Zid
Dobro došli na forum Zid!

Ovu poruku vidite jer pregledate naš forum kao gost.

Ukoliko se registrujete dobićete mogućnost da odgovarate na teme, otvarate nove, upoznate nove ljude, učestvujete u forumskim takmičenjima i iskoristite sve pogodnosti jednog člana. Registracija traje samo minut, jednostavna je i potpuno besplatna.

Da biste se registrovali kliknite ovde.

Važna napomena: Mejl za registraciju može dospeti u spam ili trash u vašem mejlu, pa prilikom aktivacije naloga, ukoliko ne dobijete mejl u inbox, proverite da li je možda završio tamo.

Join the forum, it's quick and easy

Zid
Dobro došli na forum Zid!

Ovu poruku vidite jer pregledate naš forum kao gost.

Ukoliko se registrujete dobićete mogućnost da odgovarate na teme, otvarate nove, upoznate nove ljude, učestvujete u forumskim takmičenjima i iskoristite sve pogodnosti jednog člana. Registracija traje samo minut, jednostavna je i potpuno besplatna.

Da biste se registrovali kliknite ovde.

Važna napomena: Mejl za registraciju može dospeti u spam ili trash u vašem mejlu, pa prilikom aktivacije naloga, ukoliko ne dobijete mejl u inbox, proverite da li je možda završio tamo.
Zid
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Odlaganje zadovoljenja želja (Delayed gratification)

2 posters

Ići dole

Odlaganje zadovoljenja želja (Delayed gratification) Empty Odlaganje zadovoljenja želja (Delayed gratification)

Počalji od Troja Sre Jan 11, 2012 2:10 am

Odloženo zadovoljavanje prohtjeva (delayed gratification) podrazumijeva sposobnost osobe da čeka da bi dobila nešto što želi. Ova intelektualna osobina se takođe naziva kontrola impulsa, snaga volje ili samokontrola. Sociološki govoreći, sposobnost samokontrole je vrlo važan dio emotivne inteligencije. Ljudi koji nisu u stanju da odlažu zadovoljavanje svojih potreba zahtijevaju trenutno zadovoljenje potreba i imaju slabu kontrolu svojih impulsa.

Naučnici su testirali značaj sposobnosti za odlaganje zadovoljenja na grupi djece od četiri godine. To su izveli u eksperimentu nazvanom ‚‚Eksperiment sa kolačićem" (Marshmallow Experiment) 1972-te godine na Univerzitetu u Stanfordu. Oni su ponudili djeci da dobiju jedan kolačić odmah ili dva kolačića ako sačekaju 20 minuta. Neka djeca su uzela jedan kolačić odmah, a druga su čekala da bi dobila dva kolačića. Naučnici su pratili razvoj ove djece do adolescentnog perioda i ustanovili da su djeca koja su čekala bila psihološki bolje prilagođena, mnogo pouzdanije osobe i bolji učenici od djece koja su odmah zadovoljavala svoje potrebe.

Dokazi ovog otkrića mogu se vidjeti i u svakodnevnom životu. Neki ljudi vole da prekomjerno kupuju i zadužuju se i preko svoje kupovne moći da bi zadovoljili svoje potrebe, dok drugi kupuju samo koliko im treba i koliko im budžet dozvoljava i nikada se ne zadužuju. Postoje savjeti kako da poboljšate svoju sposobnost da odlažete zadovoljenje potreba:

1. Odlučite unaprijed šta želite i to negdje zapišite.
Pokušajte da budete detaljni u opisu željenog cilja. Tako će vam biti lakše da kažete ne onome što vam je manje važno.

2. Saznajte šta vam je stvarno važno.
Da li je to zadovoljstvo da imate potpuno nov auto ili biste radije imali polovni automobil zbog kog se ne biste morali zaduživati.

3. Imajte plan.
Bilo da su u pitanju ciljevi u vezi sa studijama, karijerom ili finansijama, lakše ćete dosegnuti cilj ako ste sigurni koji cilj imate.

4. Napravite listu svojih prioriteta.
Znajte šta vam je važnije - na primjer, škola je važnija od zabave, porodica od prijatelja i slično.

5. Nagradite svoje napore.
Ako imate dugoročne ciljeve, veoma je preporučljivo da stvorite i neke kratkoročne ciljeve i da sebe nagradite svaki put kada ih postignete. Katkada može biti teško koncentrisati se na dugoročne ciljeve ako ne vidite nikakve plodove svog truda, zato je nagrađivanje sebe za postignute kratkoročne ciljeve vrlo značajno.

U koju grupu vi spadate - da li u grupu ljudi koji mogu da čekaju da ostvare neku svoju želju, ili se trudite da odmah dobijete nešto što ste poželjeli?
Da li ste ikada štedili pare za neki specijalni događaj (kao koncert) i odricali se drugih malih zadovoljstava da biste to ostvarili?
Da li biste radije kupili jednu zaista vrijednu stvar, ili više volite da imate više manje vrijednih stvari?
Da li nekada viđate društvo i kuckate po netu i pred same ispite, iako mislite da bi bilo bolje i važnije da učite?
Da li ste se ikada zaduživali da biste mogli kupiti nešto što vam se u tom trenutku činilo važnim?

Troja
Troja
Legendarni član
Legendarni član

Broj poruka : 17011
Ženski Lokacija : London
Datum upisa : 08.12.2010

Nazad na vrh Ići dole

Odlaganje zadovoljenja želja (Delayed gratification) Empty Re: Odlaganje zadovoljenja želja (Delayed gratification)

Počalji od Troja Sre Jan 11, 2012 2:20 am

Mislim da sam ja dosta dobra u odlaganju zelja, osim kada je u pitanju pusenje, gdje sam znala biti los karakter. Kao student znala sam izlaziti iz kuce samo jednom sedmicno, kako bih sebi mogla platiti sve sto pozelim tom prilikom. Sto se tice stvari koje kupujem, one su mjesavina stvari koje vrijede, i onih koje su manje vrijedne. Nikada ne kupujem nesto sto mislim da je loseg kvaliteta. Radije bih imala jednu stvar dobrog kvaliteta nego 20 stvari loseg kvaliteta.

Na pocetku studija znalo mi se desavati da zapostavim svoje obaveze, ali sam se kasnije uozbiljila i uvijek davala prednost ucenju. Ne volim se zaduzivati za kupovinu bilo cega, pa to izbjegavam kada god je to moguce. Ja i suprug smo stedili godinama da otplatimo sto prije stan, i sada uzivamo u rezultatima - mislim da je to odlican primjer odlozenog zadovoljenja prohtjeva i nagradi koju ono moze donijeti.

Troja
Troja
Legendarni član
Legendarni član

Broj poruka : 17011
Ženski Lokacija : London
Datum upisa : 08.12.2010

Nazad na vrh Ići dole

Odlaganje zadovoljenja želja (Delayed gratification) Empty Re: Odlaganje zadovoljenja želja (Delayed gratification)

Počalji od Bult Sre Jan 11, 2012 10:47 pm

I am a King of delayed gratification. Dakle definitivno mogu cekati da bi ostvario svoju zelju.

Naravno za sve vece zelje treba stediti, za neke i vise godina. Ja sam imao tri velike zelje i sve tri se ispunile. Cekanje definivno povecava zadovoljstvo kada se zelja najzad ispuni.

Ja bih uvijek kupio jednu vrijednu stvar, nego imao vise manje vrijednih stvari.

Na primjer, ja bih uvijek imao jedan dobar rucni sat, nego deset manje vrijednih.

Nekada sam na netu, a trebao bih raditi, ali mi je uvijek sladje ako odradim posao i onda odem na net.

Ja sam totalno protiv zaduzivanja. Treba stediti i cekati da se posteno zaradi ono sto se zeli, tada je zadovolstvo puno vece.

Naravno ne treba kupovati stvari koje su iznad tvoje kupovne moci.
Bult
Bult
Odvažni član
Odvažni član

Broj poruka : 546
Muški Lokacija : London
Datum upisa : 03.06.2010

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Sponsored content

Sponsored content

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh

- Similar topics

Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu