Zid
Dobro došli na forum Zid!

Ovu poruku vidite jer pregledate naš forum kao gost.

Ukoliko se registrujete dobićete mogućnost da odgovarate na teme, otvarate nove, upoznate nove ljude, učestvujete u forumskim takmičenjima i iskoristite sve pogodnosti jednog člana. Registracija traje samo minut, jednostavna je i potpuno besplatna.

Da biste se registrovali kliknite ovde.

Važna napomena: Mejl za registraciju može dospeti u spam ili trash u vašem mejlu, pa prilikom aktivacije naloga, ukoliko ne dobijete mejl u inbox, proverite da li je možda završio tamo.

Join the forum, it's quick and easy

Zid
Dobro došli na forum Zid!

Ovu poruku vidite jer pregledate naš forum kao gost.

Ukoliko se registrujete dobićete mogućnost da odgovarate na teme, otvarate nove, upoznate nove ljude, učestvujete u forumskim takmičenjima i iskoristite sve pogodnosti jednog člana. Registracija traje samo minut, jednostavna je i potpuno besplatna.

Da biste se registrovali kliknite ovde.

Važna napomena: Mejl za registraciju može dospeti u spam ili trash u vašem mejlu, pa prilikom aktivacije naloga, ukoliko ne dobijete mejl u inbox, proverite da li je možda završio tamo.
Zid
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Obrnuta psihologija

5 posters

Ići dole

Obrnuta psihologija Empty Obrnuta psihologija

Počalji od Troja Sre Jun 15, 2011 2:07 am

Reverzna psihologija se primjenjuje kada osobi govorite suprotno od onoga što stvarno mislite da biste postigli da urade baš ono što želite. Ova vrsta komuniciranja se često primjenjuje u prodaji artikala, pa i ljubavnom životu mladih, a nekada i u odgoju djece. Na primjer, mnogi renomirani proizvođači čine svoju robu toliko skupom i nedostupnom običnom čovjeku da ta roba postaje veoma poželjna i cijenjena onima koji to sebi mogu priuštiti kao statusni simbol (‚‚Ja to mogu sebi priuštiti, znači ja više vrijedim"). Tako se može primijetiti da dizajnersku garderobu koja je veoma skupa nekada nose i ljudi kojima to imovinske mogućnosti ne dozvaljavaju, pa i po cijenu da nose polovnu robu. Vješti prodavci će vas takođe znati namamiti da kupite nešto što niste željeli primjenom ove metode.

Roditelji nekada primjenjuju ovu metodu u vaspitanju djece, pa umjesto da tjeraju dijete da jede nešto što ne voli, a zdravo je za njega, oni mu zabranjuju da to jede. Nevjerovatno, ali istinito - djeca će nekada baš poželjeti da promijene svoj stav suočeni sa zabranom. Svima nam je poznato da i u ljubavnom životu katkada ova metoda ima bolje rezultate nego iskrenost i otvorenost. Zato se mnogi mladi ljudi pretvaraju da im je manje stalo do nekoga nego što zaista jeste, sa nadom da će izabranik poželjeti da bude sa njima, jer su oni, eto, manje dostupni i samim tim poželjniji kao partner.

Reverzibilna psihologija se može koristiti i od strane psihologa upotrebom paradoksne intervencije, kada se pacijentu govori suprotno od onoga što mislimo o nečemu da bi ga natjerali da uvidi da taj vid ponašanja nije tako atraktivan kako se to pacijentu čini. Tako, ako terapet stalno kritikuje neki vid ponašanja, u pacijentu će se stvoriti bunt i braniće svoje ponašanje. Ako, međutim, terapeut istakne neku pozitivnu stranu tog ponašanja, često može postići potpuno suprotan efekat i pacijent može sam početi da navodi sve loše posljedice svog ponašanja.

Da li ste vi ikada koristili (svjesno ili podsvjesno) ovu tehniku i kako?
Da li vas je nekada neko (prodavac, ljekar, prijatelj, simpatija itd.) ubijedio da mislite, kažete ili učinite nešto suprotno onome što ste do tada tvrdili, primjenom ove tehnike?
Imate li primjere za ovako nešto iz života ili literature za koje ste čuli, a koji se ne tiču lično vas?
Da li ste u ljubavi skloni da koristite reverznu psihologiju - to jest, da li ste skloni ljubavnim igrama?
Da li vam se čini da su interesantniji partneri koje sebe ne čine vrlo pristupačnim? Da li mislite da je navaljivanje nešto što će vas više odbiti nego privući nekoj osobi? Zašto je to tako?
Troja
Troja
Legendarni član
Legendarni član

Broj poruka : 17011
Ženski Lokacija : London
Datum upisa : 08.12.2010

Nazad na vrh Ići dole

Obrnuta psihologija Empty Re: Obrnuta psihologija

Počalji od Troja Sre Jun 15, 2011 2:36 am

Meni se jednom dopadao dzemper koji je bio prelijep, ali nesto veci nego sto bi meni trebalo kada mi je majka rekla da ce cerka njene prijateljice koja je puna para i veca od mene ici u taj isti butik sljedeceg dana. Do tada sam se lomila i sve razmisljala hocu li pogrijesiti, ali me to potaklo da stupim u akciju. Nisam se pokajala, ali je dzemper stvarno mogao biti za broj-dva manji za mene (tada su bili moderno dzombasti dzemperi).

Takodje mi se desavalo da u razgovoru izrazim suprotno misljenje onome koje obicno zastupam kada bih primijetila da svi govore isto sto i ja mislim, ako bi to nesto bilo kritika nekoga ili necega. Valjda bi mi se ucinilo da je to malo nepravedno prema objektu kritike i podstaklo bi mi zelju da istu/tog pocnem da branim.

U Engleskoj su najotmeniji muski klubovi u zgradama bez oznake broja ili bilo kakvog natpisa, i u njega mozete stici samo po specijalnom pozivu. Moja koleginica engleskinja je bila jako impresionirana kada smo bile pozvane na koktel u jedan takav klub za Bozic. Meni je to bilo malo smijesno i simpaticno, ali i pomalo snobovski sa njene strane. Bio je dobar klub, ali nisam vidjela cemu toliko strahopostovanje (kao da su oni nesto puno bolji od nas!). Svi znaju za masone - oni su, vjerovatno, isto tako ekskluzivan "klub" za one na vrhu.

Sto se tice ljubavi, nisam previse sklona igranju igara, ali mi se desavalo da me neki momak odbije kada bas navali na mene. Ne znam zasto, da li je to neki urodjeni mehanizam po kome nam se ono sto je vrlo dostupno cini manje vrijednim. To je, istina, iskustvo iz mladjih godina, mozda bih sada razmisljala i postupala drugacije u slicnim okolnostima - prvo gledala kakav je neko covjek, pa onda ostalo.
Troja
Troja
Legendarni član
Legendarni član

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Bult Sre Jun 15, 2011 3:34 am

Ja sam ovu taktiku uvijek koristio kada sam htio da ubjedim tatu da mi nesto kupi, dok sam bio mladji. Posebno sam to koristio za kupovinu knjiga. Samo bi mu rekao da sam vidio super knjigu, ali da je ostala samo jedna i da se do sada sigurno prodala. Moj tata, inace i sam kolekcionar knjiga, bi uvijek rekao, treba pozuriti, mozda se jos nije prodala. Rezultat toga je bio da je moja soba u to vrijeme bila puna knjiga. :D
Bult
Bult
Odvažni član
Odvažni član

Broj poruka : 546
Muški Lokacija : London
Datum upisa : 03.06.2010

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Troja Sre Jun 15, 2011 3:48 am

:buahahhaha: :buahahhaha: :buahahhaha: Sjajno! Ovu ideju treba iskoristiti!

Edit by Maja: Uklonjen citat. Tačka Pravilnika 3.3
3.3. Nemojte nepotrebno citirati poruke. Citirajte delove poruke na koje se odnosi odgovor.
Brišite delove citata i ostavite samo ono što je zaista neophodno. Ukoliko se poruka na koju odgovarate nalazi odmah iznad vaše, gotovo je sigurno da nema nikakve potrebe za citiranjem jer je jedan pogled na gore dovoljan da se vidi na šta tačno odgovarate.
Troja
Troja
Legendarni član
Legendarni član

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Maja Sre Jun 15, 2011 4:04 am

Molim sve članove da pažljivo pročitaju Pravilnik i potrude se da se pridržavaju istog.

Maja
Legendarni član
Legendarni član

Broj poruka : 6121
Ženski Datum upisa : 19.02.2010

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Troja Sub Jun 18, 2011 7:52 pm

Imam prijateljicu koja o svima i svemu uvijek govori sve najbolje. Prije nekoliko godina kod nje je dosla da zivi na kratko djevojka koja je poticala iz istog grada kao i ona. Kao i obicno, bila je samo puna hvale za ovu osobu. Kada sam ja, medjutim, rekla: "Pa, bas se vas dvije fino slazete. Zasto ne bi zivjele zajedno za stalno?" izgubila je samokontrolu. Narogusila se i rekla: "Pa, nije to bas tako." i izrazila misljenje da je za njih najbolje ako ova djevojka odseli sto prije. Ocigledno joj je bilo krivo sto sam ja to predlozila. Da je bila malo iskrenija prije te epizode, mozda to ni meni ne bi palo na pamet.

Ovo je bio odlican primjer obrnute psihologije, mada u mom slucaju uopste nije bilo namjerno, nego sasvim slucajno.
Troja
Troja
Legendarni član
Legendarni član

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Kondor sa Anda Ned Jun 26, 2011 1:20 pm

1.Da li ste vi ikada koristili (svjesno ili podsvjesno) ovu tehniku i kako? Nisam svesno, moguće je da sam nesvesno par puta uradio kada mi je neko rekao neću da to uradim, odgovorio bih mu-ne moraš, ali tu nije postojala namera da ga ubedim da to uradi
2.Da li vas je nekada neko (prodavac, ljekar, prijatelj, simpatija itd.) ubijedio da mislite, kažete ili učinite nešto suprotno onome što ste do tada tvrdili, primjenom ove tehnike? Ne, ali su pokušavali da me nateraju kao malog da jedem nešto.Obično bih ustao od stola i bilo bi po mome...
3.Imate li primjere za ovako nešto iz života ili literature za koje ste čuli, a koji se ne tiču lično vas? Da.Znam mnoge roditelje koji to rade sa svojom decom
4.Da li ste u ljubavi skloni da koristite reverznu psihologiju - to jest, da li ste skloni ljubavnim igrama? Ne.To je rizik.A ko rizikuje može i da izgubi.
5.Da li vam se čini da su interesantniji partneri koje sebe ne čine vrlo pristupačnim? Da li mislite da je navaljivanje nešto što će vas više odbiti nego privući nekoj osobi? Zašto je to tako? Da čine se.Deluju poput stene, a sigirno su prave maze...Obično su takve izrazite plavuše i zift crnke-bar u mom slučaju

Ko navaljuje previše može itekako odboiti i to zauvek osobu.Ljudi ne vole okove,ljudi vole slobodu....

Inače sam protivnik ove psihologije,smatram da je mnogo bolje argumentima ubediti osobu da uradi nešto.
Kondor sa Anda
Kondor sa Anda
Član za primer
Član za primer

Broj poruka : 1168
Muški Ovan Godina : 35
Datum upisa : 24.06.2011

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Troja Ned Jun 26, 2011 9:09 pm

Jeste bolje ubijediti osobu da ste u pravu argumentima, ali nekada to nije moguce. Na primjer, moja prijateljica koju sam spomenula nikada nije dozvolila da joj preko usta predje i najmanja kritika bilo kog vida ponasanja. Tek kada sam je ja pocela ubjedjivati da primi za stalnog podstanara drugaricu koja joj je dosla u posjetu otkrila je svoje pravo misljenje.

Prodavci u prodavnicama cesto nagovaraju musterije da kupe nesto tako sto ce ih ubjedjivati da im nesto lijepo stoji, a kada to ne upali, cesto tvrde da je to zadnji odjevni predmet u toj velicini, sto je, moram priznati, cesto efektnije, narocito ako se i onako lomite oko toga da li da nesto kupite ili ne.

Sto se tice djece, psiholozi smatraju da je upravo nepozeljno da roditelji koriste ovu metodu, jer se njome djeca ohrabruju da cine suprotno onome sto roditelji preporucuju, a kao sto znamo to bi moglo da ima i vrlo lose posljedice ako bi dijete nastavilo da se ponasa u tom pravcu.
Troja
Troja
Legendarni član
Legendarni član

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Kondor sa Anda Pon Jun 27, 2011 6:25 am

Naravno da je nepoželjno, ali kako to objasniti roditeljima?
Kondor sa Anda
Kondor sa Anda
Član za primer
Član za primer

Broj poruka : 1168
Muški Ovan Godina : 35
Datum upisa : 24.06.2011

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Ika Uto Jul 12, 2011 7:46 am

Da li ste u ljubavi skloni da koristite reverznu psihologiju - to jest, da li ste skloni ljubavnim igrama? Nisam baš. Tu nema potrebe da se koristi bilo kakva psihologija, ili bar ne bi trebalo. Potrebno je da poznajemo pre svega sami sebe, a onda i osobu sa kojom smo. Može da se desi da se praktikovanje obrnute psihologije okrene protiv nas. Ali kada su sitnice u pitanju onda kažem da.
Da li vam se čini da su interesantniji partneri koje sebe ne čine vrlo pristupačnim? Ne bih mogao da kažem interesantni. U početku to je normalna stvar, ali ako se to nastavi dalje kroz vezu, brak i slično, onda dolazi do odbijanja ili gubitka volje (u mom slučaju to počinje da me odbija od osobe sa kojom sam. Ja ne mogu večno da se borim sa prostorijom u kojoj su prozori stalno zatvoreni) Takođe ne valja biti ni potpuno pristupačan (na početku) onda opet dolazi do zasićenja.
Da li mislite da je navaljivanje nešto što će vas više odbiti nego privući nekoj osobi? Mislim da jeste.
Zašto je to tako? Zato što ne volim nerazumne osobe.

Ika
Zavisni član
Zavisni član

Broj poruka : 4253
Muški Lav Godina : 38
Datum upisa : 09.03.2011

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Sponsored content

Sponsored content

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh