Rabindranat Tagore
+4
lunja
alhemicarka
Majolina
Still_dreaming
8 posters
Zid :: Književnost :: Književnost
Strana 2 od 2
Strana 2 od 2 • 1, 2
Re: Rabindranat Tagore
Vreme kada smo pesnike dočekivali kao filmske zvezde
Pre 85 godina Beograd je priredio veličanstven doček jednom - pesniku! Novine su pisale o njegovim šetnjama gradom, odlascima u restorane, govorima... Onako kako danas pišemo o filmskim zvezdama.
Hronike beleže da su uveče tog 14. novembra 1926. godine peroni na beogradskoj železničkoj stanici i okolne ulice bili prepuni naroda, i da je red morala da održava žandarmerija.
Veliki broj ljudi čekao je da vozom iz Zagreba stigne Rabindranat Tagore, indijski filozof i pesnik 1913. godine ovenčan Nobelovom nagradom za književnost. Kad je voz sa zakašnjenjem od 20 minuta stigao i kad se pojavio pesnik, usledila je erupcija oduševljenja!
Pesniku je prišla gospođa Mimi Velmar-Janković i predala mu, u znak dobrodošlice, veliki buket cveća, a on se na engleskom zahvalio za srdačan doček. Praćen frenetičnim klicanjem, zatim je ušao u auto i odvezao se u hotel “Palas” - gde je za njega i pratnju (dve ćerke, zet i unuka) bio rezervisan veliki apartman.
Tu je primao novinare, između ostalih mladog Predraga Milojevića iz ‚‚Politike” i Stanislava Vinavera, docnije poznatog književnika, koji je radio za ‚‚Vreme”, a pesnika je u tekstu oslovljavao sa ‚‚Majstore”.
Jugoslovenska sekcija PEN kluba je u “Srpskom kralju” priredila ručak za uglednog gosta, a on je te i sledeće večeri držao predavanja za građanstvo, u novom zdanju Univerziteta i na Kolarcu. Oba puta “okupio se ceo Beograd”, a bilo je i onih koji su ostali ispred da bar vide pesnika.
I onda se desio pravi skandal: ‚‚Čim se Tagore pojavio za katedrom”, izveštava ‚‚Vreme”, ‚‚nastao je oduševljen pljesak, ali se začulo i nekoliko zvižduka s galerije. Nekoliko dečaka je zviždalo Tagori, i prekidalo mu govor sa uzvicima ‘Dole Tagore!’, i ‘Živeo Gandi!’ U isto vreme poleteli su s galerije i letci u kojima se na engleskom i srpskom, pod potpisom Ljubomira Micića i Branka Ve Poljanskog, Tagore naziva najgorim imenima i saopštava mu se da je srpsko gostoljublje laž.”
Ovu akciju, očigledno, priredili su pripadnici avangardnog umetničkog pokreta okupljeni oko časopisa ‚‚Zenit”.
Izvor: Blic
-----------------------
Lepa vremena.
Tagore je bio jedan od najznačajnijih ljudi svog doba: U društvu sa Gandijem
Hronike beleže da su uveče tog 14. novembra 1926. godine peroni na beogradskoj železničkoj stanici i okolne ulice bili prepuni naroda, i da je red morala da održava žandarmerija.
Veliki broj ljudi čekao je da vozom iz Zagreba stigne Rabindranat Tagore, indijski filozof i pesnik 1913. godine ovenčan Nobelovom nagradom za književnost. Kad je voz sa zakašnjenjem od 20 minuta stigao i kad se pojavio pesnik, usledila je erupcija oduševljenja!
Pesniku je prišla gospođa Mimi Velmar-Janković i predala mu, u znak dobrodošlice, veliki buket cveća, a on se na engleskom zahvalio za srdačan doček. Praćen frenetičnim klicanjem, zatim je ušao u auto i odvezao se u hotel “Palas” - gde je za njega i pratnju (dve ćerke, zet i unuka) bio rezervisan veliki apartman.
Tu je primao novinare, između ostalih mladog Predraga Milojevića iz ‚‚Politike” i Stanislava Vinavera, docnije poznatog književnika, koji je radio za ‚‚Vreme”, a pesnika je u tekstu oslovljavao sa ‚‚Majstore”.
Jugoslovenska sekcija PEN kluba je u “Srpskom kralju” priredila ručak za uglednog gosta, a on je te i sledeće večeri držao predavanja za građanstvo, u novom zdanju Univerziteta i na Kolarcu. Oba puta “okupio se ceo Beograd”, a bilo je i onih koji su ostali ispred da bar vide pesnika.
I onda se desio pravi skandal: ‚‚Čim se Tagore pojavio za katedrom”, izveštava ‚‚Vreme”, ‚‚nastao je oduševljen pljesak, ali se začulo i nekoliko zvižduka s galerije. Nekoliko dečaka je zviždalo Tagori, i prekidalo mu govor sa uzvicima ‘Dole Tagore!’, i ‘Živeo Gandi!’ U isto vreme poleteli su s galerije i letci u kojima se na engleskom i srpskom, pod potpisom Ljubomira Micića i Branka Ve Poljanskog, Tagore naziva najgorim imenima i saopštava mu se da je srpsko gostoljublje laž.”
Ovu akciju, očigledno, priredili su pripadnici avangardnog umetničkog pokreta okupljeni oko časopisa ‚‚Zenit”.
Rabindaranat Tagore i Albert Ajnštajn
Izvor: Blic
-----------------------
Lepa vremena.
Amor fati
Live today
Still_dreaming- Administrator
- Broj poruka : 22089
Godina : 36
Datum upisa : 15.01.2010
Vraćaj se često i prožimlji me,
ljubljeni osjećaju vraćaj se i obuzimaj me -
kada se budi spomen na tijelo,
a stara žudnja ponovno krvlju struji,
kada se usne i put prisjećaju,
i ćute ruke kao da opet tiču.
Vraćaj se često i prožimaj me noću,
kada se usne i put prisjećaju...
ljubljeni osjećaju vraćaj se i obuzimaj me -
kada se budi spomen na tijelo,
a stara žudnja ponovno krvlju struji,
kada se usne i put prisjećaju,
i ćute ruke kao da opet tiču.
Vraćaj se često i prožimaj me noću,
kada se usne i put prisjećaju...
ms.k- Zavisni član
- Broj poruka : 3752
Datum upisa : 20.12.2012
Hvalio sam se medju ljudima da Te poznajem. Vide Tvoj lik u svim mojim delima. Dolaze i pitaju me: "Gde je?" Ne znam šta da im odgovorim. Kažem im: "Ne mogu vam reći." Oni me kore i odlaze sa podsmehom. Ti ostaješ, smešeći se.
Sve što sam znao o Tebi stavio sam u trajne pesme. Tajna je izbila iz mog srca. Oni dolaze i pitaju me: "Kaži nam smisao?" Ne znam šta da im odgovorim. Kažem im ko će im poznavati smisao!" Oni se smeju i odlaze s podsmehom. Ti ostaješ, smešeći se.
ms.k- Zavisni član
- Broj poruka : 3752
Datum upisa : 20.12.2012
Strana 2 od 2 • 1, 2
Zid :: Književnost :: Književnost
Strana 2 od 2
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu