Boja sa mirisom i ukusom
3 posters
Zid :: Umetnost :: Vizuelna umetnost
Strana 1 od 1
Boja sa mirisom i ukusom
Pri pomenu boja prva asocijacija uvek budu šare na papiru, boje cveća, duge, boje svega oko nas. Sve dok nisam upoznala osobu koja ne vidi boje, nisam znala, nisam ni pomišljala da one mogu biti posmatrane i kao nešto drugo.
Shvatila sam da boje mogu asocirati i na ukuse i mirise... Za takvo nešto se koristi termin sinestezija u značenju ‚‚spoj čula''.
Tako mi osoba koja nikada nije videla boje reče da joj ljubičasta miriše na jorgovan, a ima ukus tvrdih bombona sa aromom malina.
Vremenom i ja počeh da povezujem boje sa mirisom i ukusom.
Da li ste ikada razmišljali o bojama u tom pravcu?
Koju boju vi povezujete sa tim čulima?
Da li u vama neka određena boja izaziva sinestezijski utisak?
Da li vas neka boja asocira, možda, na određenu osobu, situaciju, predmet...?
Kako biste opisali vi određenu boju, ali na ovakav način?
"Where is the wonder where's the awe?
Where are the sleepless nights I used to live for?"
Where are the sleepless nights I used to live for?"
amaranth- Zaslužni član
- Broj poruka : 1943
Godina : 35
Datum upisa : 26.07.2010
Re: Boja sa mirisom i ukusom
I ja dozivljavam neke boje visedimenzionalno, mada su kod mene vise u pitanju slike nego okus i miris. Ali, eto, recimo boja lubenice me podsjeca na ljeto, zrele raskrizene lubenice i njihov slatkast ukus, njezne plavuse, miris smokve. Ciklama boja me podsjeca na frizure kakve je nosila Kim Wilde nekih davnih 80-tih, sik patnalone i bluze u kombinaciji sa tirkizom, opojni miris parfema. Kraljevsko plava me asocira na boju zlata, lijepe kraljevske odore, teski miris pomalo prasnjavih zastora u nekim odajama koje podjsecaju na dvorce. Crna me podsjeca na duge vecernje haljine i dijamantski nakit, noc, poj cvrcaka u ljetnoj noci.
Troja- Legendarni član
- Broj poruka : 17011
Datum upisa : 08.12.2010
Re: Boja sa mirisom i ukusom
Ovaj deo filma me je naveo da pomalo sinestezijski razmišljam. Što se mene tiče, ona je upravo opisala narandžastu boju.
Always believe that something wonderful is about to happen...
Liza_N.- Počasni član
- Broj poruka : 2032
Datum upisa : 04.05.2010
Zid :: Umetnost :: Vizuelna umetnost
Strana 1 od 1
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu