Oprostiti sebi...
+11
Ika
Shadow
Dora_Mar
Troja
enigma_
lado
Bult
zanesena
ces@ric@
Catwoman
Still_dreaming
15 posters
Zid :: Društvo :: Psihologija
Strana 1 od 1
Oprostiti sebi...
Greške koje učinimo ne možemo ispraviti... Zbog toga dugo žalimo zbog nekih naših postupaka koji nisu bili ispravni. I teško sebi oprostimo. Jer sebi je najteže oprostiti, povedili mi nekog drugog našim postupcima ili sebe same.
Kako uopšte oprostiti sebi?
Da li ustvari neko uspeva u tome?
Ako može da se oprosti sebi, koliko vremena je potrebno za to?
Ako može da se oprosti sebi, koliko vremena je potrebno za to?
Amor fati
Live today
Still_dreaming- Administrator
- Broj poruka : 22089
Godina : 36
Datum upisa : 15.01.2010
Re: Oprostiti sebi...
Zavisi od osobe, sta ocekuje od sebe, koliko je moralna, a i kako je vaspitana.
Neko ko ne obraca paznju na svoje ponasanje smatra da nista lose ne radi tako da i nema sta sam sebi da oprosti.
Mada, mislim da ljudi sebi vise oprastaju neke greske, a da greske drugih pamte.
Neko ko ne obraca paznju na svoje ponasanje smatra da nista lose ne radi tako da i nema sta sam sebi da oprosti.
Mada, mislim da ljudi sebi vise oprastaju neke greske, a da greske drugih pamte.
Catwoman- Član za primer
- Broj poruka : 1450
Godina : 33
Datum upisa : 17.01.2010
Jedini lijek je truditi se sto manje misliti o tom.
Ja, licno, imam brdo gresaka koje sebi nikako ne mogu oprostiti. Prosto se nekad zapitam cinim li ista kako treba, da ne povrijedim nekog. Ublazavam sa onim da sve u zivotu, tako i nase greske, za koje smo sami krivi, imaju svoje zasto
Ja, licno, imam brdo gresaka koje sebi nikako ne mogu oprostiti. Prosto se nekad zapitam cinim li ista kako treba, da ne povrijedim nekog. Ublazavam sa onim da sve u zivotu, tako i nase greske, za koje smo sami krivi, imaju svoje zasto
"Don't tell me what they said about me. Tell me why they were so comfortable to say it around you."
ces@ric@- Legendarni član
- Broj poruka : 11888
Datum upisa : 03.04.2010
Prva ljubav, jedna greška bez koje bi možda bilo drugačije. Dugo sam prebacivao sebi zbog toga što sam doneo pogrešnu odluku, zbog toga što sam mislio da to može da sačeka, a nije čekalo. Godine su odnele krivicu, iskustvo je ubedilo savest da greška nije moja, da bi tako bilo u svakom slučaju. Oprostio sam sebi, ali se i dalje kristalno jasno sećam...
Amor fati
Live today
Still_dreaming- Administrator
- Broj poruka : 22089
Godina : 36
Datum upisa : 15.01.2010
Nekoliko gresaka i sve one uglavnom su imale posljedice samo za mene...
Ali uspjela sam da predjem preko njih i ponesto naucim...cini mi se da ne ponavljam iste...trebalo je vremena da si oprostim, da shvatim da je to sve zivot i da se negdje gubi, a negdje dobija...
Mada jednu gresku cu sebi tesko oprostiti jer izgubila sam nesto sto je bilo zaista vrijedno...
Ali uspjela sam da predjem preko njih i ponesto naucim...cini mi se da ne ponavljam iste...trebalo je vremena da si oprostim, da shvatim da je to sve zivot i da se negdje gubi, a negdje dobija...
Mada jednu gresku cu sebi tesko oprostiti jer izgubila sam nesto sto je bilo zaista vrijedno...
zanesena- Počasni član
- Broj poruka : 2574
Godina : 41
Datum upisa : 17.04.2010
Najteze mi je oprostiti samom sebi.
Bult- Odvažni član
- Broj poruka : 546
Datum upisa : 03.06.2010
Ako može da se oprosti sebi, koliko vremena je potrebno za to?.
Ne znam kako oprostiti sebi.
Drugima mogu oprostiti ,sebi ne.
Stalno i iznova sebe prozivam...
Znam da to nije dobro.
U zivotu postoje pogresni izbori....ali uvek kad pomislim krivim sebe sto nisam....videla,osetila,uradila bolje.
Ako može da se oprosti sebi, koliko vremena je potrebno za to?.
Ne znam kako oprostiti sebi.
Drugima mogu oprostiti ,sebi ne.
Stalno i iznova sebe prozivam...
Znam da to nije dobro.
U zivotu postoje pogresni izbori....ali uvek kad pomislim krivim sebe sto nisam....videla,osetila,uradila bolje.
lado- Novajlija
- Broj poruka : 16
Datum upisa : 07.09.2010
Najstrozija sam prema sebi. Nikako sebi ne oprastam, ne postoji rec, slovo,koje bi nasla za sebe, i za neke moje postupke da oprostim sebi.
Svima oko mene oprastam skoro sve,al sebi ne.
Postoje ljudi, koji mogu, i mislim da je njima lakse.Tacnije imam u komsiluku zenu, koja za sve svoje postupke, koje su van pameti, nadje opravdanje,i tako oprosti sebi..., al' zato drugima ne!!!
Svima oko mene oprastam skoro sve,al sebi ne.
Postoje ljudi, koji mogu, i mislim da je njima lakse.Tacnije imam u komsiluku zenu, koja za sve svoje postupke, koje su van pameti, nadje opravdanje,i tako oprosti sebi..., al' zato drugima ne!!!
enigma_- Veteran
- Broj poruka : 4779
Godina : 56
Datum upisa : 13.02.2010
Ja se katkada veoma ljutim na sebe kada napravim neku gresku. Oni koji me poznaju kazu da me ne trebe kaznjavati, jer mi niko ne moze toliko prebacivati koliko mogu samoj sebi. Znam se ljutiti na sebe, nazivati se pogrdnim imenima, gundjati i prekorevati sebe samu... Medjutim, neke greske sama sebi lako oprostim (na primjer - povratak pusenju). Slicno je i sa drugim ljudima. Nekada im tolerisem i oprastam greske, nadajuci se da je to samo slucajnost i da se nece ponoviti. Medjutim, kada pretjeraju i urade nesto sto me izrazito pogodi mogu biti veoma nefleksibilna i ne mogu im oprostiti gresku veoma dugo (nedavno sam oprostila nesto prijateljici nakon 15 godina - naravno, tih 15 godina vise nismo bile prijateljice).
Troja- Legendarni član
- Broj poruka : 17011
Datum upisa : 08.12.2010
Cesto su osobe koje su samo trenutno tu(mada se to vecini ne cini tako)upravo greska,i to samo nasa.Ali oni odlaze,a nasi postupci ostaju pa treba voditi racuna.
Cak,stvari koje kod drugih vidimo kao greske i sto im zamjeramo,i mi sami radimo, a najteze je to uvidjeti i ispraviti.A gresaka ce uvjek biti,jer niko nije nepogresiv.I iako je nekim ljudima mnogo tesko da kazu `izvini`,meni nije.
Cak,stvari koje kod drugih vidimo kao greske i sto im zamjeramo,i mi sami radimo, a najteze je to uvidjeti i ispraviti.A gresaka ce uvjek biti,jer niko nije nepogresiv.I iako je nekim ljudima mnogo tesko da kazu `izvini`,meni nije.
Dora_Mar- Ugledni forumaš
- Broj poruka : 2926
Godina : 32
Datum upisa : 17.12.2010
Hm, tema je pomalo naivna, ali istovremeno i slatka. Svako ko je namerno ili zbog svoje nesigurnosti, inata, sujete i bla, bla, povredio nekog, može da oseti neku dozu "kajanja" i kako je pogrešio/la i to je ok. Nema tu prostora za oprostiti ili ne oprostiti sebi, živ čovek greši. Ko god dovoljno poznaje sebe ( a to dovoljno je užasno relativna stvar!) može da zna da greši i da je to u redu ako se te greške dešavaju bez zadnje namere i sastavni su deo učenja i življenja. Prema tome, tu nema šta da se oprosti sebi. Mnogo značajnije i veće je znati oprostiti drugima, kada spoznaš njihovo "neznanje" (ili nepoznavanje sebe).
Shadow- Istraživač
- Broj poruka : 113
Godina : 52
Datum upisa : 21.10.2010
Kako uopšte oprostiti sebi? Nikada nisam imao problem sa tim. Nikada nije bilo potrebe da praštam sebi. Nikada nisam uradio nešto što je toliko strašno.
Da li ustvari neko uspeva u tome? Pa zavisi od toga koliko je ko zabrljao.
Ako može da se oprosti sebi, koliko vremena je potrebno za to? To već ne znam. Predpostavljam da zavisi opet od brljotine...
Da li ustvari neko uspeva u tome? Pa zavisi od toga koliko je ko zabrljao.
Ako može da se oprosti sebi, koliko vremena je potrebno za to? To već ne znam. Predpostavljam da zavisi opet od brljotine...
Ika- Zavisni član
- Broj poruka : 4253
Godina : 38
Datum upisa : 09.03.2011
Ne postoji način da ja sebi oprostim što sam dopustila da neka malena stvorenjca pate zbog moje nebrige.
Nikad neću sebi oprostiti što nisam bila tu kada je jedno drugo maleno stvorenjce umiralo, a neću oprostiti ni ljudima koji mi nisu rekli da ono umire.
Nikada neću sebi oprostiti što nisam dozvolila jednom matorom stvorenjcetu da se raduje kad me vidi da me ne bi isprljalo.
Na kraju neću nikada oprostiti sebi što sam odgurnula stvorenjce koje sam najviše na svetu volela kada je pokušalo da me uteši. Neću zaboraviti njegov pogled, pitanje, strah i izvinjenje u malim plavim očima.
Čak i da mi oni oproste, čak i da mi Bog oprosti, ja sebi neću oprostiti.
Nikad neću sebi oprostiti što nisam bila tu kada je jedno drugo maleno stvorenjce umiralo, a neću oprostiti ni ljudima koji mi nisu rekli da ono umire.
Nikada neću sebi oprostiti što nisam dozvolila jednom matorom stvorenjcetu da se raduje kad me vidi da me ne bi isprljalo.
Na kraju neću nikada oprostiti sebi što sam odgurnula stvorenjce koje sam najviše na svetu volela kada je pokušalo da me uteši. Neću zaboraviti njegov pogled, pitanje, strah i izvinjenje u malim plavim očima.
Čak i da mi oni oproste, čak i da mi Bog oprosti, ja sebi neću oprostiti.
Benzaiten- Početnik
- Broj poruka : 79
Datum upisa : 15.07.2011
Ja sebe uvek tešim time da ljudi na greškama uče.. Svaka moja greška me naučila nečemu i nisam je ponovio, pa samim tim i nemam nekih problema sa opraštanjem. Potrebno mi je samo malo vremena i sve mogu oprostiti, ali apsolutno sve. I sebi i drugima. Ljudski je grešiti.
Teixos- Član za primer
- Broj poruka : 1273
Godina : 34
Datum upisa : 27.04.2011
Ne.
Osjecam se kao da sam povrijedila nekoga svojim postupcima cak i prije nego sto sam znala da postoji.
Tek sad shvatam da se te stvari ne odrazavaju samo na mene i moj zivot, vec i na druge ljude, i da bi ih povrijedile vise nego sto su mene.
Osjecam se kao da sam povrijedila nekoga svojim postupcima cak i prije nego sto sam znala da postoji.
Tek sad shvatam da se te stvari ne odrazavaju samo na mene i moj zivot, vec i na druge ljude, i da bi ih povrijedile vise nego sto su mene.
Nymphadora- Član za primer
- Broj poruka : 1206
Datum upisa : 09.03.2010
Trudim se da ne dođem u situaciju u kojoj bih se zapitala, da li mogu sebi da oprostim.
A da se nađem u toj situaciji? Hmm, pa teško, mislim da bi mi lakše bilo oprostiti drugima, nego sebi.
Nelly- Profi
- Broj poruka : 362
Datum upisa : 06.01.2011
Pročitah svoj post gore. Jednostavno se moram ispraviti.
Ne, neke stvari ne mogu da oprostim sebi. Opravdaću se u trenutku , možda i na duže vrijeme, ali znam da ne mogu da oprostim sebi neke stvari.
Moje greške utiču i na druge ljude isto koliko i na mene, ako ne i više.
Ne, neke stvari ne mogu da oprostim sebi. Opravdaću se u trenutku , možda i na duže vrijeme, ali znam da ne mogu da oprostim sebi neke stvari.
Moje greške utiču i na druge ljude isto koliko i na mene, ako ne i više.
Dora_Mar- Ugledni forumaš
- Broj poruka : 2926
Datum upisa : 17.12.2010
Similar topics
» Ostati veran sebi...
» Poruka samom sebi
» Priznati sebi samom
» Pismo budućem sebi
» Zlatan Stipišić Gibonni
» Poruka samom sebi
» Priznati sebi samom