The Words (Ukradena priča)
4 posters
Zid :: Umetnost :: Film :: Klub gledalaca
Strana 1 od 1
The Words (Ukradena priča)
Godina: 2012.
Režija: Brian Klugman, Lee Sternthal
Scenario: Brian Klugman, Lee Sternthal
Uloge: Dennis Quaid, Bradley Cooper, Zoe Saldana
Kako vam se svidjela ova misteriozno-romantična drama?
Gnothi seauton!
polly88- Moderator
- Broj poruka : 6404
Godina : 36
Datum upisa : 28.07.2010
Re: The Words (Ukradena priča)
Ovaj film sam odgledala u jednom dahu, što se kaže. Naizgled česta priča - o krađi literarne ideje, ali je tako višeslojna...
Suština je, valjda, da se najbolja dela stvaraju ličnim iskustvom i patnjom. Bez toga se ne dobija ono univerzalno značenje koje mogu da prepoznaju mnogi.
Svidela mi se vremenska dimenzija kojom su se poigrali u filmu - na kraju, ne znam ko je stvaran lik, a ko izmišljen.
Oduševila me je, naročito, gluma Ben Barnsa. Baš je mlad da bi bio tako dobar glumac.
Suština je, valjda, da se najbolja dela stvaraju ličnim iskustvom i patnjom. Bez toga se ne dobija ono univerzalno značenje koje mogu da prepoznaju mnogi.
Svidela mi se vremenska dimenzija kojom su se poigrali u filmu - na kraju, ne znam ko je stvaran lik, a ko izmišljen.
Oduševila me je, naročito, gluma Ben Barnsa. Baš je mlad da bi bio tako dobar glumac.
Always believe that something wonderful is about to happen...
Liza_N.- Počasni član
- Broj poruka : 2032
Datum upisa : 04.05.2010
Dopada mi se film. Naročito priča pravog pisca (ono kad mu priča na klupi kako je napisao knjigu) i to kako je predstavljeno njegovo stanje u toku pisanja (atmosfera koju ja zamislim u svojoj glavi kad pomislim na to da ću se jednom posvetiti pisanju romana). Napisan u jednom dahu, pročitan u jednom dahu, prekucan u jednom dahu.
Postavlja se pitanje da li je ‚‚pisac-prepisivač'' umetnik ako je prepoznao vrednost tuđe priče?
Postavlja se pitanje da li je ‚‚pisac-prepisivač'' umetnik ako je prepoznao vrednost tuđe priče?
Amor fati
Live today
Still_dreaming- Administrator
- Broj poruka : 22089
Datum upisa : 15.01.2010
Da, meni se dimenzija to tvoje mladih, vojnika i Francuskinje, najviše dopala. Vidi šta je njega navelo na pisanje - sve je pošlo nizbrdo: dete umrlo, žena se otuđila. A onda tu istu ženu, u koju je ludo zaljubljen, ostavlja jer je izgubila priču. Kakav paradoks! Priča koja je nju vratila mužu - njega je sada odvojila od nje.
Možda nekim ljudima nije suđeno da budu srećni.
Možeš ti biti i običan smrtnik, laik, pa reći da ti se dopada Ana Karenjina ili Braća Karamazovi ili Maestro i Margarita, Don Kihot... Hoću da kažem, mislim da nije potrebno biti i sam umetnik da bi se prepoznao kvalitet nekog dela. Mada, treba biti i hrabar pa ne biti sujetan, i priznati sebi da je neko napisao nešto što bi ti sam voleo da jesi. I žao mi je što se pisac br. 2 tako upleo u plagijatorstvo iz samosažaljenja.
Možda nekim ljudima nije suđeno da budu srećni.
Možeš ti biti i običan smrtnik, laik, pa reći da ti se dopada Ana Karenjina ili Braća Karamazovi ili Maestro i Margarita, Don Kihot... Hoću da kažem, mislim da nije potrebno biti i sam umetnik da bi se prepoznao kvalitet nekog dela. Mada, treba biti i hrabar pa ne biti sujetan, i priznati sebi da je neko napisao nešto što bi ti sam voleo da jesi. I žao mi je što se pisac br. 2 tako upleo u plagijatorstvo iz samosažaljenja.
Liza_N.- Počasni član
Liza_N. ::Možeš ti biti i običan smrtnik, laik, pa reći da ti se dopada Ana Karenjina ili Braća Karamazovi ili Maestro i Margarita, Don Kihot... Hoću da kažem, mislim da nije potrebno biti i sam umetnik da bi se prepoznao kvalitet nekog dela. Mada, treba biti i hrabar pa ne biti sujetan, i priznati sebi da je neko napisao nešto što bi ti sam voleo da jesi. I žao mi je što se pisac br. 2 tako upleo u plagijatorstvo iz samosažaljenja.
Nisam mislio na dopadanje, nego na trenutak ushićenja, neverice, prožimanja koje je prikazano dok je on čitao. Misliš li da svaki laik može pronaći vrednost u Ani Karenjinoj? A tek u Majstoru i Margariti? To što se nekom laiku te dve knjige ‚‚dopadaju'' može biti zasnovano i na tome što on misli da treba da mu se dopadnu, jer su opštepoznate.
Za mene je i taj pisac-plagijator umetnik, jer je pronalazač nečeg vrednog i umeo je da prepozna to što je vredno, iako je to bilo nepoznato, dok bi laik pronađeni rukopis možda pročitao i možda ga i razumeo, ali ne bi dostigao onaj nivo ekstaze koji je dostigao pisac-plagijator. Da budem precizniji - osoba sa izgrađenim literarnim ukusom po mom mišljenju je umetnik, ima gen za to, jer onaj ko nema tu žicu može samo čitati ono što su drugi, iskusniji predložili i istakli kao vredno. Iako nije kritičar, pisac iz ovog filma bi se mogao svrstati u grupu umetnika-kritičara, na kojima je da otkriju i predstave vrednost tuđeg dela. Ako se slažeš sa mnom da je i kritičar stvaralac, tj. umetnik.
Amor fati
Live today
Still_dreaming- Administrator
- Broj poruka : 22089
Datum upisa : 15.01.2010
Jako dobar film. Dopao mi se. I slažem se sa Lizom da lična iskustva i patnja mogu da budu bitan faktor za stvaranje remek dela.
male- Legendarni član
- Broj poruka : 6176
Datum upisa : 15.01.2011
Still_dreaming :: Ako se slažeš sa mnom da je i kritičar stvaralac, tj. umetnik.
Slažem se, ali mislim da je i književni kritičar prvobitno bio laik.
Nisam te prvi put dobro razumela, sada jesam.
Međutim, treba prepoznati svoj afinitet - a on (pisac) se upinje da stvara, ali nema inspiraciju ni ideju; pa zašto insistira na tome? Došao je pred iskušenje, i poklekao, jer nije bio iskren sa sobom. U stvari, nije ni pomislio na neku drugu opciju - na primer, da se okuša u kritici.
Ne znam kako bih se ja ponašala u takvoj situaciji, ne mogu da optužujem baš tako olako. I lako je meni kad znam kraj filma!
male, samo sam se ponovila misao koju su izrekli mnogi pre mene.
Liza_N.- Počasni član
Ok film za jedno gledanje. Svidjela mi se priča u priči u priči (); nije neka originalna ideja, ali dobro mi je ovo funkcioniralo, s tim da mi se najviše svidio dio kada starac prepričava što mu se dogodilo u mladosti. Dio s Daniellom i piscem mi je najnedorečeniji, iako mi upravo u njemu najviše do izražaja dolazi glavna ideja filma - o ispreplitanju fikcije i stvarnosti.
Gnothi seauton!
polly88- Moderator
- Broj poruka : 6404
Datum upisa : 28.07.2010
Similar topics
» Priča o ljubavi i tami (A Tale of Love and Darkness)
» Parfem: Priča o jednom ubici (Perfume: The Story of a Murderer)
» Priča, pesma, stih kao poklon
» Ivo Andrić - Priča o vezirovom slonu
» Đorđe Balašević
» Parfem: Priča o jednom ubici (Perfume: The Story of a Murderer)
» Priča, pesma, stih kao poklon
» Ivo Andrić - Priča o vezirovom slonu
» Đorđe Balašević
Zid :: Umetnost :: Film :: Klub gledalaca
Strana 1 od 1
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu