Linija kao sredstvo ekspresije
4 posters
Zid :: Umetnost :: Vizuelna umetnost
Strana 1 od 1
Linija kao sredstvo ekspresije
Postoje razne vrste linija: deblje, tanje, krivudave, prave, prelomljene, isprekidane, svetlije, tamnije... U različitim tonovima sa raznim kombinacijama. Poseban značaj linije su počele da dobijaju od doba impresionista pa sve više i više do danas, a mnogi se pitaju zašto.
Umetnost je u najbližoj vezi sa našim osećanjima i našom maštom. Najčešće svoja osećanja kontrolišemo razumom koji se nalazi u oblasti naše svesti, dok se neka osećanja kriju u našoj podsvesti, koja je veoma stara pa se taj deo mozga naziva pramozak. Linija se koristi u mnogim likovnim smerovima, a posebno u slikarstvu, crtanju i grafici. Što je linija spontanija to je u bližem kontaktu sa našim emocijama, a što više kontrolišemo njen efekt to je više udaljvamo od naših emocija i kontrolom svesti indirekno vezujemo za podsvest pa se na taj način gubi direkna ekspresija osećanja.
Linija se ne nabacuje na platno ili papir, pa kako ispadne, već se na platnu prati i posmatra kompozicija koju upijamo i u trenutku kada smo spremni izbacujemo tu liniju ili linije sve dok ne osetimo unutrašnju zasićenost ispražnjavanja koja bi morala da nas zaustavi. Nakon toga ponovo pratimo kompoziciju i upijamo svaki njen detalj sve do momenta narednog ispražnjavanja...
Ovo sam pisao da bih posmatračima umetničkih dela pomogao da lakše uspostave kontakt sa umetničkim delom i, ako je moguće, osete način stvaranja nekih dela, kao i razliku između običnog, jednostavnog nabacivanja boja i emocionalne ekspresije kroz liniju koja je u direknoj vezi sa našom podsvesti. Za sve to je ipak potrebna vežba i veliko iskustvo sa materijalom i bojama kao i osećaj za kompoziciju. To je još jedan od razloga zašto svaki lep crtež ili slika nisu umetničko delo. Linija kao sredstvo ekspresije je od veoma velikog značaja za veliki broj umetničkih dela.
Bude li neko želeo da postavi neko pitanje, trudiću se da odgovorim ukoliko mogu.
Umetnost je u najbližoj vezi sa našim osećanjima i našom maštom. Najčešće svoja osećanja kontrolišemo razumom koji se nalazi u oblasti naše svesti, dok se neka osećanja kriju u našoj podsvesti, koja je veoma stara pa se taj deo mozga naziva pramozak. Linija se koristi u mnogim likovnim smerovima, a posebno u slikarstvu, crtanju i grafici. Što je linija spontanija to je u bližem kontaktu sa našim emocijama, a što više kontrolišemo njen efekt to je više udaljvamo od naših emocija i kontrolom svesti indirekno vezujemo za podsvest pa se na taj način gubi direkna ekspresija osećanja.
Linija se ne nabacuje na platno ili papir, pa kako ispadne, već se na platnu prati i posmatra kompozicija koju upijamo i u trenutku kada smo spremni izbacujemo tu liniju ili linije sve dok ne osetimo unutrašnju zasićenost ispražnjavanja koja bi morala da nas zaustavi. Nakon toga ponovo pratimo kompoziciju i upijamo svaki njen detalj sve do momenta narednog ispražnjavanja...
Ovo sam pisao da bih posmatračima umetničkih dela pomogao da lakše uspostave kontakt sa umetničkim delom i, ako je moguće, osete način stvaranja nekih dela, kao i razliku između običnog, jednostavnog nabacivanja boja i emocionalne ekspresije kroz liniju koja je u direknoj vezi sa našom podsvesti. Za sve to je ipak potrebna vežba i veliko iskustvo sa materijalom i bojama kao i osećaj za kompoziciju. To je još jedan od razloga zašto svaki lep crtež ili slika nisu umetničko delo. Linija kao sredstvo ekspresije je od veoma velikog značaja za veliki broj umetničkih dela.
Bude li neko želeo da postavi neko pitanje, trudiću se da odgovorim ukoliko mogu.
joca- Istraživač
- Broj poruka : 122
Godina : 61
Datum upisa : 21.04.2010
Re: Linija kao sredstvo ekspresije
joco, da li bi mogao da postaviš ovde neku sliku, ili crtež i tako potpunije objasniš ovo, skrećući nam pažnju na ono što je najbitnije za što bolju percepciju, ali i shvatanje uloge linije u spravljanju dela? Mislim da razumem, ali nisam sigurna, tako da bi mi neka ilustracija dobro došla.
Liza_N.- Počasni član
- Broj poruka : 2032
Datum upisa : 04.05.2010
poslacu nesto.
joca- Istraživač
- Broj poruka : 122
Godina : 61
Datum upisa : 21.04.2010
jocine slike i crteži
"Povratak konjanika"
"Gimnastičarka"
"Model koji pozira"
"Oblačenje jedne dame"
"Sedeći model"
"Striptizeta"
"Povratak konjanika"
"Gimnastičarka"
"Model koji pozira"
"Oblačenje jedne dame"
"Sedeći model"
"Striptizeta"
Maja- Legendarni član
- Broj poruka : 6121
Datum upisa : 19.02.2010
Divnoooo! Sviđaju mi se... Najviše ,,Gimnastičarka''! Jedva sam skontao gde je, a pritom mi je izazvala još neke asocijacije...
Amor fati
Live today
Still_dreaming- Administrator
- Broj poruka : 22089
Godina : 36
Datum upisa : 15.01.2010
Zid :: Umetnost :: Vizuelna umetnost
Strana 1 od 1
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu