Iskrenost je vrlina?
+13
ThePoet
ms.k
Nelly
Bult
Troja
Ika
Nymphadora
Dora_Mar
Shadow
enigma_
ces@ric@
nexstosic
Still_dreaming
17 posters
Zid :: Društvo :: Filozofija
Strana 1 od 1
Iskrenost je vrlina?
Da li je iskrenost vrlina?
Može li naša iskrenost da se okrene protiv nas samih?
Da li vam se desilo da vam neko traži savet pa ste se posle kajali što ste ga dali jer se dotična osoba uvredila?
Desilo vam se da vas zbog iskrenosti osuđuju?
Da li je to ipak vrlina, ili je možda mana?
Da li vam se desilo da vam neko traži savet pa ste se posle kajali što ste ga dali jer se dotična osoba uvredila?
Amor fati
Live today
Still_dreaming- Administrator
- Broj poruka : 22089
Godina : 36
Datum upisa : 15.01.2010
Re: Iskrenost je vrlina?
u vremenu u kome zivimo iskrenost sve vise postaje mana, zato sto ima sve vise koristoljubivih ljudi koji ce sve da urade samo da bi njima bilo dobro. Ja smatram da je iskrenost vrlina, i da je najbolje reci ono sto mislite o nekome ili necemu, i posle da moze lepo pricom sve da se sredi ako se nekome ne svidja.
nexstosic- Član za primer
- Broj poruka : 1444
Datum upisa : 05.02.2010
Za mene postoje dvije vrste iskrenosti: Iskrenost - zeljan sam biti u centru paznje i Iskrenost - prelijen sam da smisljam laz (ili plasim se da cu biti uhvacen u lazi). Kod mene je definitivno ova druga, ili sam uplasena kako ce otkriti da sam nesto glupavo slagala ili mi se jednostavno ne da smisljati. Da, desi se da se osoba naljuti zbog iskrenosti, jer istina zna da boli, ali kad toj istoj osobi stvarno nesto zatreba, obratice se upravo vama. A ona prva iskrenost moze se nazvati i iz zlobe. Uvijek navodim primjer prijateljice koja je drugoj nasoj zajednickoj prijateljici pred svima rekla kako stvarno ne zna sloziti boje i obuci se. Ova se uvrijedila, a ova druga se pravdala kako je samo iskrena. Da je stvarno iskrena rekla bi joj to nasamo, a ne ovako da bi bila u centru paznje
ces@ric@- Legendarni član
- Broj poruka : 11888
Datum upisa : 03.04.2010
Nije vrlina, definitivno sam sigurna!
Naravno, i zato ne treba biti iskren!
Mnogo puta, zato treba precutati, i ne savetovati!
Samo je vrlina kad nismo 'surovo' iskreni..jer svakoga od nas boli surova iskrenost.I, ne mislim da je mana...vec nesto izmedju...a, sta je to ne znam, ili trenutno sam dekoncentrisana...znam samo da mnogo bolje u zivotu prolaze ljudi koji nisu iskreni, i koji imaju lazan osmeh, kao i rukavice...
enigma_- Veteran
- Broj poruka : 4779
Godina : 56
Datum upisa : 13.02.2010
Nedavno shvatih da iskrenost nije za svakog i da je svi ne dozivljavamo isto. Toliko njih tvrdi da vole i cijene iskrenost, ali je to u biti samo i onda kad im je ta iskrenost pruzena u vidu pohvale ili podrske. Ali, cim im otvoreno i iskreno kazete da se s necim ne slazete, da nije uredu to sto rade, naljute se, jer navodno niste iskreni, vec samo okrutni...
"Don't tell me what they said about me. Tell me why they were so comfortable to say it around you."
ces@ric@- Legendarni član
- Broj poruka : 11888
Datum upisa : 03.04.2010
Iskrenost je snaga, no su ljudi slabi. Snaga klade valja, ali mnogo nas misli da je fancy da um caruje
Shadow- Istraživač
- Broj poruka : 113
Godina : 52
Datum upisa : 21.10.2010
Iskrenost je snaga, no su ljudi slabi. Snaga klade valja, ali mnogo nas misli da je fancy da um caruje
Boze koliko razmislhjam o Tvom stavu...
enigma_- Veteran
što, je li nešto nejasno ili se ne slažeš?
I jedno i drugo je u redu
Shadow- Istraživač
Shadow ::što, je li nešto nejasno ili se ne slažeš?
Jasno mi je, i slazem se.
enigma_- Veteran
Tačno. Ali je poenta ovo misliti o nekima, a ne uveriti se da si isti/ista takav/va, onda kad ti neko KAŽE istinu. Istina jeste često okrutna, upravo zato jer su ljudi slabi uglavnom, ali je ona takva kakva jeste, a čovek, na žalost, uglavnom nije ono što misli da jeste i otud početak toga da je istina okrutna. Nije. Samo je neko slab da je poima.ces@ric@ ::Nedavno shvatih da iskrenost nije za svakog i da je svi ne dozivljavamo isto. Toliko njih tvrdi da vole i cijene iskrenost, ali je to u biti samo i onda kad im je ta iskrenost pruzena u vidu pohvale ili podrske. Ali, cim im otvoreno i iskreno kazete da se s necim ne slazete, da nije uredu to sto rade, naljute se, jer navodno niste iskreni, vec samo okrutni...
Shadow- Istraživač
Drago mi je, ne što se slažeš, već što ti je jasnoenigma_ ::Shadow ::što, je li nešto nejasno ili se ne slažeš?
Jasno mi je, i slazem se.
Shadow- Istraživač
Fuck Them All (parodn of my french)nexstosic ::u vremenu u kome zivimo iskrenost sve vise postaje mana, zato sto ima sve vise koristoljubivih ljudi koji ce sve da urade samo da bi njima bilo dobro.
Shadow- Istraživač
Ima cesto vise plemenitosti da neke istine precutimo nego da ih otvoreno kazemo;a mnoge istine vam ljudi kazu ne iz dobrote da bi vam koristili nego iz cinizma da bi vas ponizili.
Dora_Mar- Ugledni forumaš
- Broj poruka : 2926
Godina : 32
Datum upisa : 17.12.2010
Iskrenost sa mjerom je vrlina, iskrenost po svaku cijenu nije.
Ako su ljudi koji nas okruzuju previse slabi da podnesu iskrenost moramo da se prilagodimo malo, inace ce svijet,takav kakav je, da nas odbaci.
Osim toga, mnogi ljudi ne shvataju sta iskrenost znaci, a tako se ponose tom osobinom koju ne posjeduju.
Ako su ljudi koji nas okruzuju previse slabi da podnesu iskrenost moramo da se prilagodimo malo, inace ce svijet,takav kakav je, da nas odbaci.
Osim toga, mnogi ljudi ne shvataju sta iskrenost znaci, a tako se ponose tom osobinom koju ne posjeduju.
Nymphadora- Član za primer
- Broj poruka : 1206
Godina : 32
Datum upisa : 09.03.2010
Da li je iskrenost vrlina? Jeste vrlina. Problem je što loši ljudi to koriste.
Može li naša iskrenost da se okrene protiv nas samih? Može da se okrene ako je neko pri tom i naivan.
Da li vam se desilo da vam neko traži savet pa ste se posle kajali što ste ga dali jer se dotična osoba uvredila? Nije mi se desilo tako nešto. Jer pre svega upozorim na to da se ne uvredi ako smatram da greši. Ili jednostavno samo preformulišem savet da ne zvuči preterano osuđujuće.
Desilo vam se da vas zbog iskrenosti osuđuju? Ne osuđuju, pre bih rekao koriste.
Da li je to ipak vrlina, ili je možda mana? Ipak je vrlina.
Kao što rekoh, ljudi to umeju da iskoriste pa se zato dešava da postavimo sebi pitanje da li je to mana ili vrlina...
Može li naša iskrenost da se okrene protiv nas samih? Može da se okrene ako je neko pri tom i naivan.
Da li vam se desilo da vam neko traži savet pa ste se posle kajali što ste ga dali jer se dotična osoba uvredila? Nije mi se desilo tako nešto. Jer pre svega upozorim na to da se ne uvredi ako smatram da greši. Ili jednostavno samo preformulišem savet da ne zvuči preterano osuđujuće.
Desilo vam se da vas zbog iskrenosti osuđuju? Ne osuđuju, pre bih rekao koriste.
Da li je to ipak vrlina, ili je možda mana? Ipak je vrlina.
Kao što rekoh, ljudi to umeju da iskoriste pa se zato dešava da postavimo sebi pitanje da li je to mana ili vrlina...
Ika- Zavisni član
- Broj poruka : 4253
Godina : 38
Datum upisa : 09.03.2011
I ja mislim da je iskrenost vrlina, ali bih se slozila i da ce zaista iskren covjek, ako izrazava iskrenoscu neku kritiku, veoma pazljivo birati rijeci i situacije u kojima ce izraziti svoje misljenje, ili cak i precutati ono sto misli ako misli da ti time mogao nekoga da povrijedi. Kao sto neko spomenu, svi vole iskrenost kada izrazavamo hvalu prema nekome. Medjutim, ako je u pitanju izrazavanje negativnog misljenja, naravno da ce biti ljutih i uvrijedjenih ako svoje misljenje sirimo okolo u situacijama u kojima se pretvaraju u trac, ili kritikujemo na okrutan nacin. Ja se trudim da budem iskrena prema ljudima na sto blazi i pozitivniji nacin, a ako mislim da neko ne moze da podnese kritiku (na primjer, jer je u teskoj zivotnoj situaciji i nema puno izbora) uvijek cu se potruditi da istaknem nesto pozitivno kod te osobe ili bar precutim ono negativno sto mislim da ne bih povrijedila tu osobu. Precutati svoje misljenje ako ga niko i onako ne trazi ili dati neki vrlo neutralan komentar nije neiskrenost, nego obazrivost i plemenitost, i svakako je nesto sto bi mnogi mogli nauciti. Slazem se da ima ljudi koji vole da kritikuju druge ne da bi bili iskreni ili im pomogli, nego zato sto vole da se prave pametni i budu u centru paznje, a nekada cak i iz ciste zlobe.
Okrutno iskrena bih bila samo prema osobama koje se pokazu kao veoma bezobrazne i bezobzirne. Pomalo je tuzna istina da neki ljudi iskrenost tumace kao slabost i koriste je protiv drugih kada im se za to ukaze potreba.
Okrutno iskrena bih bila samo prema osobama koje se pokazu kao veoma bezobrazne i bezobzirne. Pomalo je tuzna istina da neki ljudi iskrenost tumace kao slabost i koriste je protiv drugih kada im se za to ukaze potreba.
Troja- Legendarni član
- Broj poruka : 17011
Datum upisa : 08.12.2010
Mislim da je iskrenost vrlina i meni je veoma bitina osobina. Na zalost u ovo vrijeme, ljudi su sve manje iskreni, a sve vise lazu i uvelicavaju.
Srecom ima jos isrenih ljudi, tako da ima nade za ovaj svijet.
Srecom ima jos isrenih ljudi, tako da ima nade za ovaj svijet.
Bult- Odvažni član
- Broj poruka : 546
Datum upisa : 03.06.2010
Po mom mišljenju jeste vrlina, i nemam problem sa iskrenošću, mada je činjenica da se nekim ljudima ne dopada iskrenost. Nymphadora je pomenula da su neki slabi i ne mogu podneti istinu. Delim mišljenje.
Ali se onda nameće pitanje - zašto onda traže da čuju istinu?
Nelly- Profi
- Broj poruka : 362
Datum upisa : 06.01.2011
" Da li je iskrenost vrlina? "
... jeste ... u čovjeku koji je umjeren, odmjeren, empata, dobar psiholog, ...
... nije ... u čovjeku koji je neumjeren, nema kontrolu, loše procjenjuje, ...
" Može li naša iskrenost da se okrene protiv nas samih? "
... može ... ukoliko smo neumjereni, nemamo kontrolu, loše procjenjujemo, nemamo ni trunku empatije, ...
" Da li vam se desilo da vam neko traži savet pa ste se posle kajali što ste ga dali jer se dotična osoba uvredila? "
... ne ... onaj koji traži savjet (rijetko je u pitanju savjet, prije je u pitanju mišljenje o nečem/nekom) zna da moj mozak nema centar za cenzuru i da to što će čuti može biti najgora stvar u životu koju su čuli ...
" Desilo vam se da vas zbog iskrenosti osuđuju? "
... konstantno ... iako su upoznati sa činjenicom da sam lijena da lažem i da moj mozak nema centar za cenzuru ... uzgred rečeno ... mogu da me osuđuju koliko god žele ... imaju to pravo ... svako ima pravo na svoje mišljenje, stav, sud, ...
" Da li je to ipak vrlina, ili je možda mana? "
... vrlina ... u čovjeku koji je umjeren, odmjeren, empata, dobar psiholog, ...
... mana ... u čovjeku koji je neumjeren, nema kontrolu, loše procjenjuje, ...
" ... zašto onda traže da čuju istinu? "
... utisak imam da je u pitanju nekakav paradoks vjere i realnosti ...
... čovjek svjestan svoje nesvjesti i subjektivnosti traži objektivnost ... potrebna mu je potvrda od objektivnog posmatrača da je to što misle/osjećaju zaista realno ... uz vjeru , ili još gore – nadu, da zaista jeste ...
... jeste ... u čovjeku koji je umjeren, odmjeren, empata, dobar psiholog, ...
... nije ... u čovjeku koji je neumjeren, nema kontrolu, loše procjenjuje, ...
" Može li naša iskrenost da se okrene protiv nas samih? "
... može ... ukoliko smo neumjereni, nemamo kontrolu, loše procjenjujemo, nemamo ni trunku empatije, ...
" Da li vam se desilo da vam neko traži savet pa ste se posle kajali što ste ga dali jer se dotična osoba uvredila? "
... ne ... onaj koji traži savjet (rijetko je u pitanju savjet, prije je u pitanju mišljenje o nečem/nekom) zna da moj mozak nema centar za cenzuru i da to što će čuti može biti najgora stvar u životu koju su čuli ...
" Desilo vam se da vas zbog iskrenosti osuđuju? "
... konstantno ... iako su upoznati sa činjenicom da sam lijena da lažem i da moj mozak nema centar za cenzuru ... uzgred rečeno ... mogu da me osuđuju koliko god žele ... imaju to pravo ... svako ima pravo na svoje mišljenje, stav, sud, ...
" Da li je to ipak vrlina, ili je možda mana? "
... vrlina ... u čovjeku koji je umjeren, odmjeren, empata, dobar psiholog, ...
... mana ... u čovjeku koji je neumjeren, nema kontrolu, loše procjenjuje, ...
" ... zašto onda traže da čuju istinu? "
... utisak imam da je u pitanju nekakav paradoks vjere i realnosti ...
... čovjek svjestan svoje nesvjesti i subjektivnosti traži objektivnost ... potrebna mu je potvrda od objektivnog posmatrača da je to što misle/osjećaju zaista realno ... uz vjeru , ili još gore – nadu, da zaista jeste ...
ms.k- Zavisni član
- Broj poruka : 3752
Datum upisa : 20.12.2012
Potpuno iskren čovek ne može da funkcioniše s drugim ljudima. Ljudi ne trpe i ne vole istinu, posebno ako se tiče njih samih. Jedina istina je da mi najčešće ne volimo da čujemo istinu. Vrlo često izbegavamo da se suočimo s njom i ne želimo da je prihvatimo. Zbog toga iskrenost mora biti uvijena u hiljade ukrasnih papira da bi bila prihvaćena.
U načelu, iskrenost jeste vrlina - to jeste pozitivna osobina i treba je negovati. Ali, zbog sopstvenog dobra ne treba s njom ni preterivati. Preterano iskreni ljudi često na kraju ostanu sami, jer mi nismo voljni da čujemo istinu.
Ljudi koji traže savet skoro uvek, zapravo, traže potvrdu onoga što bi oni uradili i skoro uvek će poslušati sami sebe, a savet neće uvažiti. Posebno ne iskren savet. Čudno je što je iskrenost previše često bolna. Mi, ljudi, ne trpimo bol, zato često ulepšavamo stvarnost. Pre nego što odlučimo da govorimo iskreno, treba da se zapitamo da li ima smisla reći sve okrutno iskreno.
Lično, volim da kod sebe negujem iskrenost koliko god mogu. Ali, ponekad, zbog drugih ljudi, da ne bih njih povredio, ne budem iskren. I mislim da je to dobro i plemenito s moje strane. Međutim, kada su velike stvari u pitanju, umem da budem nemilosrdan. Kažem kad mislim da nešto valja, pa i po cenu svađe, ali skoro uvek iz dobre namere. Umelo je da mi se obije o glavu, ali nikada nije bilo strašno.
Sećam se jednog svog manjeg ispada u toku priprema za dedinu sahranu. Svi smo seli za sto da vidimo kako ćemo sve da organizujemo. Oni su tako počeli da pričaju o raznim običajima koji se obavezno moraju ispoštovati do tančina. Između ostalog, trebalo je pozvati tri žene iz komšiluka da one služe ljude koji budu dolazili da izjave saučešće. Za mene je to bio toliki idiotluk da nisam umeo da oćutim kad su mene pitali za mišljenje. Rekao sam da su sujeverni i da je pola onoga što su izgovorili čista glupost. Svi su oni znali da su ti rituali idiotluk, ali niko nije želeo to da čuje. Tada je, recimo, trebalo oćutati kad već nije bilo načina da se bilo šta promeni takvim komentarom.
U načelu, iskrenost jeste vrlina - to jeste pozitivna osobina i treba je negovati. Ali, zbog sopstvenog dobra ne treba s njom ni preterivati. Preterano iskreni ljudi često na kraju ostanu sami, jer mi nismo voljni da čujemo istinu.
Ljudi koji traže savet skoro uvek, zapravo, traže potvrdu onoga što bi oni uradili i skoro uvek će poslušati sami sebe, a savet neće uvažiti. Posebno ne iskren savet. Čudno je što je iskrenost previše često bolna. Mi, ljudi, ne trpimo bol, zato često ulepšavamo stvarnost. Pre nego što odlučimo da govorimo iskreno, treba da se zapitamo da li ima smisla reći sve okrutno iskreno.
Lično, volim da kod sebe negujem iskrenost koliko god mogu. Ali, ponekad, zbog drugih ljudi, da ne bih njih povredio, ne budem iskren. I mislim da je to dobro i plemenito s moje strane. Međutim, kada su velike stvari u pitanju, umem da budem nemilosrdan. Kažem kad mislim da nešto valja, pa i po cenu svađe, ali skoro uvek iz dobre namere. Umelo je da mi se obije o glavu, ali nikada nije bilo strašno.
Sećam se jednog svog manjeg ispada u toku priprema za dedinu sahranu. Svi smo seli za sto da vidimo kako ćemo sve da organizujemo. Oni su tako počeli da pričaju o raznim običajima koji se obavezno moraju ispoštovati do tančina. Između ostalog, trebalo je pozvati tri žene iz komšiluka da one služe ljude koji budu dolazili da izjave saučešće. Za mene je to bio toliki idiotluk da nisam umeo da oćutim kad su mene pitali za mišljenje. Rekao sam da su sujeverni i da je pola onoga što su izgovorili čista glupost. Svi su oni znali da su ti rituali idiotluk, ali niko nije želeo to da čuje. Tada je, recimo, trebalo oćutati kad već nije bilo načina da se bilo šta promeni takvim komentarom.
najukusnija je sirova misao
ThePoet- Moderator
- Broj poruka : 6720
Godina : 33
Datum upisa : 23.04.2012
Ne bih umela da dam odgovore na sva postavljena pitanja. Jedino u šta sam trenutno sigurna je da je vrlina i umeće kada si iskren prema sebi, ma kako to drugima izgledalo, i ma koliko teško bilo.
Always believe that something wonderful is about to happen...
Liza_N.- Počasni član
- Broj poruka : 2032
Datum upisa : 04.05.2010
Potpisujem od riječi do riječi, ali da ne ostane samo na tome, nadodat ću još nešto.ThePoet ::Potpuno iskren čovek ne može da funkcioniše s drugim ljudima. Ljudi ne trpe i ne vole istinu, posebno ako se tiče njih samih. Jedina istina je da mi najčešće ne volimo da čujemo istinu. Vrlo često izbegavamo da se suočimo s njom i ne želimo da je prihvatimo. Zbog toga iskrenost mora biti uvijena u hiljade ukrasnih papira da bi bila prihvaćena.
Potpuno sam iskrena samo prema osobama s kojima sam jako bliska i koje znaju da je moja iskrenost dobronamjerna čak i kada zvuči suprotno. Ali malo je osoba koje će to cijeniti. Uglavnom izbjegavam situacije u kojima bih se trebala miješati u tuđi život i vrlo često prešutim jer nisam raspoložena za rasprave i svađe.
Koliko se sjećam, samo sam jednom bila bezobrazno iskrena jer je osoba s kojom sam se suočila bila ista takva. Naravno, kako sam i mislila, nakon mojih iskrenih riječi se naljutila, uvrijedila, čak se usudila reći kako ona prema meni nikada nije bila bezobrazna, a ja sad idem nju vrijeđati (i to vrijeđati iskrenošću koju je toliko tražila).
Kada mi netko kaže - budi iskrena - pa se kasnije naljuti kada kažem ono što mislim, povlačim se i nema šanse da ću toj osobi više potpuno iskreno odgovarati na pitanja. Mogu zapakirati istinu, mogu i slagati ako će toj osobi tako biti lakše.
Ne kažem da sam ja nešto drugačija i da bolje podnosim iskrenost od nekih drugih ljudi koje poznajem. Jednostavno, kada ne želim da mi netko drugi naglas izgovori istinu, ne ispitujem, ne tražim savjet, nego samu sebe preispitujem i eventualno izgovorim naglas ono što bih možda trebala čuti od nekog drugog jer mi je lakše naljutiti se na sebe.
Gnothi seauton!
polly88- Moderator
- Broj poruka : 6404
Datum upisa : 28.07.2010
Za mene iskrenost predstavlja vrlinu.
Reći uvek ono što misliš, kako se osećaš.Što ti leži na srcu.Bez lažnih maski i pretvaranja, da bi se navodno udovoljilo drugima.
Teško je odlučiti krenuti putevima iskrenosti...ali je nagrada vredna.
Reći uvek ono što misliš, kako se osećaš.Što ti leži na srcu.Bez lažnih maski i pretvaranja, da bi se navodno udovoljilo drugima.
Teško je odlučiti krenuti putevima iskrenosti...ali je nagrada vredna.
Dafne- Istraživač
- Broj poruka : 157
Datum upisa : 27.04.2014
Za mene je biti iskren najdragocenija osobina jedne osobe.
Može. Uglavnom uvek i jeste tako. Ja sam po tom pitanju budala i ne umem ni da je kontrolišem, a kako vreme prolazi mislim da nikad i neću. Često platim cenu sopstvene neproračunatosti. Ali neka, život je i za to.
Desilo se, naravno. Ispadam kao neko ko popuje, pridikuje i šta znam. A ja lepo uvek naglasim da je to samo moje prosto mišljenje i da niko nije u obavezi da me sluša jelte. Ovo je slobodna zemlja.
Pa uglavnom me ne vole zbog mog poganog jezika. Ali tako je kako je! Neki me pak zbog istog vole i previše! Bipolar
I jedno i drugo. Sve ima svoje...
Za mene je biti iskren najdragocenija osobina jedne osobe.
Može. Uglavnom uvek i jeste tako. Ja sam po tom pitanju budala i ne umem ni da je kontrolišem, a kako vreme prolazi mislim da nikad i neću. Često platim cenu sopstvene neproračunatosti. Ali neka, život je i za to.
Desilo se, naravno. Ispadam kao neko ko popuje, pridikuje i šta znam. A ja lepo uvek naglasim da je to samo moje prosto mišljenje i da niko nije u obavezi da me sluša jelte. Ovo je slobodna zemlja.
Pa uglavnom me ne vole zbog mog poganog jezika. Ali tako je kako je! Neki me pak zbog istog vole i previše! Bipolar
I jedno i drugo. Sve ima svoje...
She was one of the few souls that made me wonder: What it was to LIVE?
Ivana_- Ugledni forumaš
- Broj poruka : 3079
Datum upisa : 11.12.2012
Zid :: Društvo :: Filozofija
Strana 1 od 1
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu