Danilo Kiš - Enciklopedija mrtvih
2 posters
Zid :: Književnost :: Književnost :: Klub čitalaca
Strana 1 od 1
Danilo Kiš - Enciklopedija mrtvih
‚‚Enciklopedija mrtvih" prvi put je objavljena 1983. godine u okviru tadašnjeg izdanja Dela Danila Kiša. Novele u knjizi Enciklopedija mrtvih, kako je sam pisac govorio, „u znaku su jedne teme koju bih nazvao metafizičkom; od speva o Gilgamešu, pitanje smrti jedna je od opsesivnih tema literature“. Pripovedajući o smrti, Kiš u Enciklopedija mrtvih ovu veliku temu prikazuje u različitim istorijskim, kulturnim, društvenim, saznajnim i ideološkim kontekstima: od gnostičkih legendi do modernih vremena, od legendarnih spavača do svevremene enciklopedije u kojoj se nalaze zapisani životi svih ljudi, od priče o predanjima koja ispred puk i o fantaziranjima književnika do povesti o Protokolu Sionskih mudraca.
Kako vam se dopalo ono što ste pročitali?
Kako vam se dopalo ono što ste pročitali?
Amor fati
Live today
Still_dreaming- Administrator
- Broj poruka : 22089
Godina : 36
Datum upisa : 15.01.2010
Re: Danilo Kiš - Enciklopedija mrtvih
Sama ideja Enciklopedije mrtvih mi se jako dopala, mada mi je istovremeno stvorila i jezu. Ipak, bilo bi lijepo kad bi se negdje cijeli nas zivot, korak svakog pojedinca biljezio. No, na drugu stranu meni Kisov stil pisanja nije bas legao i mislim da je ova ideja mogla bolje da se razradi. Opet, ne kazem da ne valja, samo da meni nije bas leglo.
Malo sam se i razocarala sto je sve to bio san, mada to i daje efekat na citatelja, daje nam ideju i nesto da se zamislimo. Takve knjige volim. Pitanje smrti je neiscrpna tema o ojoj mnogi ne zele pricati, pa me je zato ova knjiga privukla.
Pored same price "Enciklopedija mrtvih" dojmila me je jos jedna prica "Slavno je za otadzbinu mreti", koja odlicno opisuje ljudsku nadu i u kojoj nam je dozvolio da se sa poistovijetimo sa herojom same pripovijetke.
Sve u svemu, tata me je upozorio da je knjiga teska (cak mi je savjetovao da ne citam to), ali meni je u svemu najteze pao Kisov stil pisanja, dok su mi se teme smrti, nade i svrhe zivota dopale.
Malo sam se i razocarala sto je sve to bio san, mada to i daje efekat na citatelja, daje nam ideju i nesto da se zamislimo. Takve knjige volim. Pitanje smrti je neiscrpna tema o ojoj mnogi ne zele pricati, pa me je zato ova knjiga privukla.
Pored same price "Enciklopedija mrtvih" dojmila me je jos jedna prica "Slavno je za otadzbinu mreti", koja odlicno opisuje ljudsku nadu i u kojoj nam je dozvolio da se sa poistovijetimo sa herojom same pripovijetke.
Sve u svemu, tata me je upozorio da je knjiga teska (cak mi je savjetovao da ne citam to), ali meni je u svemu najteze pao Kisov stil pisanja, dok su mi se teme smrti, nade i svrhe zivota dopale.
"Don't tell me what they said about me. Tell me why they were so comfortable to say it around you."
ces@ric@- Legendarni član
- Broj poruka : 11888
Datum upisa : 03.04.2010
Zid :: Književnost :: Književnost :: Klub čitalaca
Strana 1 od 1
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu