Pravopisne nedoumice
+5
Miloš_88
chegirl
ces@ric@
*rainbow*
Still_dreaming
9 posters
Strana 1 od 2 • 1, 2
Pravopisne nedoumice
Ako nekad niste sigurni kako se nešto piše, tj. šta je pravilno i oko čega se dvoumite, možete ovde postaviti pitanje vezano za to...
Potrudićemo se da pomognemo i objasnimo.
Potrudićemo se da pomognemo i objasnimo.
Still_dreaming- Administrator
- Broj poruka : 22089
Godina : 36
Datum upisa : 15.01.2010
Re: Pravopisne nedoumice
Pre 2-3 dana silazim niz stepenice i vidim zalepljeno obaveštenje:
Ove dve podvučene stvari su bile podvučene i na obaveštenju. Greška mi je odmah iskopala oči, ali sam je iskulirao. A onda sam bio prisiljen da to još nekoliko puta vidim. Prazan hodnik, nikog nigde, izvadim lepo hemijsku i dopišem -ju. (MORAJU) To sam prvi put uradio, ali prosto nisam mogao više da gledam to. Posebno zato što je podvučeno. Možda sam i freak, ali u Stilovoj zgradi toga neće biti!
Pošto sam već tu, da usput i objasnim. Imenica vrata ima samo množinu i sve reči koje se odnose na vrata moraju biti upotrebljene u množini. Tu su i imenice: novine, makaze, pantalone, gajde, gusle, grudi, desni itd. Sve te imenice imaju samo množinu.
Jedan zanimljiv detalj o imenici novine.
Zašto ta imenica ima samo množinu, tj. zato spada u grupu imenica koje označavaju nešto parno(kao pantalone-dve nogavice; makaze-dve oštrice)?
Zato što su prve novine imale dva lista, a i u sadržaju ta dva lista nije bila samo jedna novost, nego nekoliko novosti.
Vrata na zgradi mora da budu zatvorena.
Ove dve podvučene stvari su bile podvučene i na obaveštenju. Greška mi je odmah iskopala oči, ali sam je iskulirao. A onda sam bio prisiljen da to još nekoliko puta vidim. Prazan hodnik, nikog nigde, izvadim lepo hemijsku i dopišem -ju. (MORAJU) To sam prvi put uradio, ali prosto nisam mogao više da gledam to. Posebno zato što je podvučeno. Možda sam i freak, ali u Stilovoj zgradi toga neće biti!
Pošto sam već tu, da usput i objasnim. Imenica vrata ima samo množinu i sve reči koje se odnose na vrata moraju biti upotrebljene u množini. Tu su i imenice: novine, makaze, pantalone, gajde, gusle, grudi, desni itd. Sve te imenice imaju samo množinu.
Jedan zanimljiv detalj o imenici novine.
Zašto ta imenica ima samo množinu, tj. zato spada u grupu imenica koje označavaju nešto parno(kao pantalone-dve nogavice; makaze-dve oštrice)?
Zato što su prve novine imale dva lista, a i u sadržaju ta dva lista nije bila samo jedna novost, nego nekoliko novosti.
Amor fati
Live today
Pravilnije je reći saglasan sam nego slažem se.
Profesorica nam je to slikovito dočarala: " Cigle se slažu! "
U posljednje vrijeme baš mi tako para uši kada čujem nešto pogrešno rečeno. Baš neki dan smo bili u pozorištu na drugaričinom ispitu i jedna djevojka koja je isto učestvovala rekla je zadnje- pravilno je posljednje i treba mi neko da repa- repuje. I to je tako zaparalo uši. (:
Profesorica nam je to slikovito dočarala: " Cigle se slažu! "
U posljednje vrijeme baš mi tako para uši kada čujem nešto pogrešno rečeno. Baš neki dan smo bili u pozorištu na drugaričinom ispitu i jedna djevojka koja je isto učestvovala rekla je zadnje- pravilno je posljednje i treba mi neko da repa- repuje. I to je tako zaparalo uši. (:
*rainbow*- Novajlija
- Broj poruka : 10
Datum upisa : 27.12.2010
Da, i nama je profesorica govorila to za "slazem se" i kako bi umjesto toga trebalo ici "dijelim vase misljenje". No, ko bi to svaki put izgovarao? Tako da sam nastavila sa tim "slazem se".
No, od nje jesam naucila i to mi danas para usi kad cujem "cijelo vrijeme". Ne pamtim tacno objasnjenje zasto je nepravilno, ali sam promijenila u to kako nas je naucila da je ispravno "sve vrijeme"
No, od nje jesam naucila i to mi danas para usi kad cujem "cijelo vrijeme". Ne pamtim tacno objasnjenje zasto je nepravilno, ali sam promijenila u to kako nas je naucila da je ispravno "sve vrijeme"
"Don't tell me what they said about me. Tell me why they were so comfortable to say it around you."
ces@ric@- Legendarni član
- Broj poruka : 11888
Datum upisa : 03.04.2010
Vrijeme ne možeš obuhvatiti, kao nije predmet. Mada, možeš reći cijelo vrijeme ako obuhvata neki vremenski period.. ono cijelo vrijeme od 10 do 12 sam spavala. (: Tako su nama rekli.
*rainbow*- Novajlija
- Broj poruka : 10
Datum upisa : 27.12.2010
Jel se pise da bog da ili dabogda?
chegirl- Ugledni forumaš
- Broj poruka : 2818
Godina : 31
Datum upisa : 08.09.2010
Piše se ‚‚dabogda''. Reč je potekla od ustaljenog izraza ‚‚da Bog da''. Taj ustaljeni izraz smo prestali da shvatamo kao 3 reči - shvatamo ga kao jednu, pa Pravopis kaže da se i piše kao jedna reč.
Amor fati
Live today
Danas sam imala raspravu sa drugaricom kako se piše : preda mnom ili predamnom? Meni je ovaj drugi način skroz nepoznat al to tvrdi 90% mog odeljenja.
chegirl- Ugledni forumaš
- Broj poruka : 2818
Godina : 31
Datum upisa : 08.09.2010
Kako se pravilno piše: ni za šta ili nizašta?
Miloš_88- Ugledni forumaš
- Broj poruka : 3461
Datum upisa : 22.03.2011
che: ‚‚preda'' je varijanta predloga ‚‚pred''. Vokal A se piše i izgovara tu zato što bi bez njega izgovor bio otežan - pred mnom. To je predloško-padežna konstrukcija i piše se odvojeno.
Miloše: odrične zamenice sa prvim delom ni-, kad su upotrebljene s predlogom pišu se odvojeno. ništa - ni za šta, niko - ni za kog(a) itd. Primetio sam tvoju grešku u pisanju danas i razmišljao da li da ti kažem. Dobro je što si pitao.
Miloše: odrične zamenice sa prvim delom ni-, kad su upotrebljene s predlogom pišu se odvojeno. ništa - ni za šta, niko - ni za kog(a) itd. Primetio sam tvoju grešku u pisanju danas i razmišljao da li da ti kažem. Dobro je što si pitao.
Amor fati
Live today
Evo jdne česte nedoumice... d proverim šta je pravilo
Sve vreme stojim.
Svo vreme stojim.
Šta je pravilno?
Sve vreme stojim.
Svo vreme stojim.
Šta je pravilno?
Mada mi zvuci cudno, moja profesorica je uvijek tvrdila i cesto naglasavala kako je nepravilno "cijelo vrijeme" ili "svO vrijeme". Da je jedino pravilno "svE vrijeme". Ne sjecam se objasnjenja zasto je to tako, ali kad ti neko to naglasava skoro svaki cas, za dvije godine prihvatis
"Don't tell me what they said about me. Tell me why they were so comfortable to say it around you."
Zanima me da li su u citiranom delu teksta ispravno postavljene zapete?
ostvarujući zaradu na razlici u ceni, ili se, pak, obavezuje
pahuljica- Zaslužni član
- Broj poruka : 1675
Godina : 33
Datum upisa : 17.06.2011
Koliko ja znam, ispred ILI ne idu zapete uglavnom... neka me Stil ispravi kao grešim
Ponekad može stajati zarez / zapeta ispred ‚‚ili''. Zavisi od funkcionalnog stila i još nekih detalja. Čini mi se da je ovde ispravna, ali bih sa sigurnošću mogao da kažem ako bih imao celu rečenicu.
Amor fati
Live today
Da li sam u pravu kada mislim da je pravilan oblik dativa jednine od imenice bitka bitci?
Troja- Legendarni član
- Broj poruka : 17011
Datum upisa : 08.12.2010
Nemoj sad još 7 sličnih pitanja da mi postaviš. Videćeš kad bude neko rešio gramatički kviz.
Amor fati
Live today
Da li se i ime i prezime menjaju u genitivu, kada je u pitanju strano ime?
pahuljica- Zaslužni član
- Broj poruka : 1675
Godina : 33
Datum upisa : 17.06.2011
Da. Ako te neko pita koga čitaš, a u ruci držiš npr. ‚‚Anu Karenjinu'', odgovorićeš ‚‚Lava Tolstoja'', a ne ‚‚Lav Tolstoja''.
Ekart Tol - Ekarta Tola
Marsel Prust - Marsela Prusta itd.
Ženska prezimena se ne menjaju (Virdžinije Vulf), ali se čuje Kosorova, Takerova i slično.
Ekart Tol - Ekarta Tola
Marsel Prust - Marsela Prusta itd.
Ženska prezimena se ne menjaju (Virdžinije Vulf), ali se čuje Kosorova, Takerova i slično.
Amor fati
Live today
Je li ispravno ID-a ili ID-ja i ID-eva ili ID-jeva?
Ispravno je sa J oba oblika, jer se čuje u izgovoru. Inače bi najbolje bilo napisati pun naziv - Identifikacioni dokument. ‚‚AjDi'' je neprirodno za naš jezik, koliko god da se praktikuje.
Amor fati
Live today
Hvala. Ma u dokumentaciji je desko uvijek pisati puni naziv, pa se onda ostavla ID
Je li ispravno: "Primite iskreno saučešće u povodu smrti Vaše supruge" ili "Primite iskreno saučešće povodom smrti Vaše supruge"? Ili moze i jedno i drugo?
Mislim da može i jedno i drugo. Osobno bih prije napisala/rekla "povodom smrti".
Gnothi seauton!
polly88- Moderator
- Broj poruka : 6404
Datum upisa : 28.07.2010
Strana 1 od 2 • 1, 2
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu