koja me zanima. Jedini kojega se sjećam da sam pogledala u cjelosti, a da nije o muzici, bio je dokumentarac Michaela Moorea - "Sicko", o američkom zdravstvenom osiguranju. Odličan je, saznala sam puno toga i shvatila da život na "zapadu" i nije baš tako sjajan. Oni tamo zarađuju na nečemu što bi čovjeku trebalo biti najvažnije...
Zadnji koji sam pogledala je "Ritam rock plemena: Od Uragana do Urbana", dokumentarac Bernardina Modrića o povijesti riječke rock scene, koja je, po meni, pored vinkovačke, najbolja rock scena u Hrvatskoj. Odličan izbor muzike i sugovornika.
Zadnji koji sam pogledala je "Ritam rock plemena: Od Uragana do Urbana", dokumentarac Bernardina Modrića o povijesti riječke rock scene, koja je, po meni, pored vinkovačke, najbolja rock scena u Hrvatskoj. Odličan izbor muzike i sugovornika.

Life is a song... sing it. Life is a game... play it. Life is a challenge... meet it. Life is a dream... realize it. Life is sacrifice... offer it. Life is love... enjoy it.

polly88- Moderator

Danas sam otkrila dokumentarna seriju "Rockovnik"; pogledala sam samo prvu epizodu, ali izgleda obećavajuće
Evo postavljam samo tu epizodu, a ako nekoga bude zanimalo, može ostatak pronaći na YouTubeu!
Evo postavljam samo tu epizodu, a ako nekoga bude zanimalo, može ostatak pronaći na YouTubeu!

Life is a song... sing it. Life is a game... play it. Life is a challenge... meet it. Life is a dream... realize it. Life is sacrifice... offer it. Life is love... enjoy it.

polly88- Moderator

Dokumentarac koji meni daje mnoge odgovore na sve što se dešava ovde je film Težina lanaca
Kratak sadržaj filma
Kratak sadržaj filma

enigma_- Počasni član

- Broj poruka: 2150
Godina: 43
Datum upisa: 13.02.2010
Teško, istinito, potresno i poučno...

pahuljica- Zaslužni član

- Broj poruka: 1526
Godina: 21
Datum upisa: 17.06.2011
islo je davno na RTS-u.... Deca od papira se zvao dokumentarac u dva nastavka.... tuga je kakve se stvari desavaju oko nas....

B.E.P.- Novajlija

- Broj poruka: 16
Datum upisa: 23.06.2011
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu