Prereži uže za koje si vezan
+4
Ika
hermina
Nymphadora
Still_dreaming
8 posters
Zid :: Društvo :: Filozofija
Strana 1 od 1
Prereži uže za koje si vezan
Ovo je priča o planinaru, koji je želeo da se popne na najvišu planinu. U tu pustolovinu se upustio nakon dugih godina pripremanja. Pošto je svu slavu želeo samo za sebe, odlučio je da će se na planinu popeti sam!
Počeo se uspinjati. Vreme je prolazilo, spuštao se mrak. Umesto da potraži utočište gde bi prespavao, nastavio je s uspinjanjem, sve dok se nije posve smračilo. Neprozirna noć je zagrlila planinske vrhove. Svud oko njega bila je gusta tama. Nebo i mesec bili su prekriveni teškim crnim oblacima, nije se vidio ni prst pred okom.
Dok se uspinjao, samo nekoliko koraka pre vrha okliznu se i poče padati strahovitom brzinom. Mogao je videti samo crne tačke i osećati silu teže koja ga je neumitno vukla prema dole. U trenutku očajničkog straha, pred očima mu se počeše odigravati svi lepi i ružni trenuci njegovog života. Zastade mu dah. Kada je već pomislio da će umreti, oseti iznenada kako ga zaustavlja uže za koje je bio vezan. Telo mu je visilo u vazduhu. I sve što ga je držalo bilo je to uže. U tom trenutku je povikao:
,,Bože, pomozi mi!”
Odjednom se s neba začu dubok glas koji mu odgovori:
,,Šta želiš da učinim?”
,,Spasi me, Bože!”
,,Zaista veruješ da te mogu spasiti?”
,,Naravno da verujem!”
,,Onda prereži uže za koje si vezan.”
,,Molim!?“
,,PREREŽI UŽE ZA KOJE SI VEZAN.”
Nastala je duga tišina. Čovek je na kraju odlučio da će se ipak držati za uže svim svojim snagama.
Spasioci pričaju kako su sledećeg dana pronašli planinara mrtvog, smrznutog. Njegovo beživotno telo visilo je na užetu, za koje se grčevito držao… Samo tri metra od zemlje.
A vi?
Koliko ste vezani za svoje uže?
Počeo se uspinjati. Vreme je prolazilo, spuštao se mrak. Umesto da potraži utočište gde bi prespavao, nastavio je s uspinjanjem, sve dok se nije posve smračilo. Neprozirna noć je zagrlila planinske vrhove. Svud oko njega bila je gusta tama. Nebo i mesec bili su prekriveni teškim crnim oblacima, nije se vidio ni prst pred okom.
Dok se uspinjao, samo nekoliko koraka pre vrha okliznu se i poče padati strahovitom brzinom. Mogao je videti samo crne tačke i osećati silu teže koja ga je neumitno vukla prema dole. U trenutku očajničkog straha, pred očima mu se počeše odigravati svi lepi i ružni trenuci njegovog života. Zastade mu dah. Kada je već pomislio da će umreti, oseti iznenada kako ga zaustavlja uže za koje je bio vezan. Telo mu je visilo u vazduhu. I sve što ga je držalo bilo je to uže. U tom trenutku je povikao:
,,Bože, pomozi mi!”
Odjednom se s neba začu dubok glas koji mu odgovori:
,,Šta želiš da učinim?”
,,Spasi me, Bože!”
,,Zaista veruješ da te mogu spasiti?”
,,Naravno da verujem!”
,,Onda prereži uže za koje si vezan.”
,,Molim!?“
,,PREREŽI UŽE ZA KOJE SI VEZAN.”
Nastala je duga tišina. Čovek je na kraju odlučio da će se ipak držati za uže svim svojim snagama.
Spasioci pričaju kako su sledećeg dana pronašli planinara mrtvog, smrznutog. Njegovo beživotno telo visilo je na užetu, za koje se grčevito držao… Samo tri metra od zemlje.
A vi?
Koliko ste vezani za svoje uže?
Amor fati
Live today
Still_dreaming- Administrator
- Broj poruka : 22089
Godina : 36
Datum upisa : 15.01.2010
Re: Prereži uže za koje si vezan
Nisam ta xD
Volim da probam sve, pa iako uz to mozda ide rizik, i mozda sve bude katastrofalno...bolje da se kajem sto jesam, nego sto nisam...
ne volim monotoniju i stvari koje se stalno iznova i iznova ponavljaju...
Sve bih mogla da ostavim, i lako da se odreknem svega sto znam, ako cu u zamjenu mozda dobiti zanimljivije, uzbudljivije...
Recimo da bih ja presjekla svoje uze
Volim da probam sve, pa iako uz to mozda ide rizik, i mozda sve bude katastrofalno...bolje da se kajem sto jesam, nego sto nisam...
ne volim monotoniju i stvari koje se stalno iznova i iznova ponavljaju...
Sve bih mogla da ostavim, i lako da se odreknem svega sto znam, ako cu u zamjenu mozda dobiti zanimljivije, uzbudljivije...
Recimo da bih ja presjekla svoje uze
Nymphadora- Član za primer
- Broj poruka : 1206
Godina : 32
Datum upisa : 09.03.2010
moram ozbiljno da porazgovaram sa svojim užetom!
hermina- Istraživač
- Broj poruka : 117
Godina : 37
Datum upisa : 25.03.2011
Ocigledno da covek nije verovao da ga moze spasiti.
Sto se mene tice, smatram da sam uvek isao pravim putem, ako se i desilo da se on iskrivi, tu su moji prijatelji koji me savetuju, malo promenim pravac pa se taj put ispravi. Zdarv razum i veliko srce su kljucne stvari.
Sto se mene tice, smatram da sam uvek isao pravim putem, ako se i desilo da se on iskrivi, tu su moji prijatelji koji me savetuju, malo promenim pravac pa se taj put ispravi. Zdarv razum i veliko srce su kljucne stvari.
Ika- Zavisni član
- Broj poruka : 4253
Godina : 38
Datum upisa : 09.03.2011
Mislim da ja tezim da se drzim za uze koliko je to god moguce. Medjutim, kada mi iskustvo ukaze na to da je to uzaludno, presijecam uze i prepustam se sudbini, ma kakva ona bila, pokusavajuci da stvorim drugi najpovoljniji skup okolnosti koji ce mi omoguciti da nastavim svoj put.
To je neminovno, inace bi covjek bio strasno nesrecan kada mu uze ne pruzi ono sto bi zelio, i sputan kao rob njime, te bi mu uze postalo vise uze oko vrata nego izvor sigurnosti.
To je neminovno, inace bi covjek bio strasno nesrecan kada mu uze ne pruzi ono sto bi zelio, i sputan kao rob njime, te bi mu uze postalo vise uze oko vrata nego izvor sigurnosti.
Troja- Legendarni član
- Broj poruka : 17011
Datum upisa : 08.12.2010
I ja cu morati da povedem ozbiljan razgovor sa svojim uzetom
Dora_Mar- Ugledni forumaš
- Broj poruka : 2926
Godina : 32
Datum upisa : 17.12.2010
.. "May your choices reflect your hopes not your fears." .. Nelson Mandela
ms.k- Zavisni član
- Broj poruka : 3752
Datum upisa : 20.12.2012
Lol, ja sam jedino zato i živa - što se jako teško držim užadi, ma koje vrste, u ma kakvoj situaciji. Po cenu smrti, bolesti, razuma ... sve na moju štetu ali iskustva su bescena i jedino je to po meni pravi život. Kakva igra na sigurno? Zar cilj u svakom slučaju nije smrt? Zašto onda živeti posve vezan???
She was one of the few souls that made me wonder: What it was to LIVE?
Ivana_- Ugledni forumaš
- Broj poruka : 3079
Godina : 36
Datum upisa : 11.12.2012
Similar topics
» Koje pesme vas oraspolože?
» Filmovi koje iščekujemo
» Pesme koje ne volimo
» Sportovi koje (ne) volite
» Knjige koje smo proosećali
» Filmovi koje iščekujemo
» Pesme koje ne volimo